Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI DOGAĐAJ

Dan kada se među zastavama država članica UN-a zavijorila i hrvatska trobojnica

Foto: Večernji list
1/9
22.05.2024.
u 08:43

Osim Hrvatske, nove članice UN postale su tada i Slovenija i Bosna i Hercegovina, čime se broj zemalja na East Riveru popeo na 178.

Prije točno 32 godine, 22. svibnja ratne 1992. godine, na preporuku Vijeća sigurnosti i jednoglasnom odlukom Generalne skupštine UN-a Hrvatska je primljena u članstvo Ujedinjenih naroda. Tog se dana, oko podneva prema mjesnom vremenu, na jarbolu ispred glavnoga diplomatskog ulaza u UN među zastavama zemalja članica UN-a zavijorila i hrvatska zastava. Kao država članica Hrvatska (Croatia) je, po abecednom redu, dobila svoje mjesto između Obale Bjelokosti (Côte d'Ivoire) i Kube (Cuba). Bila je to diplomatska pobjeda - na najbolji način i na najvišem mjestu potvrđeni su državnost i međunarodni legitimitet Hrvatske.

Osim Hrvatske, nove članice UN postale su tada i Slovenija i Bosna i Hercegovina, čime se broj zemalja na East Riveru popeo na 178. Hrvatsku delegaciju na svečanosti primanja u UN predvodio je prvi predsjednik Republike, dr. Franjo Tuđman, koji se, uz buran pljesak prisutnih u Velikoj dvorani, prigodnim govorom zahvalio Svjetskoj organizaciji na velikoj odluci te je predstavio osnovne odrednice buduće hrvatske politike na East Riveru.

Isprobajte arhivu Večernjeg lista

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

Put na kom je Hrvatska sada već više od tri desetljeća, započeo je u vrijeme rata te su stoga i diplomatski napori tih prvih godina u prvom redu bili usmjereni na to da se čim prije okonča agresija na Hrvatsku. Sljedeći cilj bila je mirna reintegracija okupiranih područja te uspostava teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta. Uslijedilo je razdoblje afirmacije Hrvatske na svjetskoj, političkoj sceni. Od države koja je trebala pomoć naša je zemlja stasala u suverenu državu čije postrojbe - pripadnici oružanih snaga, policije i diplomacije, sudjeluju u mirovnim misijama i operacijama UN-a diljem svijeta.

VEZANI ČLANCI: 

U protekle 32 godine Hrvatska je aktivno sudjelovala i sudjeluje u svim segmentima rada UN te je bila članica svih ključnih tijela i organa Ujedinjenih naroda - nestalna članica Vijeća sigurnosti i Vijeća za ljudska prava, Od 2022. do 2024. članica Gospodarskog i socijalnog vijeća, a prošle godine Hrvatska je predsjedavala UN-ovom Komisijom za izgradnju mira. Kao država članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza aktivno je sudjelovala i u važnim reformama Organizacije, na globalnoj razini, uključujući rad Opće skupštine, način izbora glavnog tajnika te donošenja UN-ove 2030 Agende za održivi razvoj. Za buduće razdoblje Hrvatska je istaknula kandidature za ponovnim članstvom u Komisiji za izgradnju mira (2026. – 2027.), Vijeću sigurnosti (2030. – 2031.) i Vijeću za ljudska prava (2032. – 2034.)

>>> FOTO Mračna prošlost hrvatske tvrđave: Opsjedale su je navodno zmije, a plemić je zazidao kćer da mu čuva blago

1/20
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije