Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odranski Obrež

Počeli radovi na izgradnji vrtića u zagrebačkoj Brezovici, stanovnici projekt čekaju više od 10 godina

Tomašević sa suradnicima obilježio početak radova na Dječjem vrtiću Botinec
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
11.07.2022.
u 13:23

Ukupna vrijednost radova je oko 15 milijuna kuna, a građevinska bruto površina planiranog dječjeg  vrtića je 903,84 kvadrata.

Projekt postoji već godinama, stanovnici čekaju već cijelo desetljeće, a sad su to napokon i dočekali. Počeli su radovi na izgradnji dječjeg vrtića u Odranskom Obrežu, naselju u sastavu Gradske četvrti Brezovica, a radi se o rekonstrukciji i prenamjeni dijela zgrade tamošnjeg društvenog doma u novi vrtić. 

Zgrada vrtića sastojat će se od prizemlja i kata. U prizemlju će se nalaziti grupne sobe (jedna jaslička i dvije vrtićke jedinice za ukupno 44 djece), prateće garderobe i sanitarije, prostori odgajatelja i gospodarski prostori, a na katu će biti smještena višenamjenska dvorana s pratećim prostorijama.  Ukupna vrijednost radova je oko 15 milijuna kuna, a građevinska bruto površina planiranog dječjeg 
vrtića je 903,84 kvadrata. 

– Projektiran je u skladu sa suvremenim načelima i trendovima odgoja i obrazovanja. Izgradnjom vrtića ostvaruje se san žitelja ovog naselja. Mnogi su ljudi radili na ostvarenju tog sna i na tome im zahvaljujem – rekla je ravnateljica vrtića Marijana  Pernar.

Kolege arhitekti su napravili dobar posao, radi se o objektu koji će niknuti na mjestu starog mjesta koji će se ukloniti i bit će nešto što oblikovanjem imitira oblikovanje obiteljskih kući. U prizemlju su tri jedinice, a na katu se nalazi polivalentna dvorana koju će koristiti vrtić, ali će ju moći koristiti i vanjski korisnici izdvojenim vanjskim ulazem. Zgrada je razredna društvena infastruktura koju mogu napraviti i ostali stanovnici, rekao je dogradonačelnik Luka Korlaet. 

– Ideja je krenula još 2013. godine, trebalo je devet godina da se to konačno dogodi, ponosna sam što će početi prva faza rušenja koja će trajati nekih mjesec dana, a izgradit će se na tom mjestu novi objekt. Dvorane će služiti kao mjesto susreta za cijelu zajednicu. Na taj način vrlo slična je i zgrada vrtića u Kašini, isto će imati jednu multifunkcionalnu dvoranu. – rekao je pak gradonačelnik Tomislav Tomašević. Što se tiče financiranja drugih vrtića, grad je prijavio 21 projekt na Nacionalni program oporavka, za nove vrtiće i prenamjene. Vrijednost projekt je 555 milijuna kuna, dodao je. Nećemo odustati od izmjene odluke o roditelju odgodjitelj kako bi stvorili novca za nove vrtićke kapacitete, naglasio je. 

Podsjetimo, Grad ima u planu do kraja sljedeće pedagoške godine završiti tri vrtića, a u pedagoškoj godini 2023/24 još 9 objekata. Od njih, pet su zamjenski objekti u nekoliko zagrebačkih četvrti. 

Komentara 1

DU
Deleted user
20:28 11.07.2022.

bas je gradonacelnik zestoko krenuo u izgradnju vrtica u zg....i sigurno ce do kraja svoje velevlasti izgraditi jos najmanje 4 vrtica....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije