Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prevlaka

Na najjužnijoj kopnenoj točki Hrvatske

Grgo Jelavić/Pixsell
09.11.2020.
u 13:39

Punta oštro stari je naziv poluotoka i tvrđave do koje se pješači 2,5 kilometara. Pedeset kilometara od dubrovnika do prevlake prijeđe se za 50 minuta.

Poluotok Prevlaka najjužnija je kopnena točka Hrvatske. Smješten je u jugoistočnom dijelu Konavala, a na njegovu krajnjem dijelu nalazi se tvrđava Punta Oštro, kako je i sam poluotok nekada nosio ime. Od Dubrovnika do Prevlake autom treba oko 50-ak minuta, točnije ima 50-ak kilometara. S Jadranske magistrale treba se odvojiti desno za Pločice i Vitaljinu, a cesta je većim dijelom obnovljena i u solidnom stanju. Točno prije malog graničnog prijelaza za Crnu Goru skretanje je za Prevlaku. Od ulaska na poluotok pa do tvrđave ima oko 2,5 kilometara, a put se može proći pješke ili cesticama koje presijecaju Prevlaku.

Cijeli kompleks nekada je bio vojna baza Jugoslavenske narodne armije koja je 50-ak godina bila skrivena od očiju javnosti. Danas na JNA podsjećaju samo sablasne, poluraspadnute zgrade, zapušten helidrom i tuneli koji su sagrađeni za vojne svrhe. Ne preporučujemo da previše ulazite u zgradice jer neke izgledaju kao da će svakog trenutka urušiti. Doduše, 2015. je bilo pokušaja da se neke hale obnove jer su bile namijenjene prihvatu izbjeglica. Cestice na Prevlaci taman su toliko široke da se dva auta mogu mimoići, a na nekim mjestima ih je pomalo počela preuzimati i makija. Tvrđava Punta Oštro od početka 2019. je u fazi obnove. Planovi su ambiciozni. Sagrađena je 1853., a danas njome gospodare Općina Konavle i Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Cilj je u tvrđavi jednog dana otvoriti Muzej austrougarske ratne mornarice s naglaskom na hrvatskoj komponenti. – Uspjeli smo sva veća oštećenja sanirati, ali smo od 1. srpnja obustavili radove zbog financijskih problema. Plan je restaurirati cijelu tvrđavu koja ima šest katova, 40 kazamata i četiri terase. Ići ćemo i prema fondovima EU, a tvrđavu ćemo kad-tad obnoviti na ovaj ili onaj način – kaže Niko Kapetanić, tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine. – Kupili smo, a i dalje kupujemo artefakte za muzej. Imamo ih dovoljno da to bude jedan od najboljih prostora te vrste na Mediteranu. Naravno, osim muzeja bit će tu i restoran, kafići i drugi popratni sadržaj, a nadamo se da će se na poluotoku sagraditi i neki kamp ili nešto slično... – zaključuje Kapetanić.Inače, na samom ulazu na poluotok postoje jedan kafić i jedan beach bar u kojem je moguće rentati bicikle i kajake za đir oko poluotoka. Za našeg dolaska nisu radili.

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Cestice na Prevlaci taman su toliko široke da se dva auta mogu mimoići, a na nekim mjestima ih je pomalo počela preuzimati i makija

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Cijeli kompleks nekada je bio vojna baza JNA koja je 50-ak godina bila skrivena od očiju javnosti. Ne preporučujemo da previše ulazite u zgrade

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije