Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud ponovo stao na stranu potrošača

Erste banka opet mora vratiti ništetnu ulaznu naknadu i kamate – ukupno 3400 eura

Šibenik: U poslovnice banaka zabranjen je ulazak s maskama na licu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
22.05.2024.
u 10:54

Zatezne kamate već premašuju osnovno potraživanje u sporovima oko naknada te je kamata od 1400 eura veća od nezakonito naplaćenih 1000 eura naknade

Ulazna naknada nepošteno se i neosnovano naplaćivala i zato je ništetna – potvrdio je to ponovo u konkretnom slučaju Vrhovni sud RH i drugi put, za naknadu koju je Erste banka obračunala korisnici kredita. Mora joj vratiti 1000 eura nezakonito naplaćene naknade, još 1400 eura zateznih kamata te dodatnih 1000 eura sudskih troškova.

Podsjećamo da je prvu ovakvu presudu Vrhovni sud donio 13. veljače 2024. u predmetu Rev-673/2023, dok je sada rješenjem Rješenjem Revd-1601/2024 od 30. travnja 2024. odbijena revizija koju je zatražila Erste banka. Pravomoćnu presudu potrošačica je dobila lani. Tužiteljicu je zastupao zagrebački odvjetnik Ivan Adžić, a tužena je ponovo Erste banka. Dvaput je dvaput.

Banka je naplatila naknadu od jedan posto iznosa kredita, što je kao ništetno presudio Općinski građanski sud u Zagrebu, a potvrdio Županijski sud u Splitu. Pravomoćnost je potvrdilo Sudsko vijeće Vrhovnog suda RH: sudac Ivan Vučemil, predsjednik vijeća, Marina Paulić, članica vijeća i sutkinja izvjestiteljica te članice vijeća Dragana Katić, Jasenka Žabčić i Senija Ledić. Obrazloženje je sljedeće:

POVEZANI ČLANCI:

- Postupajući sukladno odredbama čl. 385.a i čl. 387. Zakona o parničnom postupku ocijenjeno je da postavljeno pitanje o ništetnosti naknade za obradu kredite nije važno za osiguranje jedinstvene primjene prava i ravnopravnost svih u njegovoj primjeni ili za razvoj prava u sudskoj praksi budući da pravno shvaćanje izraženo u pobijanim presudama nižih sudova ne odstupa od pravnog shvaćanja izraženog u odluci VSRH Rev-673/2023 od 13. veljače 2024.

Zastare potraživanja nema jer je zastara počela teći tek danom pravomoćnog utvrđenja ništetnosti naknade za obradu kredita. O presudi je izvijestila Udruga Franak koja podsjeća da na Vrhovnom sudu postoji i nekoliko dopuštenih revizija po pitanju ništetnosti ulaznih naknada za obradu kredita o kojima će odlučivati i druga vijeća Građanskog odjela.

FOTOGALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Šibenik: U poslovnice banaka zabranjen je ulazak s maskama na licu
1/10

- Naime, ako bilo koje drugo vijeće ne bude imalo pozitivan stav o ništetnosti ulaznih naknada, morat će se o tom pitanju odlučiti ili na razini cijelog Građanskog odjela VSRH ili na razini za tu svrhu formiranog proširenog vijeća sastavljenog od 13 sudaca Građanskog odjela VSRH. Zasad možemo sa sigurnošću reći da su dva različita vijeća, koja čini ukupno 10 sudaca Građanskog odjela VSRH, već odlučila da je naknada za obradu potrošačkog kredita ništetna i da se ta naknada na temelju tužbe mora potrošaču vratiti uz pripadajuće zatezne kamate od dana kada je naknada naplaćena - poručuju iz Udruge Franak.

POVEZANI ČLANCI:

- Zbog toga smatramo da su realno jako male šanse da bi se sudska praksa Vrhovnog suda RH mogla promijeniti pa vjerujemo da ćemo uskoro moći objaviti da Vrhovni sud RH ima ujednačenu sudsku praksu po tom pitanju, nakon što je ujednačio praksu po pitanju ništetnosti valutne klauzule CHF, ništetnosti neodredive promjenjive kamatne stope i ništetnosti naknade za prijevremenu otplatu kredita - dodaju.

Objašnjavaju kako neriješena ostaju još dva krucijalna pitanja na Vrhovnom sudu RH – ništetnosti ugovora o kreditu s ništetnom valutom u francima i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom te pravo na obeštećenje za potrošače sa zakonski konvertiranim kreditima.

FOTOGALERIJA Znate li koji hrvatski proizvodi su hit u svijetu i regiji? Jednu od njih Saudijci smatraju nacionalnim brendom

Šibenik: U poslovnice banaka zabranjen je ulazak s maskama na licu
1/16
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije