Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBALNI STANDARD

Europska unija prva u svijetu usvojila zakon o umjetnoj inteligenciji

FILE PHOTO: Illustration shows words "Artificial Intelligence AI\
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
21.05.2024.
u 14:06

Novi zakon razlikuje četiri vste umjetne intelegencije sukladno riziku koje sa sobom nose. Sustavi umjetne inteligencije s vrlo ograničenim rizikom, poput videoigrica ili filtera za spam morat će zadovoljavati samo blage propise transparentnosti, dok će visokorizični sustavi umjetne intelgencije morati morati ispunjavati niz zahtjeva i obveza kako bi bili odobreni na tržištu EU-a.

Vijeće Europske unije u utorak je potvrdilo Akt o umjetnoj inteligenciji, prvi takav zakon u svijetu koji može postaviti globalni standard za regulaciju umjetne inteligencije. Cilj novog zakona je poticanje razvoja i prihvaćanja sigurnih i pouzdanih sustava umjetne inteligencije na jedinstvenom tržištu EU-a.

Istodobno, cilj mu je osigurati poštovanje temeljnih prava građana EU-a i potaknuti ulaganja i inovacije na području umjetne inteligencije u Europi.

Zakon o umjetnoj inteligenciji primjenjuje se samo na područja koja pokriva zakonodavstvo EU-a i predviđa izuzeća poput sustava koji se koriste isključivo u vojne i obrambene svrhe te u istraživačke svrhe. Zakon slijedi pristup “temeljen na riziku”, što znači da su pravila stroža što je veći rizik od nanošenja štete društvu.

“Ovaj zakon, prvi takve vrste u svijetu, prekretnica je za EU, a odnosi se na globalne tehnološke izazove koji stavaraju prilike za naša društva i gospodarstva”, rekao je belgijski državni tajnik za digitalizaciju Mathieu Michel. Odluka Vijeća uslijedila je nakon što je isti zakon 13. ožujka izglasan u Europskom parlamentu.

Novi zakon trebao bi u sljedećih nekoliko dana biti objavljen u Službenom listu EU-a, a stupa na snagu 20 nakon objave. Uredba će se početi primjenjivati dvije godine nakon stupanja na snagu, uz neke iznimke za određene odredbe zakona.

Novi zakon razlikuje četiri vste umjetne intelegencije sukladno riziku koje sa sobom nose. Sustavi umjetne inteligencije s vrlo ograničenim rizikom, poput videoigrica ili filtera za spam morat će zadovoljavati samo blage propise transparentnosti, dok će visokorizični sustavi umjetne intelgencije morati morati ispunjavati niz zahtjeva i obveza kako bi bili odobreni na tržištu EU-a.

Zakon zabranjuje sustave umjetne inteligencije koje pojedince društveno vrednuju i razvrstavaju u određene kategorije - po rodu, rodnom identitetu, rasi, etničkom podrijetlu, migracijskom statusu, državljanstvu, političkom uvjerenju, seksualnoj orijentaciji, vjeroispovijesti i slično.

Pod umjetnom inteligencijom neprihvatljivog rizika smatraju se pohranjivanje fotografija prikaza lica s interneta ili snimaka CCTV-a,  snimaka prepoznavanje emocija na radnom mjestu i u školama, društveno bodovanje, prediktivno policijsko djelovanje isključivo na profiliranju osobe. Građani će moći podnositi pritužbe na sustave AI-ja koji ugrožavaju njihova prava.  

Kako bi se osigurala ispravna provedba novog zakona predviđa se uspostava nekoliko tijela poput ureda za umjetnu inteligenciju unutar Komisije, znanstvenog panela neovisnih stručnjaka za potporu provedbenim aktivnostima i drugih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije