Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za što se pripremaju?

U Moskvi izdali zapovijed da provjere skloništa, a ruske saveznice pozvale građane da hitno napuste Ukrajinu

Zhenia, 6-months-old and his mother, Shevchenko are seen in bomb shelter in Kharkiv
Foto: Stringer/REUTERS
16.10.2022.
u 19:14

Ponovno su zamolili Kineze da, s obzirom na trenutnu učestalost napada, otiđu u skloništa čim se sirene oglase. "Još jednom vas molimo da ne ostajete u zemlji osim ako je hitno i nužno, te da napustite zemlju čim bude sigurno to učiniti" dodaju.

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su na nove razine nakon što je u raznesen most koji je spajao Rusiju s Krimom. Više ukrajinskih gradova našlo se pod teškim raketnim udarima, a kinesko veleposlanstvo u Ukrajini izdalo je u ponedjeljak tri uzastopne obavijesti kineskom stanovništvu da pronađu sklonište i pripreme namirnice.

Kinesko stanovništvo u Ukrajini s kojima je u kontakt stupio Global Times, kažu da su u ponedjeljak i utorak cijelu noć čuli sirene za uzbunu, ali situacija je ostala relativno mirna. Kale Lin, koja je u Ukrajini devet mjeseci, rekla je u utorak da je sirene čula "sedam ili osam puta dnevno" u Poltavi. U ponedjeljak je nakon što su se oglasile sirene nestalo struje i vode, a čuli su i eksplozije, pa su otišli u sklonište, kaže Lin.

Sirene je čula i u utorak, no odlučila je da se neće skloniti jer nije nestalo struje i vode. Otkrila je kako je kinesko stanovništvo sada, naspram situacije na početku invazije, puno manje zabrinuto. "Navikli smo se na situaciju" rekla je Lin.

Slično govori i Gio Guo, koji u Kijevu živi sa svojom obitelji. Oni se nisu sklonili niti kada je jedan od projektila pao samo kilometar i pol od njihove kuće! "Imamo dovoljno namirnica i cijene su više-manje stabilne" kaže Guo, dodajući da su Ukrajinci prijateljski nastrojeni prema Kinezima i uvijek su pomagali jedni drugima kada je bilo potrebno.

Kinesko veleposlanstvo na mjesečnoj bazi prati sigurnost kineskih državljana u Ukrajini. U jednoj od svojih obavijesti primijetili su da "već neko vrijeme dio naših stanovnika ne poduzima potrebne korake kada čuju sirene za uzbunu". Ponovno su zamolili Kineze da, s obzirom na trenutnu učestalost napada, otiđu u skloništa čim se sirene oglase. "Još jednom vas molimo da ne ostajete u zemlji osim ako je hitno i nužno, te da napustite zemlju čim bude sigurno to učiniti" dodaju.

Veleposlanstvo također provodi novu rundu registracija za kineske državljane u Ukrajini. 

U isto vrijeme, stanovnici stambenog kompleksa u Moskvi rekli su za Važne priče da je njihov predstavnik pozvan na razgovor u policiju gdje mu je rečeno da je donesena odredba da se provjere sva skloništa i bunkeri te da će na parkiralište pred zgradom biti dovezeni kreveti na kat, grijalice i pribor za prvu pomoć.

Također je objavljena zamolba građanima stambenog bloka 'Atom' da svoje automobile premjeste s parkirališta do 18. listopada jer se skloništa u njihovoj zgradi pripremaju za prihvat ljudi. U objavi stoji da je odluka donesena na sastanku 11. listopada u uredu gradonačelnika Moskve. 

Formalno, Rusiji ne nedostaje skloništa. Prema istrazi iz 2016., u Rusiji je bilo 16,448 skloništa, no s druge strane, 95 posto njih nije bilo spremno primiti građane u slučaju rata ili druge opasnosti. Istraga je također zaključila da država 20 godina nije financirala održavanje skloništa, te da su mnoga ilegalno privatizirana.

VIDEO: Pokolj u ruskoj bazi: 11 mrtvih i 15 ranjenih: 'To je bio teroristički napad'

Komentara 42

PA
papiribica
19:23 16.10.2022.

Blago nama s kim sve na ovom svijetu živimo.

Avatar Julbriner
Julbriner
19:29 16.10.2022.

Mogo je bit Petar Veliki ovako će bit Veliki Šu..k

PA
pan-am
19:31 16.10.2022.

Pripremaju se novine za manipulaciju i strašenje ljudi na najjače!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije