Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponudu ograničavaju radovi

Rusija privremeno zabranila izvoz benzina i dizela: Povremeno su imali nestašicu goriva

Šibenik: Od danas nove cijene goriva, i dizel i benzin jeftiniji
Dusko Jaramaz/PIXSELL
21.09.2023.
u 16:58

Trgovci objašnjavaju da ponudu goriva ograničavaju radovi na održavanju rafinerija, zastoji u željezničkom transportu i slaba rublja, koja potiče izvoz. Rusija je već u prvih 20 dana rujna smanjila izvoz brodskog dizela i plinskog ulja.

Rusija je privremeno zabranila izvoz benzina i dizela kako bi stabilizirala domaće tržište, objavila je vlada u četvrtak, istaknuvši da su iznimka isporuke u Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju i Kirgistan. Zabrana ne vrijedi za gorivo koje se prema međuvladinim sporazumima isporučuje članicama Euroazijske ekonomske unije, objašnjava Moskva izuzetke.

„Privremeno ograničenje (izvoza) rezultirat će zasićenim tržištem goriva, pa će se cijene za potrošače smanjiti", stoji u priopćenju ruske vlade. Ministarstvo energetike napominje da će zabrana spriječiti "sivi" izvoz motornih goriva. Rusija je proteklih mjeseci povremeno bilježila nestašicu benzina i dizela. Veleprodajne cijene goriva naglo su porasle, ali maloprodajne su cijene ograničene i usklađene sa službenom inflacijom.

Nestašica izaziva posebno velike probleme na jugu, u ruskoj žitnici, gdje je gorivo iznimno važno za žetvu. Trgovci objašnjavaju da ponudu goriva ograničavaju radovi na održavanju rafinerija, zastoji u željezničkom transportu i slaba rublja, koja potiče izvoz. Rusija je već u prvih 20 dana rujna smanjila izvoz brodskog dizela i plinskog ulja, za 30 posto u odnosu na kolovoz, na oko 1,7 milijuna metričkih tona, prema podacima trgovaca i LSEG-a.

POVEZANI ČLANCI:

„Kako bi stabilizirala situaciju na tržištu goriva, vlada je već povećala obvezne zalihe benzina i dizela na robnoj burzi...”, stoji u priopćenju. „Uspostavljen je i (sustav) dnevnog praćenja nabave goriva za potrebe poljoprivrednih proizvođača, uz trenutno prilagođavanje količina”, priopćili su. Rusija je prošle godine izvezla 4,817 milijuna tona benzina i gotovo 35 milijuna tona dizela, navodi Reuters.

>> VIDEO Kriza na Kavkazu: Tamo uvijek osjećaš miris rata, bilo je i pucnjave. Ne vjerujem da će dugo trajati

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Sidewinder
Sidewinder
19:38 21.09.2023.

Tolike zalihe nafte a nestaje goriva. To je moguće samo u Rusiji.

ST
Stvarnost
06:14 22.09.2023.

Kakav izgovor da se podigne cena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije