Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oduševili smo mnoge

Hrvatska je proglašena najboljom destinacijom za istražiti u 2024. godini, a evo što sve preporučuju turistima

shutterstock
17.11.2023.
u 09:30

Sa svojim drevnim gradovima okruženim zidinama, surovim planinama, kristalno plavim uvalama i prirodnim čudima, Hrvatsku je Lonely Planet proglasio najboljom europskom destinacijom za istraživanje 2024. godine.

Sa svojim drevnim gradovima okruženim zidinama, surovim planinama, kristalno plavim uvalama i prirodnim čudima, Hrvatsku je Lonely Planet proglasio najboljom europskom destinacijom za istraživanje 2024. godine. Naša se zemlja sastoji od 1244 pojedinačna otoka, pa turisti mogu očekivati trajektnih transfera kako bi je uistinu istražili. Ili, mogu učiniti kao ekipa i Metroa i angažirati vlastitu brodicu za istraživanje. Evo što oni kažu o Lijepoj Našoj!

Hrvatska ima jednu od najbrže rastućih industrija malih kruzera u svijetu, prevozeći putnike od luke do luke zajedno s 30-40 drugih gostiju. Ova plovila obećavaju personaliziranu, intimnu uslugu za djelić cijene čarter jahte. Također manje zagađuju okoliš od ogromnih brodova za krstarenje koji primaju više od 3000 gostiju.

VEZANI ČLANCI: 

'Naš brod, MV Memories, dio flote u vlasništvu Unforgettable Travela, ugošćuje najviše 38 gostiju, s osam članova posade koji će vam poslužiti francuski tost za doručak, održati vašu kabinu čistom i skuhati vam ručak', rekli su. Upustili su se na sedmodnevno putovanju duž hrvatske obale, po otocima između Splita i Dubrovnika, zaustavljajući se u Trogiru, Nacionalnom parku Krka, Hvaru, Visu, Korčuli, Nacionalnom parku Mljet, Stonu i Slanom.

'Prvi dojmovi su bili dobri. Brod je bio elegantan, naša kabina s balkonom bila je čista, osoblje je bilo ljubazno, a jacuzzi je nježno klokotao na sunčalištu čekajući svoju prvu upotrebu. Kako su se naši gosti pridružili, moj entuzijazam je malo splasnuo. Tim Unforgettable Travela kaže da imaju veći udio 'mlađih gostiju' od drugih brodova za krstarenje. Ali, sa 32 i 33 godine, moj suprug i ja bili smo najmlađi na brodu s većinom gostiju u kasnim pedesetima i šezdesetima', kaže urednica Rachel Moss.

'Izdržali smo nekoliko šala o tome da smo 'bebe u grupi' i slušali rasprave o TV emisijama koje su se prestale emitirati prije nego što smo se rodili, ali kako je tjedan odmicao nakon neugodnih razgovora, bili smo ugodno iznenađeni kada smo pronašli ljude koji su bili velikodušni, zabavan, i jako mladi u srcu. Ova dobro proputovana skupina umirovljenih izvršnih direktora, odvjetnika, liječnika i voditelja oglašavanja vodila je fascinantne živote', dodaje.

Objavljen popis najljepših plaža na svijetu: Svoje mjesto zauzela je i jedna plaža u Hrvatskoj

Većina dana na brodu slijedi istu osnovnu strukturu: doručak na bazi švedskog stola i vrijeme za korištenje palube za sunčanje dok plovite nekoliko sati, zaustavljanje za kupanje u idiličnoj uvali (vodeni skuter, daske za veslanje i ronjenje su dostupni), zatim ručak od tri slijeda na brodu prije pristajanja u ranim poslijepodnevnim satima za grupni izlet ili solo istraživanje.

'Mali gradić Trogir postao mi je odmah omiljen zahvaljujući svom opuštenom šarmu i zapanjujućoj mješavini romaničke, renesansne i barokne arhitekture. Naletjeli smo na koncert klasične glazbe u parku i proveli večer smješteni na dječjem toboganu, slušajući nastupe talentiranih glazbenika pod mjesečinom', rekla je Rachel, 'Tu je bio i Hvar, kozmopolitska luka koju je proslavio mladi princ Harry koji je potpuno odjeven uskočio u bazen jednog od otočkih klubova'.

Preporučuje da dalju turisti posjete tvrđavu Fortica, gdje ih vas 20-minutna šetnja uzbrdo nagraditi zadivljujućim pogledom na krovove od terakote i kristalno čisto more. A, noću 'iskopajte haljinu i štikle i pridružite se gomili koja posjećuje mnoge koktel barove. Nemojte se truditi zaspati prije ponoći'.

VEZANI ČLANCI: 

Korčula je još jedan otok gdje se staro susreće s novim. Poznat kao 'mali Dubrovnik', na svakom uglu postoje znakovi srednjovjekovnog veličanstva i nekadašnje venecijanske vladavine, ali bez gužve i suvenirnica Igre prijestolja koje su preuzele njegov veći pandan. Smatra se da je stari grad obrubljen palmama rodno mjesto avanturista Marka Pola, ali danas ćete pronaći moderne restorane, prodavaonice sladoleda i barove unutar kamenih ulica. 'Ipak, očekujte da ćete platiti cijene kao u Londonu - i još malo više. Dva pića u baru Sunset Vista (jedan koktel, jedan mocktail) koštaju nas 28 eura', dodaje Rachel.

Nikako nemojte propustiti Peristil u sklopu Dioklecijanove palače, trg u središtu Splita gdje možete ispijati vino i slušati glazbu uživo. Ljubitelji povijesti poželjet će prošetati gradskim zidinama Dubrovnika, ali kako biste izbjegli gužvu (i vrućinu), promatrajte turiste kako prolaze uz kavu niz jednu od brojnih sjenovitih sporednih ulica.

Svjetski poznati Ston jedino je mjesto na svijetu za uzgoj vrste kamenica Ostrea Edulis. 'Pridružit ćete se malom brodu preko zaljeva do farme, gdje će vas radnik upoznati s tehnikom prije kušanja vina i dagnji. Procesu je fascinantno svjedočiti čak i ako ne volite kamenice, a izlet uključuje alternativnu degustaciju sira i pršuta za sve koji to više vole', kaže Rachel.

GALERIJA: Prije odlaska na odmor, stavite kovanicu u zamrzivač. Razlog? Bit ćete nam zahvalni

1/4

'Također bih preporučila da se pridružite obilasku Modre špilje kod otoka Biševa, koji je jedini izlet koji nije uključen u cijenu krstarenja, uz dodatnih 20 € po osobi. Razlog tome je što je špilja dostupna samo kroz malenu rupu u stijeni, a obilasci se ponekad otkazuju ako vremenski uvjeti ili promjene plime i oseke zaprijete zatvaranju ulaza. Mi smo imali sreće vidjeti zadivljujući prirodni fenomen iznutra', dodaje.

Konačno, oba nacionalna parka su nezaobilazna mjesta. Prvi, Nacionalni park Krka, poznat je po svojim slapovima koji izazivaju strahopoštovanje. Drugi, Nacionalni park Mljet, 'ugošćuje netaknuta jezera s najveličanstvenijim odrazima koje sam ikad vidjela'. Dok je Krka samo za hodanje, možete unajmiti bicikle, kajak ili plivati ​​kako biste istražili Mljet. 'Za ove izlete ostanite sa svojim turističkim vodičem kako biste kupili svoje karte, a zatim krenite vlastitim putem kako biste upijali slatke zvukove prirode bez pozadinskog žamora', savjetuje Rachel.

Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje - naši susjedi dominiraju ovom listom:

'Putovanje malim krstarenjem daje vam nenadmašan pristup skrivenim draguljima Hrvatske, omogućujući vam da pobjegnete od gužve i pristupite malo poznatim lukama s jedinstvenim osobnostima. Stvarno, šteta što se više ljudi naših godina ne prijavljuje', kaže, 'Nekoliko jednostavnih izmjena moglo bi pomoći brodovima da privuku mlađu klijentelu. Za nas su grupni ručkovi u tri slijeda (s jelima poput juhe, pačjih prsa i pite od jabuka) bili preteški, formalni i dugotrajni. Dajte mi brzu salatu ili komad pizze za ponijeti i više vremena za istraživanje zapanjujuće okoline'.

'Ipak, nismo mogli zamjeriti posadi koja se zaista trudila kako bi ponudila luksuzno iskustvo za svakog gosta. Mješavina kulture i obale čini Hrvatsku jednom od najdražih zemalja koje sam ikada posjetila. Sljedeći put ću povesti neke prijatelje sa sobom, da samo malo popravim prosječnu dob naših brodskih kolega', zaključuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije