Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Manjinski zastupnici odlučili: Podržat ćemo Jandrokovića za predsjednika Sabora

Svečani program na dočeku prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafalea u Hrvatsku
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
25.04.2024.
u 21:23

Pregovori oko sastavljanja nove Vlade pali su u drugi plan zbog dolaska borbenih aviona u Veliku Goricu.

* traju pregovori za sastav nove Vlade
* Plenković i Milanović bili su na dočeku Rafalea, to im je prvi susret od izbora

* Plenković je poručio poslije davao izjave, obrušivši se na SDP, Most i Možemo

Tijek događaja pratite iz minute u minutu.

20:30 -  Politička tajnica SDP-a Omišlja Mirela Ahmetović danas je na X-u (nekadašnjem Twitteru) napala Plenkovića.

"Predsjednik pravomoćno presuđene koruptivne organizacije za korupciju optužuje stranke koje mu se suprotstavljaju. Nova razina političkog bjesnila diktatora koji želi biti faktor u EU. A ne ide. Nervoza je gadna stvar", objavila je Ahmetović.

 


18:58 -  Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora.

Što se tiče ulaska ili neulaska u Vladu HDZ-a i Domovinskog pokreta, Bilek kaže da će sve to riješiti u idućim danima u razgovoru s potencijalnim mandatarom i koalicijskim partneri


15:00 Nakon što je cijeli državni vrh dočekao Rafale u Velikoj Gorici, pred novinare je još jednom stao Plenković. Nabrojio je sva ulaganja u hrvatsku vojsku i obranu, te da je Hrvatska usput značajno pomogla Ukrajini, što je dokaz da je Hrvatska na pravoj strani povijesti. "Danas je zaista velik, povijesni dan", dodao je. "Jačat ćemo protuzračnu obranu, kopnenu vojsku, mornaricu koja sada dolazi na red", dodao je. Kazao je kako si je Hrvatska mogla priuštiti Rafale. "Možda se na prvu ne vidi, ali proces kupnje Rafalea i proces ulaska u eurozonu bio je komplementaran", rekao je. Na pitanje o susretu s Milanovićem, kratko je rekao: "Vidjeli smo se". 

"Manjine su uvijek na mojoj strani", rekao je o tijeku pregovora za sastav nove Vlade. Prozvao je SDP, Možemo i Most i rekao kako će svaku rečenicu od sad počinjati s "korumpirani SDP, korumpirani Most i korumpirano Možemo". "Imali smo izbore koje su praktički neregularni. Propali lideri SDP-a su već davno trebali dat ostavke. Teško su poraženi", poručio je. "Žele porobiti institucije progona", odgovorio je na pitanje zašto će druge stranke sad zvati korumpiranima. Rekao je da Milanović više ne može biti predsjednik. Rekao je da će Vladu formirati u ustavnim rokovima te da će imati dovoljno ruku. 

13:53 Milanović i Plenković sreli su na dolasku Rafalea. Nisu se ni pozdravili. Više o tome OVDJE.

13:31 Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista u studiju Večernji TV-a komentirala je parlamentarne izbore i pregovore oko sastavljanja Vlade. Otkrila je da su oni, Hrvatski suverenist i Most, s kojima su činili koaliciju na parlamentarnim izborima, do sada službeno razgovarali samo s Domovinskim pokretom. Cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

13:12 Konačni službeni rezultati izbora za Hrvatski sabor, mogli bi biti objavljeni u ponedjeljak, 29. travnja, pa bi rok od 20 dana za sazivanje Hrvatskog sabora na prvo zasjedanje, tekao od utorka. Prvo zasjedanje Sabora održava se najkasnije 20 dana nakon provedenih izbora, odnosno objave službenih izbornih rezultata, što znači da bi krajnji rok za to zasjedanje bila nedjelja 19. svibnja. 

Prvo zasjedanje Sabora pokazat će je li i tko od sudionika saborskih izbora uspio okupiti najmanje 76 zastupnika koliko ih je potrebno da se izabere predsjednik Sabora, a time konstituira i sam Sabor.

No, predsjednik Zoran Milanović, kažu upućeni, ne mora čekati krajnji rok, Sabor na prvo zasjedanje može sazvati i ranije, vodeći računa da treba ostaviti vrijeme da zastupnici na vrijeme dobiju pozive za sjednicu.

9:16 Predsjednik IDS-a Dalibor Paus u četvrtak je Hini izjavio da odustajanje SDP-a od Zorana Milanovića kao mandatara nema veze s IDS-om te ustvrdio da je to pokušaj prebacivanja loptice na IDS. Čelnik IDS-a je to izjavio osvrnuvši se na jučerašnju izjavu izjavu predsjednika SDP-a Peđe Grbina na konferenciji za medije da "za IDS Zoran Milanović nije prihvatljiv kandidat za premijera", iako se, kaže Paus, IDS o Zoranu Milanoviću kao kandidatu za premijera nikada nije službeno očitovao.

"Naš je stav jasan. Odluke hrvatskih institucija moraju se poštivati, slagali se s njima ili ne, pa jednako tako i mišljenja i upozorenja Ustavnog suda. Na poštivanju institucija počiva demokratski sustav. Vjerujem da SDP i njihov predsjednik Peđa Grbin također imaju isto stajalište, odnosno da svi moraju poštivati odluke institucija, ma kakve one bile", rekao je Paus.

8:30 Prvi put nakon izbora i teških riječi koje su razmijenili, na istom mjestu naći će se Milanović i Plenković. Bit će to u velikoj Gorici, ba dočeku prvig šesta hrvatskih Rafalea. Više o tome OVDJE.

8:00 "Još smo u poziciji formirati većinu u Saboru, a nakon toga razgovarati što dalje", rekao je jučer Peđa Grbin. Osvrnuo se i na predsjednika Zorana Milanovića: "Izašao je iz zone komfora i napravio nešto što je u tom trenutku, po meni, trebao. Pokazao je veliku dozu odgovornosti u trenutku u kojem se Hrvatska nalazi. Skrenuo je pozornost na izbore, bila je veća izlaznost. Ja mu na tome zahvaljujem".

7:30 Ministar Ivan Anušić komentirao je razgovore između HDZ-a i DP-a. Nije želio otkrivati detalje, no kazao je da je "sve konstruktivno". "Održan je 2. sastanak pregovora s DP-om. Birači su dali jasnu poruku i HDZ-u i DP-u i zajedno smo dobili natpolovični broj mandata. Slijedom toga smo započeli i naše razgovore, a oni teku kako smo i planirali, afirmativno", kazao je Anušić. Sljedeći razgovori, otkrio je, bit će krajem ovog tjedna ili najkasnije u ponedjeljak.

FOTOGALERIJA Rafalei grmjeli iznad Zagreba: Pogledajte kako su prije tri letjeli nad gradom

Svečani program na dočeku prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafalea u Hrvatsku
1/19

Komentara 87

MA
Maksimiliano
15:57 25.04.2024.

ne postoji više podjela na ljevicu i desnicu nego samo na globaliste i suvereniste ...

HA
Hary3
18:01 25.04.2024.

Što se dogodilo sa inače sve prisutnim Grmojicom?

ZI
ziva___istina
18:00 25.04.2024.

Tko o cemu, lopov o lopovluku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije