Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Redovna konferencija

Tomislav Tomašević: Nećemo odustati od izmjene odluke o roditelju odgojitelju

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao redovnu konferenciju
Zeljko Hladika/PIXSELL
11.07.2022.
u 11:35

Sud je uvažio da nema retroaktivnosti, nema stečenih prava, mi imamo potpuno pravo mijenjati takvu odluku i nema zakona koji bi nas obvezivao na novčanu pomoć. Uz te argumente vidi se da se sud slaže s time da je naš cilj legitiman, rekla je dogradonačelnica Danijela Dolenec.

Nećemo odustati od izmjene odluke o roditelju odgojitelju kako bismo stvorili novac za nove vrtićke kapacitete, naglasio je odmah na početku gradonačelnik Tomislav Tomašević prilikom otvaranja radova na područnom objektu DV-a Botinec u Odranskom Obrežu koji su prethodili redovnoj tjednoj konferenciji za medije. Inače se održava utorkom, ali kako je sutra sjednica Gradske skupštine, održana je danas. 

Nastavak možete pratiti ovdje. 

 

 

– Osniva se trgovačko društvo Sunčani krovovi, sutra je to točka na sjednici Skupštine. U suradnji s REGEA-om, čiji je osnivač, priprema se prvih 150 projekata solarnih krovova na javnim zgradama. Vrijednost je 75 milijuna kuna. No, da bismo dobili suglasnost za prodaju električne energije, to može obavljati samo trgovačko društvo, pa se zato osniva trgovačko društvo. Mijenja se samo model kako bismo se uskladili sa zakonom i mogli obavljati prodaju električne energije – rekao je Tomašević na početku. 

– Ključno je da Grad Zagreb krene u tranziciju i da se na sve javne zgrade postave solarne elektrane kojima ćemo 80 posto smanjiti troškove energije i smanjiti emisije stakleničkih plinova. 

O presudi roditeljima odgojiteljima i nemogućnosti zapošljavanja roditelja

– izuzetno je važno istaknuti da je u najvećem broju elemenata sud prihvatio naša očitovanja. Uvažio je da nema retroaktivnosti, nema stečenih prava, mi imamo potpuno pravo mijenjati takvu odluku i nema zakona koji bi nas obvezivao na novčanu pomoć. Uz te argumente vidi se da se sud slaže s time da je naš cilj legitiman. Usvaja se i naše stajalište da se mjera može ograničiti. Sve su to argumenti koje smo mnogo puta isticali. Sud se nije s nama složio u roku prilagodbe – rekla je dogradonačelnica Danijela Dolenec. 

U prosincu smo donosili izmjenu svoje odluke. U tom trenutku više prihvata novih roditelja nije bilo. Kad se spominje članak tri – pišu uvjeti kada se pomoć može i ne može ostvariti. U tom trenutku nema više ostvarivanja novčane pomoći pa smo se fokusirali na članak 7 i tamo smo uklonili nezaposlenost. Jedan od naših ključnih argumenata bilo je omogućiti zapošljavanje. 

O rebalansu proračuna

– Vjerojatno će se ići u rebalans, ali moramo vidjeti kako ćemo mijenjati odluku – rekao je Tomašević i naglasio: – Odustati nećemo, jer nemamo alternativu. Ne želim dvije godine imati situaciju da su roditelji nezadovoljni što ne mogu upisivati djecu u vrtiće i jaslice. 

O upisima u vrtiće

Žalbeni rok još traje, kad se prikupe sve informacije, gradska vlast će ih objaviti. 

O projektu Srebrnjak

Pitanje nije ide li projekt dalje nego kako ide dalje. Projekt je trebao trajati dvije i pol godine, a u dvije godine nije se napravilo ništa i cijeli je projekt bio doveden u pitanje. Mi smo ti koji odgovaramo za sve dugove koje bolnica napravi. Mi smo odgovorni za bilo koju situaciju u kojoj se nađe bolnica. Nama treba 400 milijuna kuna samo za dječje vrtiće iako ćemo dobiti 130 milijuna kuna iz sredstava EU. Trebaju nam stotine milijuna da financiramo obnovu ustanova. Na meni je da pazim da trošak Srebrnjaka ne padne na teret proračuna. Druga je opcija da se projekt prijavi na sljedeću europsku perspektivu. Danas je sastanak na kojem će biti riječi o tome da bi se projekt prijavio za faziranje. 

Komentara 39

Avatar horuk
horuk
11:55 11.07.2022.

Drugovi joga treneri bez djece, uzimaju jednim roditeljima da bi dali drugim roditeljima. Kako bi bilo da uzmu svojim prebogatim nevladinim aktivistima pa daju onimakoji ce im placati mirovine. To bi se zvalo solidarnost, nepoznato kod presposobnih drugova grabezljivaca.

Avatar joshan
joshan
11:36 11.07.2022.

pa kad bi odustali,iznevjerili bi svoju nastranu ideologiju...

Avatar southman
southman
11:38 11.07.2022.

Ima para i bez odgojitelja. Desetci milijuna kuna idu nepotrebnim udrugama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije