Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osvojio zlatnu nagradu

Zagreb je proglašen Europskom prijestolnicom inkluzije i raznolikosti

Zagreb: Blagdansko popodne u Maksimiru
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
26.04.2024.
u 12:30

Metropola je već godinama među 10% najboljih regija EU po rezultatima borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, pokazuju podaci Europske komisije

U konkurenciji 70 regija i gradova Europske unije, Grad Zagreb je dobio zlatnu nagradu za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti za 2024. godinu, u kategoriji gradova većih od 50.000 stanovnika, pohvalili su se danas iz gradske uprave. U priopćenju ističu kako je Zagreb bio jedini hrvatski grad koji je ušao u uži izbor, a za titulu se borio s konkurentima iz Italije, Grčke, Poljske, Portugala, Slovenije, Španjolske i Švedske.

Povećanje proračuna

– Ovo priznanje ne vidimo samo kao pohvalu, već i kao našu obvezu da kao Gradska uprava i nadalje razvijamo vrijednosti jednakosti i nediskriminacije – rekla je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Lora Vidović koja je preuzela ovu nagradu Europske komisije koju je dodijelila Helena Dalli, europska povjerenica za ravnopravnost.

– Inkluzija nije samo fraza, već temeljno načelo u oblikovanju naših politika i aktivnosti. Moramo se nastaviti boriti protiv stereotipa i diskriminacije, rušiti barijere i poticati dijalog koji promiče razumijevanje i empatiju. Ova nagrada potvrda je ključne političke vrijednosti naše gradske uprave, a to je socijalna pravda – izjavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Foto: Grad Zagreb

Iz grada napominju kako su se za nagradu prijavili s inicijativama koje potiču pravednost, jednakost, uključenost i sigurnost kroz sustavne, obuhvatne i inovativne programe, a koji se bave ženama žrtvama nasilja, beskućnicima, osobama s invaliditetom, LGBTIQ+ osobama, migrantima i Romima.

Zagreb je prema podacima Europske komisije već godinama među 10% najboljih regija u Europskoj uniji po rezultatima borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, u konkurenciji 244 europske regije.

–Ove smo godine donijeli 80% veći proračun za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju i pokrenuo niz novih investicija u proširenje usluga. Ovog ljeta gradska Poliklinika Suvag će otvoriti novu ambulantu za ranu intervenciju na Žitnjaku, uređujemo dvije nove lokacije za ustanovu Mali dom, jednu za ranu intervenciju a drugu za odrasle osobe s invaliditetom, Zagrebački centar za neovisno življenje proširio je krajem prošle godine usluge za djecu s autizmom, a ove godine ponudit će takve usluge i na zapadu grada – navela je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Foto: Grad Zagreb

Inkluzivni dodatak

Gradska uprava najavila je i ulaganja u Centar za rehabilitaciju Silver te druge ustanova, a podsjetili su i na nabavu 14 specijaliziranih vozila za prijevoz osoba s invaliditetom. Najavili su i skori rebalans proračuna kojim će se dijelu korisnika omogućiti nastavak isplate gradske naknade povrh inkluzivnog dodatka, a bez čega je dio korisnika ostao uvođenjem novog zakona 1. siječnja. Dolenec je napomenula kako nitko neće biti zakinut jer će se gradska naknada isplatiti i retroaktivno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije