Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roberta Metsola

Svi se možemo ugledati u hrabrost i izdržljivost koju ukrajinski narod pokazuje u svojoj borbi

Foto: DAINA LE LARDIC
1/2
22.02.2023.
u 05:00

Europski parlament već gleda unaprijed i želi se početi pripremati za dan oslobođenja. Za članstvo Ukrajine u Europskoj uniji. Svaka zemlja kandidatkinja ima vlastiti put prema tom cilju, no pregovore bismo trebali otvoriti što je prije moguće. Perspektiva članstva bit će od pomoći ne samo moralno i simbolički nego i kad dođe vrijeme za obnovu slobodne Ukrajine.

Svijet kakav smo poznavali stubokom se promijenio 24. veljače 2022. Na taj su dan, i svaki dan nakon toga, uništeni životi milijuna ukrajinskih obitelji. Mnogi su preko noći morali sve napustiti. Osam milijuna Ukrajinaca, što je više od dvostrukog broja stanovnika Hrvatske, bilo je primorano napustiti svoje domove i potražiti utočište u Europskoj uniji. Dodatnih šest milijuna osoba raseljeno je unutar zemlje.

Svi mi želimo mir

Svijet se promijenio i za sve nas koji svjedočimo okrutnosti, nepravdi, očitim kršenjima međunarodnoga prava, teroru, nepoštivanju ljudskih prava i ratnim zločinima koji se i dalje, godinu dana poslije, događaju na suverenom ukrajinskom teritoriju.

Svi mi želimo mir. Najviše ga žele Ukrajinci. Čitava ideja Europe počiva na miru. No mir bez slobode i bez pravde nije nikakav mir.

Prije samo dva tjedna u svojem govoru u Europskom parlamentu predsjednik Zelenski istaknuo je kako Europu smatra kontinentom čiji su temelji pravila, vrijednosti, ravnopravnost i pravednost te mjestom koje Ukrajina može zvati svojim domom. S druge strane, naglasio je da Kremlj čini sve u svojoj moći da razori europske vrijednosti.

Zato ćemo i dalje biti uz Ukrajinu. Stanovnici Ukrajine ovise o tome. Europa ovisi o tome. Mir ovisi o tome. Potpora smo bezbrojnim obiteljima koje su ostale bez svega. Potpora smo ukrajinskim obrambenim snagama koje se bore za slobodu, demokraciju i svjetski poredak koji počiva na pravilima. Potpora smo onima koji se bore za nas.

Zato Europski parlament poziva na osnivanje posebnog suda koji bi priveo pravdi počinitelje ovih ratnih zločina – zločina za koje ne postoji zastara i zločina koje ne možemo ignorirati. Zato Europska unija mora uvesti dodatne sankcije Rusiji, pojedincima i subjektima koji podupiru Putinov nezakoniti rat. Zato moramo raditi pritisak na druge zemlje i privatna poduzeća koja i dalje posluju s Kremljem. Ne možemo se odnositi prema Rusiji kao da se ništa nije dogodilo.

Europski parlament već gleda unaprijed i želi se početi pripremati za dan oslobođenja. Za članstvo Ukrajine u Europskoj uniji. Svaka zemlja kandidatkinja ima vlastiti put prema tom cilju, no pregovore bismo trebali otvoriti što je prije moguće. Perspektiva članstva bit će od pomoći ne samo moralno i simbolički nego i kad dođe vrijeme za obnovu slobodne Ukrajine.

Zaslužuju našu potporu

Obnova neće uključivati samo ogroman posao fizičke rekonstrukcije Ukrajine već i rekonstrukciju njezina administrativnog, upravljačkog i pravosudnog sustava. Iziskivat će naporan rad i zahtjevne reforme. Iziskivat će promjene i smjele odluke.

Europski parlament i cijela paleta programa EU-a mogu pomoći u tome. Međutim, ako nam je protekla godina išta pokazala, to je da se svi možemo ugledati u hrabrost i izdržljivost koju ukrajinski narod pokazuje u svojoj borbi, usprkos izgledima koji nisu bili na njihovoj strani. Zaslužuju našu nepokolebljivu potporu. Pripadamo zajedno. Ukrajina je Europa. Europa je Ukrajina.

VIDEO: Zračne sirene odjekuju Kijevom: Stigao je američki predsjednik Biden

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije