Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REDOVNA KONFERENCIJA

Tomašević predstavio novu aplikaciju, pomaže pri izradi solarnih panela: 'Nema više šaltera, sve je besplatno'

Zagreb: Izjava Tomaševića nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji i donaciji s UNICEF-om i Zagrebačkim holdingom
Davorin Visnjic/PIXSELL
21.05.2024.
u 12:02

Aplikacija za izračun sunčanog potencijala krovova građanima bi trebala omogućiti izračun solarnog potencijala objekta u kojem se nalaze te koliko bi iznosila ušteda nakon ugradnje solarnih panela

Redovna tjedna konferencija za novinare u utorak se održala u akceleratoru Zagrebačkog inovacijskog centra na Zagrebačkom velesajmu, jer gradonačelnik Tomislav Tomašević i ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Julije Domac danas predstavljaju novu aplikaciju. 

Riječ je o aplikaciji za izračun sunčanog potencijala krovova. Spomenuta aplikacija dio je druge faze projekta "Sunčani potencijal".  Aplikacija bi građanima trebala omogućiti izračun solarnog potencijala objekta u kojem se nalaze te koliko bi iznosila ušteda nakon ugradnje solarnih panela.

Aplikacija je u izradi već nekoliko godina, a sad je konačno i predstavljena. Nakon njezina predstavljanja na rasporedu je redovna tjedna konferencija za novinare gradske uprave. 

VEZANI ČLANCI:

"Predstavljamo novo rješenje za koje vjerujemo da će pomoći građanima da lakše sudjeluju u solarnoj tranziciji Grada Zagreba. Već neko vrijeme radimo na aplikaciji. Želimo da građani vide koji je njihov potencijal za solarne panele, koliko bismo ih trebali postaviti, koliko bi to koštalo te kada bi se to isplatilo. U tom smislu predstavljen je alat koji se zove Sunčani potencijal. Primarno je namijenjen onima koji žele izraditi sunčanu elektranu na svojem krovu", rekao je uvodno Tomašević. 

"Taj alat povlači podatke od Državne geodetske uprave koji su 3D mapirali zgrade u Zagrebu, zajedno s kosinama i površinama krovova, pa se tako dolazi do podataka o solarnim potencijalima krovova. Ono što je novo, osim što se stalno uvode novi podaci, jest i to da se aplikaciji može pristupiti i preko sustava e-Građani. Nakon što se građani prijave u NIAAS sustav, mogu pokrenuti i aplikaciju Sunčani potencijal jer im alat izračunava financijsku uštedu.

Kroz deset godina može se vidjeti investicija. Taj alat omogućuje ne samo informativni izračun već se uz pomoć toga alata može napraviti idejno rješenje za solarnu elektranu pa građani ne moraju platiti projektanta. Samo to je ušteda od nekoliko stotina eura. Sam softver generira idejno rješenje. Kroz sustav e-Građani može se, nakon što se odabere solarna elektrana, podnijeti cijela dokumentacija HEP-u radi priključenja te solarne elektrane. Sve se može napraviti uz nekoliko klikova mišem, maksimalno jednostavno i jeftino", rekao je Tomašević. 

VEZANI ČLANCI: 

"Grad Zagreb galopira i povećava svoj potencijal solarnih panela na javnim zgradama, ali želimo pozvati građane da također sudjeluju u energetskoj tranziciji", nastavio je. Detaljnije o aplikaciji rekao je Domec iz REGEA-e. 

"Riječ je o vrlo modernom rješenju i modelu. Ova aplikacija nudi automatizaciju procesa gdje građani dobivaju i provjeru od HEP-a je li moguće imati sunčanu elektranu. Automatski se dobiva idejno rješenje i kreće u samu izvedbu postavljanja. Takvo rješenje nema nijedan grad u Republici Hrvatskoj. 

Sljedeći korak su energetske zajednice, olakšavanje priče oko dijeljenja u višestambenim zgradama. Ova aplikacija trenutačno je dominantno namijenjena obiteljskim kućama, u sljedećim koracima dodat ćemo funkcionalnost povezivanja zajednica. Vodit ćemo i inicijativu da se to uz promjene zakona omogući.

Sami su brojevi impresivni. Već je u ožujku izdano 200 novih elektroenergetskih suglasnosti, i sad smo na 2,5 megavata instaliranog materijala sunčanih elektrana na području Zagreba. Cilj je da u ovo doba sljedeće godine budemo na 49 megavata", rekao je Domec te ponovio da će do povrata investicije doći nakon deset godina. 

VEZAN ČLANCI: 

"Ravni krovovi višestambenih zgrada pozivaju da se postave solarni paneli. Zasad još nemamo mehanizam za dijeljenje kako bi stanovnici mogli zajednički investirati i dijeliti energiju", objasnio je te naglasio da se to treba i zakonski urediti. 

Aplikacija se razvija već godinu i pol dana, radila se u sklopu krovnog ugovora s tvrtkom GDI, a što se tiče informacija s terena, aplikacija se koristi, a HEP će za potrebe aplikacije otvoriti posebnu e-mail adresu gdje će primati prijave s aplikacije. Neslužbena je procjena da su već stotine građana iskoristile aplikaciju, a izdano je već više od 200 energetskih suglasnosti. 

Aplikacija je već u nekoj testnoj fazi i koristi se, a sad se želi i službeno najaviti, objasnio je Tomašević. "Prije godinu i pol pokazivala je samo informativni izračun, sad možemo pratiti jer daje izračun, ali radi i idejni projekt. Direktno se kroz aplikaciju može predati suglasnost HEP-u. Nema više šaltera, ne mora se obilaziti nikoga, sve dobiju besplatno. Nikad lakše nije bilo sudjelovati u energetskoj tranziciji", rekao je gradonačelnik. 

Što se tiče drugih tema, Tomašević je spomenuo norijadu koja se obilježava u petak te pozvao sve na proslavu na Bundek, gdje će glazbeni program biti od 13 do 20 sati. "S Trga će biti organizirana povorka prema Bundeku, ona će krenuti u 12 sati", rekao je Tomašević. Trasa će također biti uobičajena, kao i dosadašnjih godina. Uključene će biti brojne službe, od redara do hitnih službi. 

Komentara 7

RE
RevizorNovinarstva
11:58 21.05.2024.

Tomašević o solarnim panelima a divlje svinje mu šeču centrom zagreba.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
12:57 21.05.2024.

Mogu li sunčani paneli biti u duginim bojama, zna li se što?

YO
yopi
12:04 21.05.2024.

Par godina za izradu digitrona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije