Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Novo nevrijeme u Hrvatskoj: Vjetar čupao stabla u Istri, u Zagrebu stradali krovovi

Olujno nevrijeme stiglo je u Pulu
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/44
21.07.2023.
u 21:53

Fotografije i snimke nevremena šaljite nam na dojavi@vecernji.net

Narančasti meteoalarm u petak je bio upaljen za gotovo cijelu zemlju, no DHMZ je u poslijepodnevnim satima za dio Hrvatske "upalio" crveni. Najviši stupanj upozorenja označen je za Istru i riječku regiju, te gospićku i karlovačku. No iza 15:30 "zacrvenio" se još jedan dio zemlje - zagrebačka regija.

TIJEK DOGAĐAJA:

22:04 - Jako nevrijeme zahvatilo je u petak navečer dijelove Vukovarsko-srijemske županije, prouzročivši probleme u prometu i s opskrbom električnom energijom.

Vukovarsko-srijemska policija navodi da je zbog pada stabla na cestu zatvorena državna cesta D55 Županja-Vinkovci na dionici od Županje do Gradišta. Također, zbog pada dalekovoda na cestu zatvorena je i državna cesta D-46 na dionici između Ilače i Tovarnika.

Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije navode kako je uslijed nestanka električne energije došlo do problema u vodoopskrbi za korisnike u dijelu županjske Posavine te u Tovarniku i Ilači. Vodoopskrba u svim naseljima u kojima je trenutno otežana ili je nema bit će normalizirana nakon što se normalizira opskrba električnom energijom, poručuju iz tog distributera.


21:53 - Policijska uprava Vukovarsko-srijemska izvijestila je o izmjenama u prometu koje su uzrokovali jaki vjetrovi.

Državna cesta D-55 je od 19.10 sati zatvorena za prometovanje na dionici od Županje do Gradišta zbog pada stabala na cestu. Od 19.55 sati je zatvorena državna cesta D-46 na dionici između Ilače i Tovarnika zbog pada dalekovoda preko ceste. Promet se odvija obilaznim pravcima.

Državna cesta D-55 puštena je u promet u 21 sat.


20:29 - Zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Rijeka Dario Gauš izvijestio je u petak da su vatrogasci u tri sata nakon nevremena u Rijeci izašli na najmanje stotinjak intervencija. Zamjenik riječkoga gradonačelnika Goran Palčevski istaknuo je da je nevrijeme oko 16 sati u samo desetak minuta izazvalo brojne probleme u gradu, posebno zbog vrlo snažnog vjetra. Srušena stabla su prepriječila prometnice, kao u Vukovarskoj i Osječkoj ulici te u krugu Dječje bolnice Kantrida.

VIDEO Nevrijeme u Rijeci srušilo kontejnersku dizalicu

 

Srušena je dizalica, i oštećeno krovište ugrade Osnovne škole Srdoči, rekao je Palčevski, dodajući da u Rijeci nije bilo ozlijeđenih ljudi, ali da je jedna osoba ozlijeđena u Opatiji, te se nalazi u hitnom medicinskom traktu KBC-a Rijeka.


20:15 - Olujno nevrijeme, praćeno grmljavinom, kišom i jakim vjetrom pogodilo je u petak navečer dijelove Osječko-baranjske županije. Centar 112 izvijestilo je da su dosad zaprimili 30-tak dojava građana o štetama od nevremena u raznim dijelovima županije, a koje se najčešće odnose na srušena stabla po cestama te oštećene krovove kuća.

POVEZANI ČLANCI:

Građani su dojavili o srušenim stablima na prometnicama i javnim površinama na nekoliko lokacija, među kojima u baranjskim mjestima Dražu i Topolju te gradovima Osijeku i Belom Manastiru.

Zaprimljeno je i nekoliko dojava o oštećenim krovovima kuća u Čepinu te baranjskim mjestima Batini i Dražu, iz kojih je također stigla dojava o pokidanim kablovima električne mreže. U Centru 112 ističu kako za sada nema dojava o ozlijeđenim osobama.


18:59 - Novo nevrijeme zahvatilo je Zagreb u petak, a dok građani objavljuju videosnimke i fotografije srušenih stabala i otpalog granja, iz Gradske uprave poručili su da zasad nema informacija o novim većim štetama niti o ozlijeđenima. 

“Nemam informacije da ima većih novih šteta. U ovom trenutku, također nema informacija o ozlijeđenima”, istaknula je u izjavi za Hinu glasnogovornica Zagreba Dinka Živalj. 

Foto: Zeljko Lukunic /PIXSELL

Diljem grada stanovnici i hitne službe počele su s uklanjanjem drveća i grana koji su pali na prometnice. Situacija se normalizira, a zasjalo je i sunce.


18:27 - Zbog današnjeg nevremena, ponovno molimo Zagrepčane da ne zovu hitne službe osim u slučaju kad je ugrožen život ili imovina, kako bi linije bile dostupne za najhitnije intervencije, dok se situacija ne stabilizira. Vatrogasci su imali brojne intervencije. Više pročitajte OVDJE.


18:18 - Na temelju zahtjeva Ravnateljstva civilne zaštite, 70 pripadnika Hrvatske vojske angažirano je na uklanjanju posljedica materijalnih šteta nastalih kao posljedica velikog nevremena koje je zahvatilo i Brodsko-posavsku županiju. Riječ je o pripadnicima Hrvatske kopnene vojske koji su na području Slavonskog Broda angažirani uz pripadajuća materijalno-tehnička sredstva.

Ukupno 70 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade angažirano je i na području Vukovarsko-srijemske županije s tri inženjerijska stroja, tri motorna vozila i jednom labudicom, priopćili su iz MORH-a.


18:15 - Zanimljiva vijest stiže iz Pakraca. Zbog opasnosti od oluje i tuče svećenici katoličke i pravoslavne crkve dogovorili su se i oko 17,30 u petak aktivirali su crkvena zvona i neprestalno zvone. Nekada je to bila uobičajena praksa, jedan od načina borbe protiv opasnosti od tuče. Kako je Državni Hidrometeorološki zavod RH ukinuo klasičnu protugradnu obranu, Pakraćani su se dosjetili i zvonima pokušavaju otjerati tuču. 


17:31 - Obilne kiše stvorile su probleme u zagrebačkoj Ilici gdje se automobili probijaju kroz vodu.

17:25 - Županijski centar 112 Pazin i Rijeka zaprimili nekoliko desetaka dojava o posljedicama jačeg nevremena. Dojave su se većinom odnosile na srušena stabla, električne stupove, oštećena vozila, probleme na moru, nestanak električne energije i veću količinu vode na cesti.

17:20 - Snažan vjetar otkinuo je krov sa zgrade u Klanječkoj ulici u Zagrebu.

Foto: Čitateljica


17:10 - JVP Zagreb javlja da su pristigli prvi pozivi građana. Većinom se radi o stablima i gramana na cesti, a pozvani su i u spašavanje osobe na koju je pala konstrukcija, no ne navode se detalji. Osoba navodno nije ozlijeđena. 


17:00 - "Intervencije su se uglavnom sastojale od pada stabala, a najveća šteta je bila u krugu pazinskog Doma zdravlja gdje je stablo palo na ambulantno vozilo tako da je ondje nastala značajna materijalna šteta. Od ostalog mogu spomenuti da su pali žlijebovi na jednoj zgradi, a ostalo su grane sa stabala koje su srušene u nekim dijelovima grada" rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pazin Vjekoslava Valente za Glas Istre. Navode i kako je s dolaskom oluje temperatura s ljetnih 31 pala na prohladnih 19.


16:45 - Nevrijeme je uzelo zamaha u Istri, a stiglo je i do Rijeke, javljaju lokalni portali. 

Kod Bala je oko 16 sati počeo vrlo jak pljusak s tučom, a u Umagu vjetar ruši stabla, javlja Glas Istre. 

Istarski doznaje kako je oluja već poharala Bujštinu, a prema fotografijama iz Novigrada, tamo je počinjena znatna materijalna šteta. U Buzetu je udar bio manji, a sve je trajalo nekih desetak minuta. Vatrogasci su imali jednu intervenciju. U Labinu, Poreču i Puli je zabilježen samo kratki pljusak, dodaju.

Štete se prijavljuju diljem Rijeke, a najveća zasad poznata je na kontejnerskom terminalu na Brajdici gdje se urušila jedna od dizalica, piše Novi list.

Jaka kiša i vjetar počeli su i u Zagrebu oko 16:30 sati.


16:15 - "Pljuskovi praćeni grmljavinom bit će češći te izraženi poslijepodne i navečer. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme uz jak i olujan vjetar, ponegdje i tuču", najavljivao je u vremenskoj prognozi DHMZ cijeli dan. U drugom dijelu petka te osobito u noći na subotu postoji mogućnost za izraženije grmljavinsko nevrijeme, ne samo u unutrašnjosti, nego i na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana.

U Istru je nevrijeme već stiglo. Neverin donosi snimkle čitatelji na kojima se vide silovit i vjetar i kiša. Prema radarskim slikama oblaci su stigli sa Zapada. Sjever Italije danas je pogodilo jako nevrijeme. U Lombardiji je padala tuča veličine teniske loptice, a okolicu Milana prijepodne pogodio je tornado. 

Ključne riječi

Komentara 20

PR
pravednik2
16:48 21.07.2023.

Za ponadati se, da neki turisti nisu izašli na more, na jedrenje.

EJ
ejStef
17:18 21.07.2023.

Evo, upravo iznad Zagreba drugi val, još malo pa će sunce. Nije jaka kao ona prekjučer...

FR
freeshooter
16:28 21.07.2023.

...odgodite utakmicu!!!...pod HITNO...za sutra, ne izazivajte nesreću, pa treba doći 20.000 ljudi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije