Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi najbitniji kriteriji

Kako kupiti idealan stan i koje stvari morate uočiti

nekretnine
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/2
23.08.2014.
u 13:30

Arhitektica Marija Šarušić savjetuje Zagrepčane što trebaju gledati u potrazi za najboljim objektom

Uredno vlasništvo, uporabna dozvola, energetski cerfitikat i upisi u zemljišne knjige te katastar, najbitniji kriteriji prilikom kupnje stana, više nisu dovoljni da bi se građani odlučili dići kredit na trideset godina i uložili u vlastiti smještaj u Zagrebu.

U moru ponuda nekretnina, čije su se cijene u pojedinim dijelovima grada snizile i do 840 eura po kvadratu, sada se gleda i najmanja sitnica, kako nakon kupnje stana ne bi morali dodatno uložiti u građevinske radove.

Unajmljuju arhitekte

Razlog je, slažu se arhitekti, što se novoizgrađeni stanovi, projektirani prema svim pravilima struke, mogu naći po gotovo istovjetnoj cijeni kao i oni stariji, kada nisu vrijedili mnogi propisi koji se danas moraju poštivati. U proširivanju obitelji i pronalasku zajedničkog stana građani su izuzetno oprezni, pa tako često ili unajmljuju arhitekte koji će ih savjetovati prilikom kupnje ili, u nekim slučajevima, angažiraju prijatelje kojima je to struka.

Takav je bio i slučaj s Marijom Šarušić, arhitekticom iz Nimar arhitekture, koja je, u razgledavanju stanova zajedno s prijateljima, sastavila i savjete kojih bi se građani trebali pridržavati.

- Prijatelji su gotovo kupili stan u Zapruđu, kredit je već bio spreman. No kad su me doveli kako bi čuli moje mišljenje, uočila sam stvari koje oni nisu, a bitni su pri kupnji stana - kazala je Šarušić. Tako, primjerice, dnevna soba tog konkretnog stana nije primala dovoljno dnevnog svjetla zbog pregrade s jedne strane te zatvorene lođe s druge strane. Stolarija na montažnoj zgradi morala bi se mijenjati zbog loše izolacije, zbog koje bi zimi toplina bježala van iz stana, dok bi se ljeti zadržavala.

- Na takvim stanovima trebalo bi se mijenjati i čitav dio pročelja ispod prozora - kaže Šarušić. Trebalo bi se paziti i na orijentaciju stana, pa je tako idealno da je stan smješten tako da gleda na dvije suprotne strane svijeta, kako bi imao dovoljno sunčeva svjetla, a najlošije je ako je okrenut isključivo prema sjeveru.

Obnova krova-nemoguća

Moralo bi se gledati i na omjer soba i površine. Česta je zamka da se pod malom kvadraturom nudi velik broj soba, u kojem slučaju često u jednoj od soba fali prozor. Trebalo bi izbjegavati i stanove na zadnjem katu u zgradama većinom iz 70-ih jer su puni vlage, prokišnjavaju, imaju problem s toplinom, a ako se želi obnoviti krov, potrebna je suglasnost svih stanara zgrade jer se plaća iz pričuve. Kod stanova, pak, na nižim etažama treba obratiti pozornost na okolnu izgradnju da se ne bi zaklonilo i uskratilo prirodno osvjetljenje.

Komentara 2

Avatar Nancy_Callahan
Nancy_Callahan
13:55 23.08.2014.

Kad kupujete stan, zapamtite da NIJE VAŠ, sve dok ne otplatite posljednju ratu. A 30 godina je strasno daleko..

DU
Deleted user
13:07 25.08.2014.

Tako razmišljaju SAMO ONI koji su stan naslijedili, podstanari ili oni koji još žive s mamom i tatom. Iako nisam platio posljednju ratu, stan mogu urediti kako ja želim, mogu živjeti s kim ja želim i da - mogu ga prodati. Bez kredita živio bih s mamom i tatom do šezdesete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije