Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novogodišnja odluka

Hrvati za doček odabrali Sarajevo, Beograd, ali i daleki Dubai i Keniju

cure
Željko Mršić/PIXSELL
28.12.2012.
u 18:04

Za dvodnevni aranžman u Veneciji treba izdvojiti 670 kuna, a za doček u restoranu u Zagrebu, u koji je uključena večera, 500 kn

Društvo Zagrepčana i Istrana lako je donijelo odluku da će Novu godinu provesti izvan Hrvatske. Bilo je dovoljno usporediti cijenu dočeka u jednom domaćem restoranu i inozemstvo: večera 500, a dvodnevni aranžman u Veneciji – 670 kuna. Doduše, dogovori o odredištu nisu išli glatko.

– Prvo smo htjeli u Francusku. Onda se dio društva dosjetio da bi radije negdje gdje se u kafićima može pušiti. Na koncu su se pušači podijelili između Sarajeva i Beograda, a preostala većina na koncu će u Veneciju – priča Zagrepčanka koja unatoč krizi ostaje vjerna navici da Staru godinu ne isprati pred televizorom.

Za većinu novogodišnjih aranžmana, bilo da se radi o jadranskoj obali ili inozemstvu, u pravilu, inače, treba od 800 do 1000 i više kuna. U korist Sarajeva i Beograda, osim liberalnog pušačkog režima, rade i cijene, pa ne iznenađuje da ta dva grada i na ispraćaju 2012. biraju tisuće Hrvata.

>> Doček 2013. - u last minuteu provod već od šestotinjak kuna

Odsjedanje u hostelima

– Mi smo lani za doček Nove imali oko 2700 gostiju iz Hrvatske, a sad se nadamo da će ih doći i 3000. Hrvati su nam gosti broj jedan cijele godine. Za jedanaest mjeseci ih je u Sarajevu bilo nešto više od 32.000, gotovo 10 posto više nego lani. Po brojnosti, inače, slijede Turci, Slovenci, Srbi i Nijemci – kaže Asja Hadžiefendić Mešić, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

– Istina je da smo zanimljivi zbog cijena. Na Baščaršiji kava je euro, ćevapi 3,5, večera oko 15 eura... Ali, i dobar provod u Sarajevu je jednostavno zajamčen.Time se hvale i beogradski turistički domaćini, koji za doček Nove godine očekuju između 10.000 i 15.000 turista. U glavnom gradu Srbije najbrojniji su gosti Slovenci, ali gosti iz Hrvatske su na visokom – drugom mjestu.

– I sada računamo s nekoliko tisuća gostiju iz Hrvatske. To su uglavnom mladi koji odsjedaju u hostelima za 15 eura naviše, koliko otprilike stoji i prosječna večera – kaže Vesna Nadj iz turističke organizacije Beograda. Hrvata će u najdužoj noći, dakako, biti i u drugim metropolama, ali i u dalekim, egzotičnim destinacijama.

Organizirali sami

– Ne pamtim kad smo za Novu godinu imali čak tri autobusa za Beč, po cijeni od 1300 kuna za trodnevno putovanje. Općenito su, inače, bili najprodavaniji aranžmani u tom cjenovnom rangu, a otprilike toliko novca dostajalo je i za novogodišnje aranžmane na Jadranu. No, dobro su išla i novogodišnja čarter-putovanja za Siciliju i Barcelonu, za koja je trebalo između 3500 i 5000 kuna. Iznenadio nas je interes i za Dubai po 5000 do 7000 kuna, te za Keniju. Za deset dana Kenije, po cijeni od oko 15.000 kuna, skupila se grupa od čak tridesetak ljudi – kazuje Ivan Pukšar, direktor putničke agencije Kompas.

Procjenjuju se da će za Novu u inozemstvo 10.000 do 15.000 naših građana. Za domaća su odredišta agencijske brojke niže, no, vjeruje se, samo zato što će si mnogi sami organizirati putovanje za Novu godinu.

Komentara 38

FL
flick
18:07 28.12.2012.

Ovi koji idu u BG ne moraju se ni vraćati. Nikome neće faliti.

JO
JozoJozić
18:19 28.12.2012.

Neka i ostanu tamo.

Avatar spirit80
spirit80
18:08 28.12.2012.

Braćo Hrvati dobrodošli u Beograd na doček nove godine i želim vam sjajan provod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije