Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Grčić:

'Osigurali smo 5 milijardi kn za izgradnju centara gospodarenja otpadom'

Grčić i Zmajlović
Foto: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode
14.08.2014.
u 14:10

- U Hrvatskoj će biti izgrađeno 13 centara za gospodarenje otpadom - kazao je ministar Mihael Zmajlović.

- U Hrvatskoj će biti izgrađeno 13 centara za gospodarenje otpadom. Prva dva, Marišćina i Kaštijun, započet će s radom do kraja ove godine. Za pet će se u sljedećih šest mjeseci podnijeti zahtjevi za financiranje prema EU, a natječaji za preostalih 6 idu do kraja 2015 - kazao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Zadru, priopćili su iz njegova Ministarstva.

- Upravo je izdano i rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš te okolišna dozvola za Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim za Zadarsku županiju. Kako bismo do kraja 2018. uspostavili sve centre ubrzane su sve aktivnosti na pripremi dokumentacije i povlačenju sredstava iz EU fondova - dodao je Zmajlović. Ministar je danas u Zadru predstavio cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.

"3,2 milijarde kuna su bespovratna EU sredstva"

Na okruglom stolu sudjelovao je i i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić. - Od gotovo 5 milijardi kuna osiguranih za izgradnju centara gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, čak 3,2 milijarde su bespovratna EU sredstva - rekao je Grčić i dodao da su ugovoreni ili pred ugovaranjem "značajni projekti u vodoopskrbi, prometu, jačanju konkurentnosti naših poduzetnika, poboljšanju poslovne infrastrukture i drugim područjima".

- Svi ti projekti koji će se financirati milijardama eura iz EU fondova pridonijet će oporavku građevinskog sektora, a time i gospodarskom rastu, te ravnomjernijem regionalnom razvoju - istaknuo je Grčić.

Hrvatska do 2018. godine treba uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. - Nakon deset godina stagnacije na svim područjima, u samo dvije godine napokon se zaista vide značajni pomaci u razvrstavanju otpada - u posljednjih dvije i pol godine Fond je sufinancirao projekte izgradnje reciklažnih dvorišta, mobilnih jedinica, nabave komunalne opreme ukupne vrijednosti čak 400 milijuna kuna - rekao je Zmajlović i dodao da investicije u posljednje dvije godine premašuju vrijednost "investicija u proteklih 8 godina zajedno, tijekom dva mandata prethodnih vlada".

>>Pobuna mještana Mraclina protiv plana gospodarenja otpadom

>>Stroge kazne onima koji ne naprave plan za otpad u 6 tjedana

Komentara 8

DU
Deleted user
15:29 14.08.2014.

da... prvo će ih izgraditi našim novcem... a onda će, bojim se, završiti u rukama "kralja otpada"....

SE
sestrićna
15:28 14.08.2014.

branko će prije osigurati za otadžbinu nego za hrvatsku...

PA
Pajcek
16:23 14.08.2014.

Smeće je, kažu gospodarsko, a ne ekološko pitanje. Prema tome neka plate moje smeće koje odvoze!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije