Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crna statistika

U svibnju poginulo 37 građana

Prometna nesreća - Bjelovar
Damir Špehar/PIXSELL
03.06.2017.
u 07:15

S početka provođenja toga programa činilo se kako je to ostvarivo, ali već treću godinu zaredom i dvije i pol godine prije isteka Programa broj žrtava se neznatno smanjuje, ponegdje nikako.

U Hrvatskoj je u svibnju poginulo čak 37 sudionika u cestovnome prometu, troje više nego lani, pa svibanj 2017. možemo nazvati crnim mjesecom. U pet mjeseci bilo je ukupno 107 poginulih, četiri manje nego lani i 2015. u istome razdoblju.

Nitko ovim statističkim podacima ne može biti zadovoljan glede ostvarivanja Nacionalnoga programa sigurnosti cestovnoga prometa Republike Hrvatske za razdoblje 2011. – 2020. godine, čiji je jedan od ciljeva prepoloviti broj poginulih u cestovnome prometu i do isteka 2020. svesti ga na 213. S početka provođenja toga programa činilo se kako je to ostvarivo, ali već treću godinu zaredom i dvije i pol godine prije isteka Programa broj žrtava se neznatno smanjuje, ponegdje nikako.

Na primjer, u prvih pet mjeseci čak je 11 poginulih na području Vukovarsko-srijemske policijske uprave, koliko je poginulih i na prometnicama koje pokriva PU zagrebačka, a promet u njima je neusporediv. No, dok prva bilježi dvostruko više žrtava nego lani, Zagrebačka ih ima upola manje nego 2016.

U Bjelovarsko-bilogorskoj smrtno je stradalih na cestama u prvih pet mjeseci ove godine četiri puta više nego prošle, osam – koliko je od početka godine poginulih i u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Kao ni lani u svibnju, nitko nije poginuo u prometnim nesrećama na cestama u Karlovačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Štoviše – u Požeško-slavonskoj u svih pet ovogodišnjih mjeseci nije bilo smrtno stradalih u prometu.

Bez poginulih na prometnicama u svibnju bila je i Virovitičko-podravska županija gdje je u svibnju prošle godine jedna osoba izgubila život. Prvi dan lipnja na prometnicama u Hrvatskoj bilo je 26 prometnih nesreća. Srećom, poginuo nije nitko, a 40 je sudionika u prometu u tim nesrećama ozlijeđeno. 

Najmanje poginulih

U svibnju nitko nije poginuo u prometnim nesrećama u Karlovačkoj (nije ni lani), Krapinsko-zagorskoj (nije ni lani), Međimurskoj (nije ni lani), Požeško-slavonskoj (nije ni lani) i Virovitičko-podravskoj županiji (lani jedna osoba).

U svibnju je najviše poginulih bilo na području Bjelovarsko-bilogorske županije – 6, lani jedna osoba, Ličko-senjske – 5, lani jedna Vukovarsko-srijemske – 5, lani dvoje     

Ključne riječi

Komentara 4

IB
istina_boli
15:22 03.06.2017.

Vama ne trebaju ni neprijatelji ni rat. Dovoljno je glasati za HDZ i ostaviti vas na miru. Sami sebe ce te prije unistiti nego da vas netko drugi unistava.

Avatar mama mia
mama mia
15:52 03.06.2017.

To je zato jer ljudi državi moraju plaćati dodatnu opremu kao ABS i 6 zračnih jastuka ( što je u normalnim državama zakon) pa kupuju stare aute koji to ne posjeduju i zato je i država suodgovornos za silna smrtna stradavanja na cestama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije