Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
noć muzeja 2024.

Razgledajte MiG i tenk te istražite povijest legendarne goričke 153. brigade koja večeras otvara vrata spomen-parka

Foto: TZ Velika Gorica
1/3
26.01.2024.
u 12:06

Spomen park 153. brigade Hrvatske vojske u Velikoj Buni, koji se proteže na 26 486 metara kvadratna, posebno je mjesto u kojem se možete upoznati s ratnim putem slavne velikogoričke brigade

Večeras je na rasporedu mnogima omiljena Noć muzeja! Večer je to kada brojni muzeji besplatno otvaraju svoja vrata i primaju znatiželjne posjetitelje. Želite li ove godine posjetiti nešto drugačije, jedinstveno iskustvo pripremila je gorička 156. brigada Hrvatske vojske u jedinstvenom spomen-parku u Velikoj Buni, na svega pola sata od metropole.

Drugi put zaredom spomen-park se programom pridružuje Noći muzeja. Posjetiti ga možete od 17.30 do 22.30, a očekuju vas fotografije sa bojišta, soba pieteta, projekcija filma o brigadi svakih sat vremena te otvoreni osvjetljeni stalni postav oruđa, alata i vozila kojima se brigada služila u Domovinskom ratu.

Foto: TZ Velika Gorica

Spomen park 153. brigade Hrvatske vojske u Velikoj Buni, koji se proteže na 26 486 metara kvadratna, posebno je mjesto u kojem se možete upoznati s ratnim putem slavne velikogoričke brigade, kao i približiti se impozantnim vojnim eksponatima. Tenk, haubice, minobacači, tek su dio eksponata postavljenih u parku, a kojima su se u Domovinskom ratu služili i pripadnici velikogoričke brigade. MiG-21 je proizveden 1981. godine u bivšem SSSR-u, a u sastavu Hrvatske vojske bio je od 1993. do 2003. godine.

Spomen park 153.brigade HV otvoren inače je od travnja do studenog svake subote od 10 - 18 sati i nedjeljom 10-14 sati. Ulaz je besplatan.

 

Ključne riječi

Komentara 1

RA
Raptor
16:25 28.01.2024.

153. brigada HV Velika Gorica jedna je od legendarnih brigada HV. Osnovana kao 10. brigada TO Velika Gorica, ime 153. brigada HV dobiva 22.12.1991. Borbeno je djelovala na brojnim ratištima i bojištima Hrvatske i drugdje gdje se branila Hrvatska, od Spačvanske šume, preko Zapadne Slavonije, Zagreba, Velike Gorice, Bosanske Posavine (Brodska Posavina, Orašje) Pokuplja, Dubrovnika, Hercegovine, Banije. Dijelovi brigade sudjelovali su u obrani Osijeka, Sinja i HE Peruča, Livna i Prozora. Povremeno je djelovala kao TG-153. TG-taktička grupa, firmacija je snage brigade, posebno ustrojena za posebne zadatke. U više operacija sudjelovala je zajedno s gardijskim brigadama, 2. i 3. gardijskom brigadom. Tijekom rata kroz brigadu je prošlo 5818 boraca. Poginula su 72 pripadnika, 450 je ranjenih, od čega 5 100% invalida amputiraca. U spomen na ratni put brigade i na poginule pripadnike, Udruga pripadnika 153. brigade izdala je Monografiju, snimljen je dokumentarni film i uređen je Spomenpark u vojarni satnik Josip Zidar (bio pripadnik brigade) u Velikoj Buni. Brigada je nositelj bronih odličja Predsjednika Republike i Grada Zagreba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije