Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasna regija

Između muslimanskih zajednica bjesni rat oko Sirije

'Lebanese security forces sit atop a tank as they take position in the northern city of Tripoli following clashes between pro- and anti-Syrian regime supporters on August 21, 2012. Clashes erupted day
AFP/PIXSELL
22.08.2012.
u 17:49

Alaviti podržavaju režim predsjednika Bashara al-Assada, dok suniti stoje uz oporbene snage

Zbog žestokih oružanih sukoba koji se vode između sunita i alavita u sjevernom libanonskom gradu Tripoliju Libanonci su počeli strahovati da bi se riječi sirijskog predsjednika Al-Assada – da će se rat iz Sirije proširiti i destabilizirati cijelu regiju – mogle obistiniti. Prema posljednjim podacima, poginulo je desetero, a ranjeno 100 ljudi.

Mir (zasad) nemoguć

Iako su snage libanonske vojske koje pokušavaju zaustaviti borbe raspoređene duž crte razgraničenja, zasad su sva nastojanja o prekidu borbe bez uspjeha. U pokušaju razdvajanja sukobljenih strana ranjeno je 15 libanonskih vojnika. U žestokim uličnim borbama koriste se automatskim oružjem, protutenkovskim bacačima i ručnim bombama.

Dvije zajednice u smanjenom obliku reproduciraju sukob koji se vodi u Siriji, između većinskih sunita i Al-Assadovih alavita koji drže vlast. Krivnja za te sukobe prebacuje se s jedne strane na drugu, a zapravo nitko od zaraćenih strana ne želi priznati kako je pozadina tih sukoba politička. Naime, alaviti podržavaju sirijski režim, a suniti podržavaju i financiraju sirijske pobunjenike.

Analitičari strahuju od mogućeg širenja sukoba, između pristaša i protivnika sirijskog režima, na teritorij Libanona. O razlozima sukoba svaka strana ima svoju verziju. Predsjednik stranke arapskih demokrata, alavit Rafat Ali Eid za Večernji list je kazao kako su za sukobe odgovorni suniti i salafisti ideologija srodnih Al-Qaidi.

– Dok su se naša djeca za vrijeme Bajrama u četvrti Jabal Mohsen igrala petardama, suniti i salafisti počeli su pucati po njima. Što je nama preostalo osim da se branimo? – istaknuo je Rafat te napomenuo kako više neće trpjeti njihovo tlačenje.

Pucali u zrak

S druge strane, suniti za sukobe optužuju alavite.

– Kad je do nas došla informacija da je Maher al-Assad, brat sirijskog predsjednika Bashara, ubijen, od veselja smo pucali u zrak. To je naljutilo alavite koji su tada počeli pucati po nama pa smo mi bili prisiljeni uzvratiti – kazao nam je Abu Omer, jedan od vođa naoružanih sunita u četvrti Bab el-Tebaneha.

Komentara 17

ME
Mount ElbrUs
18:01 22.08.2012.

Alaviti podržavaju režim predsjednika Bashara al-Assada, dok suniti stoje uz teroriste financirane iz Saudijske Arabije, Izraela i Amerike.

ME
Mount ElbrUs
18:12 22.08.2012.

Nitko ne zna tocno kako ce ovo sve zavrsiti Amerikanci su gospodari Kaosa to znaci da Amerikanci najvise profitiraju kad je u nekoj drzavi kaos. Profitirat ce debelo i Izrael - ovaj put ce Golanska Visoravan pripasti Izraelu i de jure. Najveci gubitas ce biti Sirijski narod , to staro drevno ime iz pradavnine, to biblijsko ime se mozda izbrise i stvori se par drzava na zadovoljstvo Izraela, Saudijse Arabije i Amerike. Dekade ekonomskog gubitka i stagnacije,ljudskih tragedija i gubitka zivota, dekade mrznje poslije rata. Cemu?

ST
Stockholm
17:56 22.08.2012.

Posto je sunita 80 %, a siita (alavita) oko 10 %, poraz je Assadu zagarantiran. I najvisa palma usred Damaska s koje ce uskoro visjeti ako ne pobegne, dok jos moze, u Teheran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije