Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 212
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRISTIŽU REAKCIJE

Srpski mediji o hrvatskim kovanicama eura: 'Sramotan pokušaj da ukradu Teslu'...

Nikola Tesla
Foto: Pixabay/Vlada RH
1/3
04.02.2022.
u 13:41

Narodna banka Srbije u srpnju prošle godine najavila je poduzimanje "odgovarajućih aktivnosti" ako lik Nikole Tesle bude na hrvatskoj kovanici eura

Na sjednici Nacionalnog vijeća za euro predstavljen je danas dizajn kovanica eura i eurocenta. Premijer Andrej Plenković objavio je da će se na kovanicama nalaziti Nikola Tesla, geografska karta Republike Hrvatske, životinja kuna i pismo glagoljica, dok će šahovnica biti zajednička podloga. Nedugo nakon objave motiva, uslijedila je oštra reakcija dijela srpskih medija. 

"Hrvati nastavljaju sa svojatanjem našeg znanstvenika: Lik Nikole Tesle stavili na kovanice", naslov je na portalu republika.rs. U samom tekstu se, naime, izvještava samo o današnjoj sjednici. 

"Jadno! Hrvati upravo stavili Teslu na euro i to sve sa šahovnicom, istom onom pod kojom su mu minirali spomenik u Gospiću! Zagreb predstavlja svoje kovanice eura", stoji u naslovu portala informer.rs

VIDEO Ovako izgledaju hrvatske kovanice eura

Nakon izvještaja sa sjednice i informiranja o odabranim motivima, na kraju njihova teksta stoji: "Ovo je još jedan sramotan pokušaj Hrvata da ukradu Nikolu Teslu, čiji su spomenik u Gospiću za vrijeme rata minirali, a sada ga stavljaju na svoju kovanicu". 

"Kite se srpskim Teslom! Bruxelles progutao zagrebačku prijevaru, evo kovanice EU s likom našeg genija", piše u naslovu glas-javnosti.rs. Oni, također, u daljnjem tekstu ne navode ništa osim novosti sa sjednice. 

Narodna banka Srbije u srpnju prošle godine za Telegraf Biznis najavila je poduzimanje "odgovarajućih aktivnosti" ako lik Nikole Tesle bude na hrvatskoj kovanici eura. 

– Narodna banka Srbije mišljenja je da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, ako Hrvatska postane članica eurozone u sljedećem periodu, predstavljalo prisvajanje kulturnog i znanstvenog naslijeđa srpskog naroda s obzirom na to da je nedvojbeno da se slavni znanstvenik tijekom svog života izjašnjavao kao Srbin po podrijetlu i rodu. Vezano uz to, sasvim je sigurno da bi bile poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se upozorilo na neprimjerenost takvog prijedloga – naveli su tada. 

VIDEO Plenković predsjedao sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura

Ključne riječi

Komentara 154

JO
JosefKa
14:12 04.02.2022.

Djed mu presao na pravoslavlje zbog cure. I nije se "izjasnjavao kao srbin" za zivota. I koliko su pravoslavci u Hrvatskoj zapravo Srbi- konzultirajte sestosjecanjsku rezoluciju da vidite kako se proizvodi povijest i frizira postojanje srpskog naroda na tudjem terenu.

BR
Brkovi
14:47 04.02.2022.

Tesla je toliki srbin da je samo jednom u životu bio u srbiji i to nekoliko sati i nikada više ju nije ni spomenuo da bi se ikada došao u Srbiju

JS
John_Smith
14:52 04.02.2022.

on sa srbijom nema ništa osim što ju je jednom posjetio na par sati i toliko mu se zgadio balkanski dernek da ju nikad više nije htio posjetiti, dok je u hrvatskoj radio projekte i napravljena je prva europska hidroelektrana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije