Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hladna država

‘Nemam struje. Da makar sijalicu donesu. Smrznula sam se ove zime

mrksic
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
12.03.2012.
u 11:57

Kaže da joj je načelnik rekao da, ako nema struje, legne prije mraka. On odgovara da je bio stroži jer je iz škole skidala parket za loženje

Očajna sam, molim da mi se pomogne – vapaj je 60-godišnje Milice Mrkšić iz Krstinje kod Vojnića.

 U fazi prijenosa vlasništva

Ova žena, s bolesnim jetrima, živi u straćari, nekada konjušnici. Rekordno hladnu zimu neće dugo zaboraviti, jer se ulazna vrata ne mogu u potpunosti zatvoriti. Sanitarije su tu, ali u očajnom stanju, kao i cijela zgrada u kojoj su još tri naseljena stana. Za razliku od njih, M. Mrkšić nema struje jer sa 750 kuna socijalne pomoći nije imala za priključak.

 – Da mi barem sijalicu jednu dovedu ili da se vrata promijene – kaže Milica, koja tvrdi da je pismena samo toliko da se zna potpisati.

 U ovaj neprikladan objekt smjestila ju je – država. Sa službenicima bivšeg Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva 2009. je potpisala zapisnik o primopredaji u kojem piše da je stan devastiran, zapušten, da su stakla razbijena i da je objekt uopće neprikladan za stanovanje. Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije kažu da je pokrenut postupak prijenosa vlasništva zgrade s Općine na državu, mada objekt nije upisan u katastru, što je problem čije je rješavanje povjereno Općini. Navode i da su djelatnici ministarstva izašli na teren ne bi li pokušali riješiti problem i osigurali privremeni smještaj M. Mrkšić. Za pomoć se obratila vojnićkom načelniku Branku Eremiću.

 – Odbrusio mi je da, ako nemam struje, odem na počinak prije mraka – tvrdi M. Mrkšić.

 Eremić odgovara da je prema njoj bio stroži nakon što je skidala parket iz škole u Krstinji za loženje.

 – Općina nema ništa sa slučajem. Ipak sam je primio mnogo puta i posredovao između nje i države – tvrdi Eremić. M. Mrkšić do rata je živjela sa suprugom u Jagrovcu.

 Nema pravo na obnovu

 Nakon Oluje odlazi u Borovo Naselje, a 1997. vratila se živjeti kod kćeri na području Vojnića. No, kako su živjeli tijesno, pokušavala je ishoditi povratnički smještaj od države, s obzirom na to da je kuća u kojoj je prije rata živjela spaljena, a kako je bila u vlasništvu pokojnih roditelja njezina 1995. preminulog supruga, kaže, nije imala pravo na obnovu.

Komentara 12

HL
hleuge
15:08 12.03.2012.

...žalim ali mogli bi joj dat žarulju,dok je sijalcu imala u sao krajini...ma dat će rvacka država svima,daje ona i onima koji su je klali i palili pa bude i baki milici...

SN
snikers1
15:45 12.03.2012.

Papci su papci nije bitno na kojem jeziku.

KK
karate kid
12:44 12.03.2012.

neumjesan za stanovanje? NEUMJESAN??? Marin Bakić pod hitno rječnik u ručice mlade... mili bože novinara...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije