Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najljepše imanje u Istri

Vina i maslinovo ulje s bio certifikatom

Vinarija Kabola
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL
1/4
16.11.2020.
u 10:52

Obitelj Markežić staru je stanciju između Buja i Momjana uredila u vinoteku okruženu vinogradima i - tišinom

Slovi za jedno od najljepših imanja u Istri, a sada, okupana u boje jeseni, pop-up vinoteka Kabola smještena između Buja i Momjana, već na prvu oduzima dah. U središtu je imanja u vlasništvu obitelji Markežić prekrasno kameno zdanje, a oko njega vinogradi, priroda i tišina...

Upravo u ovoj vinariji počela su se proizvoditi prva vina u Hrvatskoj odležana u amforama i prva u Istri na ekološki način pa sve etikete Kabola već godinama imaju BIO certifikat. Možda nije zgorega spomenuti da je jedinstveni ambijent ovog mjesta privukao Luku Šulića i Stjepana Hausera koji su tu prije nekoliko godina snimili spot za temu “Love” iz kultnog filma “Kum”.

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Grožđe se u Kaboli bere ručno, vinogradi se protežu na oko 16 hektara, živi se u skladu s prirodom, tri generacije duga tradicija spaja se sa suvremenom tehnologijom i modernim pristupom – prava butik-priča s vrhunskim vinima svjetskog glasa.

Vinarija Kabola - Prvi su u Hrvatskoj započeli s proizvodnjom vina u amforama

Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

– Iza nas je jedna od boljih vinogradarskih godina s dovoljno padalina i dovoljno sunca. U gotovo savršenim uvjetima prinosi su vrhunski, kao i kvaliteta grožđa, pa će vina ove berbe biti za pamćenje. Iako smo ove godine jedan segment tržišta iz dalekih zemalja poput Kine, Koreje i Japana potpuno izgubili, nakon lockdowna vratili su se gosti iz Europe. Novim jesenskim valom pandemije vinski turizam nije posve zaustavljen zahvaljujući vjernim domaćim gostima koji nas tradicionalno posjećuju nakon sezone – kaže poznati istarski vinar Marino Markežić koji na imanju radi sa suprugom Patricijom i kćeri Anom.

– Otvoreni smo svaki dan, osim nedjelje, od 10 do 17.30 sati. Za vođene degustacije treba se najaviti, za ostale posjete ne – kaže Ana.

Valja napomenuti da osim vrhunskih vina, među kojima je i malvazija, jedno od najtraženijih istarskih vina, proizvode i ekstradjevičansko maslinovo ulje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije