Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLJEME Petnaest topova ispaljivalo snijeg za 'Snježnu kraljicu'

Crveni spust FIS testira – u ponedjeljak

28.12.2008.
u 22:50

Natjecateljski dio Crvenog spusta je spreman, a u ponedjeljak će tu dionicu testirati Međunarodna skijaška organizacija. Mjerit će dubinu staze na 150 do 200 točaka - rekao nam je Drago Žiljak, voditelj skijališta Slijeme, istaknuvši kako se nada da je premašena prošlogodišnja kvalitetu koja je bila na zavidnoj svjetskoj razini.

Desetorica zabundanih
Dva snježna topa ispaljivalo su danas ujutro umjetni snijeg na donjoj dionici od cilja do žičare na Crvenom spustu, a ukupno 15 na cijeloj stazi. Na terenu smo zatekli deset junaka zabundanih u vunene kape, rukavice i skijaška odijela, koji Crveni spust uređuju 24 sata dnevno od 15. studenoga. Svi složno rade jer na Sljemenu vrijedi pravilo brda, svatko je svakom prijatelj, doznajemo od Marina Marušića, asistenta direktora Croski Cupa .

– U idealnim uvjetima Crveni spust mogao bi biti spreman za skijanje već danas, no idealnih uvjeta nema - rekao nam je Marin Marušić, objasnivši da od Crvenog sputa rade savršenu stazu koju će prekrivati čak pola metra snijega. Građani će, ako vrijeme posluži, dugo uživati na sljemenskom skijalištu. A hoće li moći skijati na Crvenim spustom prije početka Snježne kraljice, pitali smo Dragu Žiljka.

– To ćemo odlučiti najkasnije u utorak nakon razgovora s Vedranom Pavlekom, direktorom Hrvatskog skijaškog saveza - rekao nam je Žiljak.


Tribina prima pet tisuća navijača, teži 180 tona, a kada na nju dođu navijači, bit će teška 300 tona. Skandiranje je dopušteno

Bistri raste cijena
Sljemensko skijalište zasnježuju 24 topa i sedam dugih cijevi koje nalikuju žirafama, pa ih tako i zovu. Snježni topovi rade na jednostavnom principu.

–Voda pod velikim pritiskom ulazi u top koji je raspršuje u sitne čestice. Zbog niske temperature čestice se smrznu i eto umjetnog snijega - objasnio nam je Marin Marušić, kojeg smo zatekli kod cilja Crvenog spusta, dok je s dečkima zasnježavao zadnju dionicu spusta.

Voda za snijeg crpi se iz umjetnog jezera koje pune sljemenski potoci i jedan izvor vode na Markuševcu – doznajemo od Drage Žiljka. Stanovnici Bistre prijašnjih su godina zimi ostali bez vode, pa smo prve ljude u općini pitali je li to zbog zasnježivanja Sljemena. – Nije – kaže Krešimir Gulića, načelnik općine, nego vodovod star četrdeset godina.

–Bistra od Svjetskog kupa ima samo koristi, a ne štetu. Porasle su cijene nekretnina, postali smo i turističko mjesto za koje je čuo cijeli svijet. Bistra više nije Pušća Bistra - rekao je Krešimir Gulić.


Ivica Kostelić s prijateljem Tomislavom Golubanom snimio singlicu

“Jurim, žurim, život je ko brzi vlak/ Frcaju iskre lome crni mrak...” Refren živahne pjesme koju su zajedno snimili Ivica Kostelić i blues usnoharmonikaš Tomislav Goluban već uveseljava slušatelje internetskih portala, a zasigurno će je prigrliti i navijači na Snježnoj kraljici, iako to neće biti službena himna ski kupa. U pjesmi Brzi vlak naš najbolji slalomaš pjeva i svira akustičnu gitaru. “U želji da stignem do cilja, pol metra može biti dulji nego milja” isječak je, čini se, autobiografske Ivičine pjesme koja priča o jurnjavi od skijališta do skijališta, od hotela do hotela i od starta do cilja. Refren je napisao Ivica, a za ostale stihove zaslužan je Goluban. – Pjesma je nastala prije tri godine, na spontanom jam sessonu u parku. Bio sam na godišnjem i otfurao auto na popravak, pa sam se našao s Golubanom u parku u Stupniku. Tad sam smislio refren i kostur pjesme. Golubanu se svidjela stvar pa ju je doradio - ispričao nam je jučer telefonom Ivica Kostelić u pauzi između treninga u Austriji. Gitaru je, ispričao nam je Ivica, počeo svirati 26. studenoga 1995., kada mu je umro djed. – Djed je uvijek želio da sviram gitaru. Učinio sam to njemu za ljubav – kaže Ivica. Oduvijek je, kaže, slušao rock, od malih nogu tatine ploče, odrastao je uz Elvisa i Jerryja Leea Louisa. Hoće li na Snježnu kraljicu doći s gitarom i prijateljem usnoharmonikašem? - Nemam nikakvog plana. Nismo se dogovarali o svirci, ali nikad se ne zna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije