Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani hrane u Boćarskom

Čvarci drže cijenu: 20 su kuna skuplji od kilograma pršuta

Dani hrane
Foto: Davor Višnić/PIXSELL
1/19
09.10.2016.
u 13:45

Manifestacija je započela jučer i traje danas do 18 sati pa tko želi domaće delicije, još uvijek stigne

– Cijene su mogle biti malo povoljnije jer se to od sajma i očekuje. Iste su kao i na placu pa će mi izgleda vrećica koju sam ponio ostati prazna, a novčanik pun – komentirao je Dragutin Melner 14. manifestaciju Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba koja se jučer i danas održava u Boćarskom domu. Iako razočaran u cijene, kazao je da je upravo na ovom sajmu prije 10 godina upoznao pčelara od kojeg i danas kupuje med.

Foto: Davor Višnić/PIXSELL

Upravo to, povezivanje proizvođača i potrošača glavna je i misija sajma na kojem je svoje proizvode izlagalo više od 90 izlagača i proizvođača hrane i tradicijskih proizvoda. Među njima susreli smo i obitelj Sokač iz Turopolja koji se bave samo proizvodnjom luka i češnjaka.

– Imamo oko četiri hektara i na većini je luk i češnjak koje proizvodimo iz domaćeg sjemena. Ovo je sto posto domaće, čekamo certifikat i jedini smo proizvođači luka Turopoljca – ispričali su majka Dubravka i sin Matija. Crveni luk prodavao se za 10 kuna po kilogramu, a bijeli za čak 80 kuna.

Foto: Davor Višnić/PIXSELL

Upravo u vlastitoj proizvodnji rješenje za nezaposlenost pronašli su supružnici Kornet iz Svete Nedelje.

Foto: Davor Višnić/PIXSELL

– Ostali smo oboje bez posla, a imali smo preko 55 godina. Danas već pet godina živimo proizvodeći domaće kifle, ajvar, pekmez, kuhanu rajčicu, ali i brojne štrudle – ispričala je Dragica. Na dan sajma legli su spavati u 2 ujutro, a ustali u 4 kako bi ispekli i pripremili kolače za prodaju, koje su nudili već od 4 kune.

Takvih briga nije imala Ivkica Đumlijan iz Šešinovca kod Sesveta.

Foto: Davor Višnić/PIXSELL

Njezina obitelj bavi se uzgojem buća, a na sajam je donijela ulje, sjemenke i razne pripravke od buća i koštica.

– Bućino ulje nije dobro za pečenje, no dobro je za začinjanje, a regulira i masnoću i šećer te u njemu ima željeza i cinka – pohvalila je svoje proizvode.

Foto: Davor Višnić/PIXSELL

Uz navedene proizvode građani su mogli kupiti i brojne ljute umake i ajvar već od 25 kuna na štandu Sve ljuto, razne suhomesnate proizvode među kojima i čvarke koje su se prodavale za 130 kuna po kilogramu što je 20 kuna više od kilograma pršuta.

Komentara 18

PI
pivodavac
17:52 09.10.2016.

Možeš si mislit što bi ja kupio čvarke po 130kn. meni su dobri i od Pivca po 70kn, kao čipi čips su a ima i malo debljih, pretjerali su sa cjenom i onda se žale da nemreju prodat pa nek onda bace.

TR
Trnjanec
06:22 10.10.2016.

Zato ja radim svoje čvarke. Kila špeka kod mesara je par kuna. Imam nož da izrežem, imam lonac da otopim, imam prešu da stisnem. A mogli bi i svi ostali, samo im je lijeno.

TW
TWITOIST
23:48 09.10.2016.

''Ako nemate kruha jedite kolace'',ako nema cvaraka jedite prsut.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije