Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDEMO NA IZLET

Povijest rudnika Sv. Barbara pokraj Samobora: 'Nekad se ovdje kopao bakar, a danas je turistička atrakcija'

Foto: PIXSELL
1/12
10.05.2021.
u 12:58

Posjetitelji tako imaju priliku naći se u ulozi rudara, staviti kacigu na glavu, odjenuti zelene kute i s lampama krenuti u potragu za bergmanima

Tranče, ušao si u Rude, dobro je znan natpis svima koji se zateknu u mjestašcu podno Oštrca, pet kilometara jugozapadno od Samobora. Netko ga je nadopisao na tablu kraj ulaza u mjesto, a danas ga možete vidjeti na majicama i suvenirima. Ovdje se sijeku polazišne točke za izlete na okolne vrhove pa vikendom postaju nezaobilazno mjesto brojnih izletnika, no i same su Rude izletnički dragulj zbog rudnika oko kojeg se isprepliću mistične legende.

Foto: PIXSELL

Rudnik svete Barbare među starijim je europskim rudnicima bakra i željeza, a njegovo zlatno doba bilo je u 16. stoljeću kada su se ovamo doselili njemački rudari. Maštu golicaju njegovi uski hodnici visine 75 centimetara koji se okomito spuštaju u dubinu. U članku objavljenom 1905. u Samoborskim novinama učitelj Lujo Philer prozvao ih je bergmanskim hodnicima te ostavio prvi zapis o bergmanima, mitskim bićima koja žive u dubinama rudnika.

– Imaju duge brade, zmijske oči i žutu kožu. Prema legendi, rudarima su skrivali alat i zezali ih – objašnjava vodičkinja Maja Klisurić, članica KUD-a Oštrc koji od 2016. upravlja rudnikom.

Foto: PIXSELL

Posjetitelji tako imaju priliku naći se u ulozi rudara, staviti kacigu na glavu, odjenuti zelene kute i s lampama krenuti u potragu za bergmanima. Njihovi hodnici, dodaje, dokaz su da je ovdje postojala rudarska aktivnost i u antičko doba. Rudnik je zatvoren pedesetih godina i zaboravljen.

– Tako je bilo do 2002. kada je profesor Šinkovec iznio ideju o ponovnom otvaranju – kaže ona.

Foto: PIXSELL
Mještani i članovi KUD-a Oštrc, glazbenici i folkloraši prionuli su na posao. Zahvaljujući sredstvima EU, ali i pomoći rudara iz susjedne BiH, obnovili su 350 metara rovova koja su 2012. otvorena za javnost, govori Maja dok dolazimo u prostoriju u srcu rova gdje nam je dobrodošlicu poželio i jedan hologramski bergman. Najnovija atrakcija rudnika je i kovačnica Stjepana Lehpamera.

– Rudarima su trebali oštri krampovi jer bez alata nema zlata – govori nam Lehpamer, četvrta generacija kovača u Rudama.

Foto: PIXSELL

Danas su mu šegrti turisti, osobito djeca koja nakon završena kovačkog “tečaja” odlaze u potragu za blagom. Lehpamer pamti rudnik iz djetinjstva.

– Moj brat Janko rudario je ovdje, a nama djeci bio je zadatak donijeti im gablec, rudarsku greblicu i pola litre vina. To se nije propuštalo jer bi nam katkad dozvolili da se vozimo u vagonima kojima su izvlačili rudu – prisjeća se on.

 

Komentara 1

LL
lijepa_li si
13:16 10.05.2021.

zašto se za javnost kao spomen dom ne otvori barbarin rov u sloveniji?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije