Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPPO POKRENUO ISTRAGU U NJEMAČKOJ I ESTONIJI

Godinu dana istraživali kriminalne skupine koje su na uvozu luksuznih automobila utajile najmanje pet milijuna eura poreza

Ilustracija
Pixabay/Ilustracija
05.02.2022.
u 13:23

Prilikom pretraga, nađeno je i zaplijenjeno 12 luksuznih vozila te prikolica za njih transport te je oduzeto i 25.000 eura u gotovini, zlatnici i zlatne poluge

Njemačka carina u suradnji s Uredom europskog  javnog tužitelja (EPPO), razotkrila je kriminalnu skupinu koja  se sumnjiči  za utaje poreza prilikom  uvoza luksuznih vozila u EU. Kako je priopćeno iz EPPO-a, istraga se provodila na području Njemačke i Estonije, a tijekom nje obavljeno je 26 pretraga što je rezultiralo zapljenom 12 luksuznih vozila i uhićenjem dvojice muškaraca u dobi od 36 i 50 godina.

EPPO navodi da se zbog sumnje u muljanje s porezima prilikom uvoza luksuznih vozila, više kriminalnih grupa u Njemačkoj i Estoniji istražuje još od početka 2021. Istragu je po nalogu EPPO-a provodila carina iz Hanovera, a tijekom tog vremena, istraživao se pojedinačni uvoz više od 130 luksuznih automobila, zbog sumnji u porezne muljaže.  

Sumnja se da je dvojac koji je označen glavnim u ovoj priči, u početku kopnom iz trećih zemalja prevozio luksuzne automobile u zemlje EU. Automobili su imali krivotvorenu litavsku dokumentaciju o carenju. No tijekom 2021. taj modus operandi se promijenio. Tada su se luksuzni automobili počeli prevoziti u Nizozemsku, osim kopnom i morem i zrakom i to uz podršku osumnjičenika koji žive u Estoniji. Nakon što bi luksuzni automobili ušli u Nizozemsku, vozila su, s netočnim deklaracijama vrijednosti, registrirana i ocarinjena za slobodan promet prema carinskom i poreznom zakonu.

Prilikom pretraga, nađeno je i zaplijenjeno 12 luksuznih vozila te prikolica za njih transport te je oduzeto i 25.000 eura u gotovini, zlatnici i zlatne poluge. Vrijednost zaplijenjenih vozila iznosi 3,6 milijuna eura, a uhićeni su i glavni osumnjičenici, 36-godišnjak i 50-godišnjak.  Sumnja se da je  utajeno najmanje pet milijuna eura, a istraga se nastavlja.

> POGLEDAJTE I EMISIJU IZ STUDIJA Hrvat koji je citatom Miloševića ponizio bošnjačke političare: Tko je ovdje lud da opet ide u rat? Stanje u BiH je bolje nego u nadrealistima 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije