Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
6825 metara

Nema više poplava: Gradi se nasip od oteretnog kanala Odra do savskog nasipa

Počela izgradnja nasipa  u općini Orle
Foto: Zagrebačka županija
1/3
13.05.2020.
u 13:50

Nasip će biti maksimalne visine pet metara, a uz njega će biti sagrađena i servisna cesta.

Godinama je područje oko naselja Suša u općini Orle i naselju Čička Poljana bitku borilo s poplavama, s obzirom da je u blizini spoja rijeka Kupa i Odra. Svakim visokim vodostajem stanovnici ovog područja strahovali su da će im kuće biti ugrožene. No,  započela je gradnja transverzalnog nasipa od oteretnog kanala Odra do savskog nasipa, a po dovršetku radova na nasipu u ukupnoj dužini od 6825 metara, bit će spriječen prodor kupskih voda u ovo područje, odnosno plavljenje naselja u ovom području. Vrijednost radova je 50 milijuna kuna, investitor su Hrvatske vode, a nasip bi trebao biti sagrađen u roku dvije godine.

- Izgradnjom ovoga nasipa više neće biti ugroze od poplava - u prigodi početka radova rekao je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda. Nasip će biti maksimalne visine pet metara, a uz njega će biti sagrađena i servisna cesta. Ervin Vujica, načelnik općine Orle, zahvalio je Hrvatskim vodama i Vladi RH što su omogućili realizaciju ovoga projekta.

- Ovime nam se omogućava daljnji razvoj i planiranje za budućnost! Nećemo više biti plavljeni od Odre, a uskoro ćemo biti sto posto sigurni i od Save -  rekao je Vujica. Za gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića početak gradnje nasipa je povijesni trenutak za Orle i Veliku Goricu. 

 - Ovime završava bitna faza spašavanja ovoga kraja od periodičnih poplava, koje su veliki rizik. Ovaj kraj će dobiti šansu za budućnost, u njemu će se moći sigurno živjeti i baviti poljoprivredom. Zahvala Vladi RH što nam je dala šansu da projektiramo svoju budućnost - rekao je Barišić. Svečanosti kojom je obilježen početak radova prisustvovao je i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak. I on je zahvalio Vladi RH na, naglasio je, hvalevrijednom projektu, dodavši da se njime rješava problem poplava i stanovništvu omogućava sigurnost i ugodniji život.

Prisutan je bio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Rekao je da je ovo samo jedan od projekata borbe protiv poplava na području Zagrebačke županije te sisačkom i karlovačkom području.

- Pedeset milijuna kuna, koliko se ulaže u ovaj projekt, dobro je potrošen novac. Svaka kuća, svako zemljište, svaki dio imovine koji će realizacijom ovoga projekta biti obranjen uspjeh je za sve nas -  rekao je ministar, dodavši da je provedba ovoga, ali i ostalih vodnokomunalnih projekata u Hrvatskoj, primjer kako tvrtke u vlasništvu RH doprinose poboljšanju životnoga standarda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije