Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovi gorja

Zaklecaju koljena svakome tko osvoji 12-metarsku piramidu

Vrhovi gorja
Foto: TZ Zagrebačke županije, HPD Japetić
1/4
10.05.2021.
u 12:39

Japetić je najviši, tu je i Plešivica, Veliki Lovnik...

Teška je 8324 kilograma i pričvršćena sa šest tisuća zakovica. Željezna konstrukcija visoka 12 metara do čijeg vrha svakome zaklecaju koljena postavljena je na Sljeme 1889., a na najviši vrh Samoborskog gorja premještena je 1960. nakon što ju je HPD Jastrebarsko dobio kao nagradu za planinarski dom Žitnicu koji je sagradio u blizini. S obzirom na to da je najstariji planinarski objekt nepromijenjenog izgleda u Hrvatskoj, pod zaštitom je Ministarstva kulture.

Do vrha visokog 879 metara najpogodniji je prilaz, kažu u Hrvatskom planinarskom savezu, od Šoićeve kuće preko livada i Katina krča. Atrakcija Japetića su i paraglajderi, koji polijeću ispod Žitnice, a ondje je nekad u svojim poznim godinama pasao Tilček, magarac koji je na svojim leđima nosio namirnice graditeljima planinarskog doma, a kasnije sudjelovao u markiranju planinarskih puteva. I Plešivica, drugi vrh po visini (779 metara), ima svoju piramidu, ali visoku pet metara.

Foto: TZ Zagrebačke županije, HPD Japetić

Svi usponi do nje su strmi, no onaj najkraći i najlakši je s prijevoja Poljanice na cesti Samobor – Rude – Jastrebarsko. Na njezinu imenjakinju, 721 metar visoku Noršićku Plešivicu planinari rjeđe dolaze pa je kao stvorena za one koji na planini vole biti sami. Uspinju se do tamo najčešće iz Noršić Sela, a u Hrvatskoj planinarskoj obilaznici alternativna je kontrolna točka za još jedan vrh – Veliki Lovnik (737 m). I Oštrc (752 metra) svojim oblikom podsjeća na piramidu.

Foto: TZ Zagrebačke županije, HPD Japetić

Od desetak mogućih prilaza, najkraći (ali i najstrmiji) su putovi iz Braslovja i Ruda, a malo blaži su usponi iz Smerovišća i od Šoićeve kuće. Na najnižoj nadmorskoj visini od 499 metara nalazi se Okić. Najkraći put do Okića je od Novog Sela Okićkog i Klaka, no može se i iz Ruda preko Manje Vasi i Kotara kao i od Samobora preko Anindola i Donjih Terihaja. Do vrha od 2017. vodi i poučna staza Okićnica čije je polazište kod obližnjeg Plotnikova doma.

Foto: TZ Zagrebačke županije, HPD Japetić

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije