Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tradicija

Danas je na meniju sarma - mi je uvijek pripremamo po receptu kultnog zagrebačkog restorana Stari fijaker

Luka Stanzl/Pixsell
01.01.2022.
u 07:57

Stalni gosti znaju da u Starom fijakeru sarmu treba naručiti na vrijeme želite li na prvi dan nove godine uživati u njoj, ali mi smo se radije odlučili posuditi od njih recepti i sami se okušati u pripremi. Rezultat - čisto savršenstvo!

Ako ne volite prekiselo zelje u sarmi možete ga malo duže ispirati vodom, a prije nego ih počnete zamotavati s listova nožem odstranite deblje dijelove lista. Zima neće još dugo potrajati pa iskoristite ovo vrijeme i uživajte u svima omiljenom tradicionalnom domaćem jelu.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Sarma (Stari fijaker)

Sastojci:

1 glavica kiselog zelja

70 dkg mljevene svinjetine

30 dkg mljevene junetine

10 dkg riže

1 žličica soli

papar

5 dkg špeka

1/2 glavice luka

1 režanj češnjaka

komad špeka ili svinjska rebrica, za kuhanje

Za zapršku:

1/2 dl ulja

1 žlica brašna

1/2 žlice crvene paprike

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Priprema:

Pomiješajte dvije vrste mljevenog mesa, ubacite rižu, sol, papar, špek narezan na sitne kockice i na sitno nakosan luk i češnjak te sve dobro promiješajte kako bi se sjedinilo. Deblje dijelove listova zelja stanjite nožem te ih punite kuglicama mesa i oblikujte sarme. U lonac na dno stavite rezano zelje, potom sloj sarme, potom ponovo zelje, pa sarmu i tako dok ne potrošite sav materijal. Ubacite nešto "suhog", špek ili rebrica, prekrijte vodom i stavite kuhati. Kad zakipi, "utišajte" na laganu vatru i krčkajte sat i pol. Pred kraj napravite zapršku - na ulju prepržite brašno i crvenu papriku te ubacite u sarmu da se zgusne.
 

Ključne riječi

Komentara 2

2X
2Xgeneral
10:45 01.01.2022.

malo sam dvojan čim stručnjaci stavljaju sol u sarmu koja je omotana kiselim zeljem koje je u zasičenoj otopini soli!!!!! drugo: za dobru sarmu sitno narezani crveni luk se zdinsta ( do karmeleziranja ) i doda smjesi. treće: stavi se jedno cijelo jaje u smjesu! četvrto: kad se smjesa dobro promješa onda se stavi pola štamprleka mlake vode ( malo toplije ) koja smjesi daje prhlost i rahlost te kad se skuha sarma nije zbijena i tvrda. četvrto: sarmu sam jučer kuhao ( krčkao ) šest sati i onda napravio lagani zapržak ( može proći vaš ). prvo i osnovno za sarmu su vrhunski sastojci, od mesa, špeka koj ise nasjeckan dodaje, pogotovo riže, te suhih rebara i ja stavim par vrhunskih kobasica. osobno nebih nikada rekao da se sarma SOLI!!!!

MO
modovisisajteMaraschino
08:54 01.01.2022.

Malo suhih rebrica, bolja aroma od špeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije