Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u ukrajini

Poljska kaže da isporučuje ranije dogovoreno oružje; Ministar: U budućnosti ćemo vidjeti

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.09.2023.
u 18:12

Lula je zagovarao stvaranje skupine nacija koje će posredovati u okončanju rata između Rusije i Ukrajine, ali je u svibnju izjavio da su i Moskva i Kijev krivi za sukob, razbjesnivši Sjedinjene Države i europske države koje podupiru ukrajinski otpor nakon ruske invazije.

Poljska više ne šalje ​​oružje Ukrajini, kazao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na privatnom televizijskom kanalu Polsat News, prenosi poljska novinska agencija PAP. Ova izjava dolazi u trenutku kada su poljsko-ukrajinski odnosi zategnuti zbog proširenja zabrane uvoza ukrajinskog žita od strane Varšave zbog zabrinutosti da će velike količine naštetiti poljskim poljoprivrednicima.

Video: Kamikaza dron lancet oštetio MIG-29 udaljen 70 km od bojišnice

Tijek događaja: 

18:13 - Ukrajina je u četvrtak pristala na uvođenje dozvola za izvoz žitarica u Slovačku i zauzela se za dogovor s Poljskom kako bi ukinula ograničenja svojih susjeda na žitarice koje je bila prisiljena slati kopnom od ruske invazije prošle godine. Slovačka, Poljska i Mađarska prošli tjedan su uvele nacionalna ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica nakon što je Europska komisija odlučila ne produljiti zabranu uvoza u te zemlje i članice bloka Bugarsku i Rumunjsku. Zemlje su tvrdile da se jeftina ukrajinska poljoprivredna roba namijenjena uglavnom tranzitu dalje na zapad i u luke prodaje lokalno, čime se šteti njihovim poljoprivrednicima.

EU, koja je zabranu uvela u svibnju, pustila je da istekne rok u petak nakon što je Ukrajina obećala pooštriti kontrole. Tijekom većeg dijela prošle godine oko 60 posto žitarica iz Ukrajine, jednog od najvećih svjetskih izvoznika, prošlo je kroz pet istočnih zemalja EU-a. Spor je eskalirao kada je Ukrajina, koja se okrenula kopnenim rutama prema zapadu nakon de facto ruske blokade svojih crnomorskih luka, podnijela tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog zabrana i zaprijetila uzvratnim ograničenjima uvoza.

Slovačko ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da se s Ukrajinom dogovorilo o uspostavi sustava licenciranja za trgovinu žitaricama, koji bi, kada se uspostavi, omogućio ukidanje zabrane uvoza četiriju kategorija ukrajinskih proizvoda u Slovačku. Ukrajina je pristala odustati od tužbe WTO-u, priopćilo je slovačko ministarstvo. Ukrajina je rekla da se njezin ministar poljoprivrede, u telefonskom razgovoru sa svojim poljskim kolegom, složio da će pronaći rješenje za spor oko žitarica u interesu obiju zemalja.

"Ne postoji osoba u Ukrajini koja bi bila zainteresirana za stvaranje bilo kakvih problema poljskim poljoprivrednicima", rekao je ukrajinski veleposlanik u Poljskoj Vasil Zvarich za poljsku državnu novinsku agenciju PAP, dodajući da misli da bi se mogao postići dogovor o pitanju žitarica.

Ukrajina je prošli mjesec najavila humanitarni koridor za oslobađanje brodova zaglavljenih u njezinim lukama koji plove prema afričkim i azijskim tržištima. Koridor, koji obuhvaća zapadnu obalu Crnog mora, ima cilj zaobići de facto rusku blokadu nakon što je Moskva ovog ljeta napustila sporazum koji joj je jamčio izvoz tijekom rata. Prvi brod natovaren žitaricama iz Ukrajine koji je uplovio u Crno more i isplovio odatle koristeći privremeni koridor stigao je u četvrtak u Bosporski tjesnac.


18:10 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se u četvrtak sa zastupnicima u američkom Kapitolu dok se republikanski skeptici pitaju treba li Kongres odobriti novi paket pomoći Kijevu unatoč sporom napretku u borbi protiv ruske invazije. Nakon traženja međunarodne potpore u Ujedinjenim narodima, Zelenski je došao u Washington. Sastat će se s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i vojnim čelnicima u Pentagonu. 

U odjeći vojno zelene boje koja odražava njegov status ratnog čelnika, Zelenski se već sastao s liderima Zastupničkog doma pod kontrolom republikanaca i Odbora za nacionalnu sigurnost. Potom je ušao u staru senatsku sobu u Kapitolu zajedno s vođom većine u Senatu, demokratom Chuckom Schumerom i vođom manjine, republikancem Mitchom McConnellom, gdje se obratio cijelom američkom Senatu na zatvorenoj sjednici.

Dok se ukrajinska vojna protuofenziva nastavlja, a Kongres vodi žučnu raspravu o državnoj potrošnji, republikanci sve glasnije preispituju milijarde dolara koje je Washington poslao Kijevu za vojne, gospodarske i humanitarne potrebe. SAD je poslao oko 113 milijardi dolara sigurnosne i humanitarne pomoći ukrajinskoj vladi od ruske invazije u veljači prošle godine. 

POVEZANI ČLANCI:

Dužnosnici Bidenove administracije održali su povjerljivi brifing za Kongres u srijedu navečer kako bi osigurali dodatne 24 milijarde dolara. Upozoravaju da će trošak za Sjedinjene Američke Države biti puno veći ako se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dopusti da preuzme kontrolu nad Ukrajinom i probije do granica NATO-a. 

Kongres je s lakoćom odobravao pomoć Ukrajini kada su i Senat i Zastupnički dom kontrolirali demokrati, no to je sada otežano. "Postoji li neki put do pobjede u Ukrajini, nisam to danas čuo. A čuo sam da zahtjevima za financiranje neće biti kraja", rekao je novinarima republikanski senator Josh Hawley, glasni kritičar pomoći Ukrajini.

Predsjednik Zastupničkog doma, republikanac Kevin McCarthy nije dogovorio susret u četvrtak na kojem bi Zelenski mogao iznijeti svoje argumente za daljnju pomoć cijelom Zastupničkom domu, već samo uži sastanak s njim i nekoliko drugih čelnika. McCarthy, koji kao predsjedavajući kontrolira koji zakon dolazi na glasanje u Zastupničkom domu, rekao je da ga Zelenski mora uvjeriti da podrži nastavak pomoći Ukrajini.

"Je li Zelenski izabran u Kongres? Je li on naš predsjednik? Ne moram se na ništa obvezati", rekao je McCarthy novinarima u utorak. "Imam pitanja za njega. Gdje je odgovornost za novac koji smo već potrošili? Koji je plan za pobjedu? Mislim da to američka javnost želi znati", rekao je McCarthy.


11:47 - Ministar državne imovine Jacek Sasin potvrdio je da Poljska trenutno ne isporučuje oružje Ukrajini, ali je naznačio da promjena stava nije isključena.

"Trenutno je tako kako je premijer rekao, u budućnosti ćemo vidjeti", rekao je za privatni radio Plus, prenosi Sky News

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller jutros se, također, osvrnuo na tu temu. Kazao je kako Poljska trenutno isporučuje samo oružje i streljivo koje je prethodno dogovoreno. To uključuje, kako navodi Sky News, veliku narudžbu za AHS Krabs, samohodni topnički sustav.

Podsjetimo, poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da Poljska više ne šalje ​​oružje Ukrajini. "Poljska podržava pobjedu nad 'ruskim barbarom', ali ne može pristati na destabilizaciju poljskog tržišta uvozom ukrajinskog žita", rekao je Morawiecki.

"Ako se želite braniti, morate imati čime se braniti. Mi se držimo tog principa, zato smo povećali narudžbe", kazao je Morawiecki dodavši kako Poljska sigurno neće riskirati sigurnost Ukrajine.

"Naše vojno središte u Rzeszowu u dogovoru s Amerikancima i NATO-om, cijelo vrijeme ispunjava istu ulogu koju je ispunjavalo i ispunjavat će", dodao je.


7:14 - Dvije su osobe ozlijeđene nakon što je Rusija u četvrtak napala sjeveroistočni grad Harkiv, rekao je ukrajinski dužnosnik. U objavi na Telegramu, Oleh Syniehubov, šef regionalne vojne uprave u Harkovu, rekao je da su ranjeni prebačeni u bolnicu. Syniehubov je ranije rekao da su napadi bili usmjereni na gradsku četvrt Slobidskyi i da su oštetili civilnu infrastrukturu. Udari su uslijedili nakon što su dužnosnici u Kijevu rekli da je sedam osoba ozlijeđeno u ruskim napadima rano u četvrtak.

GALERIJA Rusi napali Kijev

Rat u Ukrajini
1/9

6:42 - Ruske snage pokrenule su šest napada na sjeveroistočni grad Harkiv, rekli su ukrajinski dužnosnici u četvrtak. U objavi na Telegramu, Oleh Syniehubov, šef regionalne vojne uprave u Harkivu, rekao je da je gradska četvrt Slobidskyi bila žarište napada. Ima oštećenja na civilnoj infrastrukturi, informacije o žrtvama se provjeravaju, rekao je.
Gradonačelnik Harkiva Ihor Terekhov rekao je da se u gradu čulo nekoliko eksplozija. "Informacije o šteti i žrtvama se razjašnjavaju", rekao je.

Udari na Harkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini, dolaze nakon što su dužnosnici u Kijevu rekli da je glavni grad također bio pod ruskim napadom u četvrtak rano.


6:38 - Ruske snage pokrenule su zračni napad na Kijev rano u četvrtak, prema dužnosnicima u glavnom gradu Ukrajine.

U objavi na Telegramu, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da protuzračna obrana odbija napade, ali da su neke zgrade oštećene.

"Eksplozije su u gradu. Protuzračna obrana radi. Ostanite u skloništima!" rekao je Kličko. 

Kličko je također upozorio na nestanak struje i vodu u nekim dijelovima glavnog grada.

Serhii Popko, načelnik kijevske gradske vojne uprave, rekao je da su ruševine pale u najmanje dva okruga.

"Uzbuna za zračni napad nastavlja se u Kijevu. Kao rezultat rada protuzračne obrane na obaranju neprijateljskih ciljeva, krhotine su pale u četvrtima glavnog grada Holosiivskyi i Darnytskyi", rekao je Popko u objavi na Telegramu. "Sve hitne službe su na putu. Informacije o žrtvama i šteti se razjašnjavaju. Ostanite u skloništima dok ne prođe alarm za zračnu opasnost!"

Devetogodišnja djevojčica je među sedam osoba koje su ozlijeđene nakon što je Rusija izvela zračni napad u Kijevu u četvrtak, rekao je gradonačelnik grada.

U objavi na Telegramu, gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da su ozlijeđene prijavljene u okrugu Darnicki u glavnom gradu.

Dijete i 18-godišnjakinja hospitalizirani su nakon što su krhotine pale s infrastrukturnog objekta na stambenu zgradu, rekao je.


6:00 - Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva sastao se u srijedu više od sat vremena sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i razgovarao o načinima za postizanje mirnog okončanja rata u Ukrajini. "Imali smo dobar razgovor o važnosti staza za izgradnju", objavio je Lula na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, nakon njihovog sastanka u New Yorku na marginama Opće skupštine UN-a.

GALERIJA Ruski zračni napad na Lavov

Rat u Ukrajini
1/10

Dodao je kako su se obvezali na održavanje otvorenog dijaloga između svojih zemalja. Ranije je ministar vanjskih poslova Mauro Vieira rekao da je sastanak između Lule i Zelenskog bio u "duhu suradnje" te da će nastaviti razgovore za jačanje bilateralnih veza.

Ovo prvo druženje između Zelenskog i Lule, koji se također susreo s Bidenom u srijedu, dogovaralo se mjesecima. Ukrajinska vlada zatražila je sastanak nakon što se njih dvoje nisu sastali na summitu G7 u japanskom gradu Hirošimi ranije ove godine.

Lula je zagovarao stvaranje skupine nacija koje će posredovati u okončanju rata između Rusije i Ukrajine, ali je u svibnju izjavio da su i Moskva i Kijev krivi za sukob, razbjesnivši Sjedinjene Države i europske države koje podupiru ukrajinski otpor nakon ruske invazije.

Prošlog mjeseca brazilski ljevičarski vođa rekao je novinarima da ni Zelenski ni ruski predsjednik Vladimir Putin nisu spremni za mir.

VEZANI ČLANCI: 


5:55 - Poljska više ne šalje ​​oružje Ukrajini, kazao je poljski premijer Mateusz Morawiecki na privatnom televizijskom kanalu Polsat News, prenosi poljska novinska agencija PAP.

Ova izjava dolazi u trenutku kada su poljsko-ukrajinski odnosi zategnuti zbog proširenja zabrane uvoza ukrajinskog žita od strane Varšave zbog zabrinutosti da će velike količine naštetiti poljskim poljoprivrednicima.

"Poljska podržava pobjedu nad "ruskim barbarom", ali ne može pristati na destabilizaciju poljskog tržišta uvozom ukrajinskog žita," rekao je Morawiecki.

Poljska je prethodno pozvala ukrajinskog veleposlanika u Ministarstvu vanjskih poslova u Varšavi kako bi prosvjedovala protiv izjava ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Općoj skupštini UN-a. Ukrajinski predsjednik rekao je da "politički teatar" oko uvoza žitarica iz Ukrajine samo koristi Rusiji.

Ukrajina je podnijela pritužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv Poljske, Mađarske i Slovačke zbog zabrane uvoza hrane iz Ukrajine.

Tri države EU-a izjavile su da moraju zaštititi vlastita gospodarstva i lokalne poljoprivrednike. Poljoprivredna dobra jedan su od najvažnijih izvora prihoda Ukrajine. Zbog rata protiv Rusije, Ukrajina pokušava izvoziti više proizvoda kopnom umjesto preko spornog Crnog mora.

Umjesto slanja oružja u Ukrajinu, Morawiecki je rekao da se Poljska sada "brani najmodernijim oružjem".

"Ako se želite braniti, morate imati čime se braniti. Mi se držimo tog principa, zato smo povećali narudžbe," kazao je Morawiecki dodavši kako Poljska sigurno neće riskirati sigurnost Ukrajine.

"Naše vojno središte u Rzeszowu u dogovoru s Amerikancima i NATO-om, cijelo vrijeme ispunjava istu ulogu koju je ispunjavalo i ispunjavat će," dodao je.

Komentara 126

EM
Empat
07:46 21.09.2023.

Ruski veleposlanik pokušao je omesti govor Zelenskog u UN-u, pa ga je premijer Albanije oprao kao balavca- "Albansko predsjedništvo želi uvjeriti svoje ruske kolege da ovo nije specijalna operacija, već nastavak dugotrajne i dobro uspostavljene prakse koja je u potpunosti u skladu s odredbama UN-a", rekao je premijer Edi Rama. 😆

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
07:43 21.09.2023.

Veliki napadi na aerodrome i zapovjedne centre na Krimu, do sada najveći napadi na ruske vojne baze na Krimu. Napadnut je aerodrom Belbek, sjeverno od Sevastopola. To je aerodrom ruske lovačke avijacije. Napadnut je i aerodrom kod mjesta Saki naa Krimu (Novofedorivka). Napadnuto je i zapovjedno mjesto i telekomunikacijski centar u vojnoj bazi kod Verhnosadove u brdskom dijelu južnog Krima, istočno od Sevastopola. Gore skladišta avionskog goriva na aerodromu Adler, jugoistočno od grada Soči na istočnoj obali Crnog mora u Rusiji. Soči je u blizini planina, daleko od linije fronte, nije još jasno odakle je došao projektil koji je zapalio rezervoare. U voroneškoj oblasti se srušio ruski lovac SU-34. U tijeku su ruski napadi na Kijev, izgleda ponovo na civilne ciljeve. Borbe u Nagorno Karabahu su prestale. Armenija je puno slabija od Azerbajđana vojno i ekonomski. Nagorno Karabah je podrtučje unutar Azerbajđana koje je nekada bila samoupravna oblast unutar Azerbejđanske SSR povijesno naseljena Armencima. Armenci pripadaju iskonskoj pravoslavnoj crkvi, Azeri su Muslimani od vremena prodora Arapa na Kavkaz.

Avatar Maks:
Maks:
07:08 21.09.2023.

Kad putin napada civile negdje gadno gubi na fronti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije