Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plešivička vinska cesta

Vinogradi se u Hrvatskoj 'Champagni' penju i do 400 metara

Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije
1/6
10.05.2021.
u 11:58

Svi koji žele, po promocijeni od 20 kuna mogu 22. i 23. svibnja kušati pjenušce i jagode na festivalu uoči Svjetskog dana vina

Srce hrvatskih mjehurića. Hrvatska “Champagna”. Nadimci su to kojima tepaju području smještenom na jugoistočnom grebenu Samoborskog gorja. Plešivica i pjenušci, njen zaštitni znak, neodvojiv su pojam, jednako kao i vrhunska vina koja iz godine u godinu osvajaju brojne nagrade diljem Hrvatske, ali i šire. Vinogradi se penju i do 400 metara nadmorske visine tvoreći tako izgled prirodnih amfiteatara u kojem mogu uživati svi koji posjete 30-ak vinara smještenih na vinskoj cesti.

Nude oni vina iz vlastite proizvodnje, neki uz degustacije imaju i zalogaje, a neki su i proširili ponudu pa rade i kao izletišta, dok dio njih drži i smještaj za noćenje. Uz pjenušce koji se mogu kod njih isprobati, vinari nude i purtugizec, no na Plešivici odlično uspijevaju dobro poznate međunarodne sorte kao što su rizling, pinot crni, sauvignon blanc, chardonnay, sivi pinot... Ima, kažu, više od stotinjak autohtonih vrsta grožđa, a jedna od njih je vetlinac crveni, koji se može probati u Vinogradarskoj kući Braje u Lokošin Dolu.

Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije

– Svi prvo pomisle da se radi o crvenom vinu, ali to nije slučaj. Riječ je o staroj austrijskoj sorti, čija povijest seže u 1736. kada je grof napravio matičnjak, svojevrsnu banku sjemena, na čijoj se podlozi vetlinac i danas uzgaja – govori vlasnik Robert Braje, čija je supruga Sandra glavni chef u kuhinji, pa na svom izletištu kao poseban specijalitet nude patku iz vlastitog uzgoja u umaku od purtugisca i krušaka, ali i plešivički doručak koji uključuje domaće salame i šunke, sireve s kimom, peršinom, paprom, ukiseljeni češnjak, ali i autohtoni slani kolač plešivički copanjek.

Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije

Cijena za doručak po osobi je 90-ak kuna, ručak s pet sljedova je od 160 do 280, dok je butelja vina od 60 do 90 kuna. Copanjek kao “finger food” uz svoja vina nude i Jagunići, a poznati su i po tzv. jantarnim vinima, specifičnima po dugom odležavanju.

– Bobe stoje i po šest-sedam mjeseci pa nastane vino narančaste boje. U sklopu degustacije, koja stoji prosječno 130 kuna po osobi, proba se šest do sedam vrsta vina, a sve ih uparimo s nekim zalogajem – kaže Dominik Jagunić i dodaje da s posjetiteljima razgovara i o tome kako vina nastaju te o povijesti vinarstva tog kraja, a obiđu i proizvodnju. Bakin kruh i domaći narezak ponudit će, pak, uz svoja vina Šemberi, a kod njih se mogu probati i vina iz njihove arhive. U sklopu vinarije obitelji Korak prošlo je ljeto, pak, otvoren prvi fine dining restoran u regiji.

Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije

Sljedovi su osmišljeni da predstavljaju tradicionalna jela, ali na moderan i kreativan način, uz sezonske namirnice dostupne s imanja te od lokalnih proizvođača. Meni od osam sljedova po osobi stoji 700 kuna, a nude i sljubljivanje odabranih vina s menijem za 400 kuna. Vinarija Kolarić ima, pak, restoran za 160 ljudi koji radi samo uz najavu, no kod njih se može, kaže vlasnik Franjo Kolarić, prespavati u sobama s 4 zvjezdice. Noćenje u dvokrevetnoj sobi je 400, a u jednokrevetnoj 260 kuna. Svoja vina nude i u vinariji Režek, Tomac, Ivančić, Kurtalj... Kako bi se vinari dodatno promovirali, 22. i 23. svibnja u dvorištima vinarija proslavit će Festival pjenušca & jagoda, a posjetitelji će imati prilike kušati pjenušce i jagode po promocijeni od 20 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije