Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Križanje pod vodom

Pukla cijev u Zagrebu, sanacija bi mogla uzrokovati prometni kolaps: 'Šteta je velika'

Zagreb: Poplava na Zelenom valu zbog puknuća cijevi kod Vodovodne ulice
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/12
07.04.2023.
u 00:11

Zbog puknuća cjevovoda bez vode je dio potrošača u Vodovodnoj ulici na Trešnjevki.

Na križanju Vodovodne ulice i Ulice grada Mainza u Zagrebu došlo je do puknuća cijevi te su ceste pod vodom. Promet se odvija usporeno jednom prometnom trakom, a dio potrošača je bez vode. Planira se da će radovi na puknuću trajati od 7 do 14 sati 7. travnja. Pitka voda osigurana je iz cisterne. 

'Učestalost puknuća cjevovoda i ostalih vrsta kvarova ne razlikuje se od višegodišnjeg prosjeka. Naše službe ulažu napore kako bi našim građanima u najkraćem roku omogućile normalizaciju vodoopskrbe. Molimo građane navedenog područja za razumijevanje i strpljenje', napominju iz Holdinga. 

Na mjestu događaja je i gradonačelnik Tomislav Tomašević

- Cjevovod koji je puknuo je iz 1968. godine. Dežurne ekipe su izašle na teren i zatvorili vodu u ovoj i ulici koja se pruža okomito na ovu u obliku slova T - kazao je Marko Blažević, direktor Vodoopskrbe i odvodnje. Dodao je kako su dežurni timovi prvo zatvorili dovod vode te da daljnjeg curenja i gejzira više nema. - U drugim fazama pregledavamo i pripremamo materijal za sanaciju. Dvije cisterne su ovdje na terenu, naravno za naše građane koji mogu doći po pitku vodu, a sanacija kreće rano ujutro - napomenuo je direktor ViO-a.

Zagrebački vatrogasci, saznajemo, također su imali posla vezano uz puknuće cijevi na Črnomercu. Voda je prema dojavi građana prodrla u podrum površine 16 metara četvornih te je vatrogasna ekipa intervenirala, potvrđeno nam je iz JVP Zagreb. Drugih intervencija nije bilo. 

Inače nije ovo prvi put da u ulici ironičnog imena Vodovodna puca vodovodna cijev. Isto se dogodilo i u ožujku 2020. kada je dotrajali cjevovod popustio kod križanja s obližnjom Ulicom baruna Filipovića. Cijevi su, nije to novost, ekstremno dotrajale i na dnevnoj bazi u metropoli se događa više od jednoga puknuća i to od najmanjih lokalnih do magistralnih cijevi. 

Nekoliko tisuća kilometara vodovodne infrastrukture u metropoli u takvom je stanju da prema procjenama oko 50 posto ukupne mase tj. volumena vode biva izgubljeno od izvora do korisnika odnosno od početka cijevi do njezina kraja, primjerice u našoj kućnoj slavini. Kako bi došlo do manjeg pritiska na sustav koji se desetljećima ne obnavlja tako u Sesvetama u potok ističe čista voda iz vodovoda kako bi se smanjio pritisak na cijevi, a o čemu smo pisali. Dotrajalost sustava i učestala puknuća te izostanak ranijih ulaganja glavni su razlozi koje gradonačelnik Tomislav Tomašević navodi kada u javnosti opravdava poskupljenje vode koje se najavljuje još od lani.

Podsjetimo, zbog propusta u donošenju najavljenog poskupljenja od 15 posto čak je i smijenjen direktor Vodoopskrbe i odvodnje Davor Poljak, a gradska je vlast prvo kazala kako će se poskupljenje prepoloviti dok se sve ne uskladi s Vijećem za vodne usluge, no onda je povučena ručna i nekoliko dana kasnije vraćen je stari cjenik usluga koji vrijedi do daljnjega.

No time nije nestala činjenica da cijevi i dalje pucaju, zato Tomašević koji je bio i u Vodovodnoj već od ranije najavljuje kako se od poskupljenja od 15 posto neće odustati.

Kada će se napokon započeti sa sanacijom cijevi  koje su dotrajale pitali su novinari gradonačelnika Tomislava Tomaševića u četvrtak kasno navečer u Vodovodnoj ulici. Osvrnuo se i na aktualno puknuće. - Iako je cijev srednje veličine napravila je veliku štetu, podignula je cestu pa će sutra ovdje biti potrebno raskopati cijelo raskrižje i uvesti posebnu prometnu regulaciju - rekao je Tomašević.

Svi koji su imali štetu, dobit će nadoknadu, dodao je i ponovio kako niti jedan grad u Hrvatskoj nema situaciju kao Zagreb. - Desetljeća neulaganja u vodovodnu mrežu koja su pojačana potresom su doveli do nevjerojatnih efekata da svako malo pucaju cjevovodi i nastaje šteta na imovini Zagrepčana - istaknuo je. Krenut će se stoga, nastavio je Tomašević, u rekonstrukciju mreže vrijedne više milijardi. Dio će se financirati EU fondovima, a dio poskupljenjem računa građana.

Video: Urušio se drveni most na rijeci Krapini

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar possibilis
possibilis
03:54 07.04.2023.

Kako se usudjuju izgovoriti "neulaganje" dok placamo bestijalne naknade?? I ne, nisu bivse vlasti krive nego gradjani. Jer naknade koje pokrivaju odrzavanje (i jos vise od toga) placamo desetljecima. Pravi problem je u tome da se politicari ne boje za goli zivot. Da smo civilizirana drzava- bojali bi se. Gospodarske kriminalce/ politicare trba drzati na kratkoj uzici. Fini rjecnik nikad nije pomogao.

OT
otrovnijezik
06:04 07.04.2023.

Ostavština prošlog pokojnog kriminalca koji je vladao preko 20 godina a 100m cijevi nije zamijenjeno u njegovom vladanju.

ZD
ZDRU
07:35 07.04.2023.

"Dežurne ekipe su izašle na teren i zatvorili vodu u ovoj i ulici koja se pruža okomito na ovu u obliku slova T - kazao je Marko Blažević, direktor Vodoopskrbe i odvodnje. " Vrlo informativna izjava!🙄

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije