Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVLJA GENERACIJSKU TRADICIJU

Andrejas Nikl: Greblicu po receptu svoje bake pečem već 'žmirećki'

Foto: TZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE/J. ŠKOF
1/3
10.05.2021.
u 12:07

Jedan je od rijetkih muškaraca svog kraja koji sprema ovaj tradicionalni “tenki kolač”. U čast rudarskoj greblici prvog vikenda u srpnju organizira i njoj posvećen festival, kada se bira najbolji uradak

Rudarska greblica, slani kolač sa sirom ili sirom s dodacima (orasi, žuta mrkva, lišće mladog luka, koprive, špinat) nazvan po tradicijskom rudarskom alatu, nekoć je bio omiljeni gablec radnika u rudniku svete Barbare, ali i bergmanima iz legende koji bi je katkad “maznuli” iz rudarskih pinkleca.

Od 15. stoljeća radi se po istom receptu pa je početkom godine rudarska greblica postala 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji i prvi zaštićeni gastronomski proizvod Zagrebačke županije. Rezultat je to napora udruge Rudarska greblica, koju su osnovali vlasnici Pekarnice Nikl kako bi brendirali ovaj proizvod.

Foto: TZ ZAGREBAČKE ŽUPANIJE/J. ŠKOF

Ovaj “tenki kolač” može se tako probati u njihovom proizvodnom pogonu u Rudama ili na njihovom kiosku u centru Samobora. Niklovi su jedini certificirani proizvođači greblice, a pripremaju je prema receptu prema kojem ju je nekoć pekla baka vlasnika Andrejasa Nikla za njegova djeda koji je radio u rudniku, a on je s obitelji nastavio tradiciju. Da bi se zvala rudarskom greblicom, mora biti pravokutna i debela tek 2,5 centimetara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije