Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVILA ZA JEDAN GLAS

Kako su glasovali gradovi i sela: Najtješnja pobjeda u Smokvici

Zoran Milanović, Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro
Foto: Igor Kralj/PIXSELL; Marko Lukunić/PIXSELL; Josip Regović/PIXSELL
1/7
23.12.2019.
u 21:44

Milanoviću Zagreb, Split, Rijeka, Zadar, Škori Osijek, Grabar-Kitarović Gospić i Dubrovnik, Murter izabrao predsjednicu, Tisno Milanovića...

Brojke su tijekom izborne noći padale i rasle, a kada su se napokon zaustavile na 29,55 posto za Zorana Milanovića, 26,65 posto za Kolindu Grabar-Kitarović te 24,45 posto za Miroslava Škoru, odmah ih se počelo detaljnije analizirati. Odakle su došli glasovi, kome je svoje povjerenje dala koja županija, općina, grad, pa i selo bila su glavna pitanja poslijeizbornog dana, a javnost posebno zabavljaju neobične situacije i brojke, anegdote te izborne anomalije.

Milanović uvjerljiv u Istri

Počevši s analizom rezultata u najvećim gradovima, oni ne idu na ruku aktualnoj predsjednici. Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dao potporu Kolindi Grabar-Kitarović, građani metropole nisu se složili s njime pa je tako 33,02 posto njih dalo povjerenje Milanoviću, 23,79 odlučilo je zaokružiti ime Miroslava Škore, a Kolinda Grabar-Kitarović na trećem je mjestu s 19,36 posto glasova. Zanimljivo je istaknuti da je u Zagrebu četvrto mjesto osvojio Dario Juričan aka Milan Bandić, i to s 8,67 posto, iako je na nacionalnoj razini osvojio 4,61 posto. Zagrepčani su najbolje u cijeloj Hrvatskoj prihvatili njegovu kampanju inspiriranu Bandićem, dok je njegovo zalaganje za korupciju najgore prošlo u Virovitičko-podravskoj županiji gdje je osvojio samo 1,8 posto glasova.

Što se tiče sljedeća tri grada po veličini, Zoran Milanović osvojio je Split i Rijeku, dok je Miroslav Škoro odnio pobjedu u rodnom Osijeku. Uz njega su stali i Požega, Slavonski Brod, Vukovar te Virovitica, a toj se slavonskoj skupini gradova neobično pridružila i Velika Gorica. U svim tim gradovima slijedi ga Grabar-Kitarović, osim u Osijeku i Velikoj Gorici, gdje je drugi Milanović. Zanimljivo je istaknuti da u Negoslavcima, selu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Škoro nije dobio nijedan jedini glas, već je pobjedu s čak 72,67 posto odnio Zoran Milanović.

Osim tri najveća grada, za kandidata lijevog centra većinski su glasali Čakovec, Bjelovar, Karlovac, Koprivnica, Krapina, Pula, Rijeka, Pazin, Sisak i Varaždin… Na tom popisu posebno treba istaknuti Zadar koji je poznat kao čvrsta utvrda HDZ-a, no sada je i tamo pobjedu odnio Milanović s 30,53 posto. Iako je izgubila u većini velikih gradova, Grabar-Kitarović ostala je najjača u Dubrovniku i Gospiću, a osvojila je i najviše županija, njih čak osam. Najbolji rezultat ostvarila je u Ličko-senjskoj županiji u kojoj je osvojila 43,30 posto glasova, a kao buduću predsjednicu odabrali su je i Zadarska županija, Dubrovačko-neretvanska, Karlovačka, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Sisačko-moslavačka, ali i Virovitičko-podravska gdje je pobjedu Škori ukrala za samo 564 glasova.

Škoro je, pak, pobijedio u Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a Zoran Milanović u Međimurskoj, Primorsko-goranskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji u kojoj je ostvario najuvjerljiviju pobjedu s čak 51,28 posto glasova.

Zanimljivo je da se nitko od ostalih kandidata nije uspio umiješati između troje najjačih ni u jednoj županiji, ali zato u manjim mjestima diljem Hrvatske ima zanimljivih iznimaka. Tako je, primjerice, Milanović u HDZ-ovoj Lici, i to premoćno s 67,58 i 58,95 posto, osvojio Vrhovine i Donji Lapac. S druge strane, Milanović nije izgubio nijedan grad ili općinu u Međimurju i Istri. Iako bi se moglo reći da su se glasovi geografski pravilno rasporedili, zanimljivo je vidjeti kada, primjerice, dva susjedna mjesta glasaju sasvim suprotno. Tako je, primjerice, Tisno većinski odabralo Milanovića, a općina Murter-Kornati aktualnu predsjednicu.

Fenomen na Korčuli

Kada je riječ o tijesnim pobjedama i napetim rezultatima, tu je prvak zasigurno Smokvica na Korčuli. Tamo je Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila Zorana Milanovića za samo jedan glas. Omjer 172 prema 171 bio bi neobičan već sam po sebi, no u tom istom mjestu samo jedan glas odlučivao je i na prošlim lokalnim izborima 2017., no tada je pobjedu HDZ-u za dlaku uzeo SDP. Ta se situacija čak našla na Ustavnom sudu, a definitivno je pokazala da je svaki glas bitan.

VIDEO Iva Puljić-Šego, Božo Skoko i Krešimir Macan: Plenković ima komotnu situaciju. Škoro je ispao, a Grabar-Kitarović je u drugom krugu

Komentara 11

PL
plemenit
22:55 23.12.2019.

nema to veze s gradovima .milanovićevi glasači su 10-15 % stanovnika. jedan dio čine srbi a drugi dio djeca domaćih izdajnika, tzv pete kolone koja je sa srpskom vojskom umarširala u zagreb 45. godine

HA
Hakala
22:44 23.12.2019.

Negoslavci su selo naseljeno pretežito srpskim stanovništvom kraj Vukovara u kojemu se tijekom opsade grada nalazila komanda JNA i lokalnih "teritorijalaca". U Negoslavce je nakon pada Vukovara doveden dio zarobljenih hrvatskih branitelja i civila koji su tamo prebijeni. Nakon čega im se u Negoslavcima izgubio svaki trag. Popisom stanovništva iz 2011. godine, utvrđeno je da u Negoslavcima živi 1463 stanovnika. Od toga 1417 Srba. U selu Negoslavci apsolutni trijumf ostvario je SDP-ov kandidat Zoran Milanović s čak 72,67 posto glasova - druga je Katarina Peović s 8,72 posto glasova.

ČE
četvrti
07:19 24.12.2019.

Negoslavci, Vrhovine, Trpinja…. Milanovićev glasački bazen. Pametnome dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije