Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrivena spomen ploča

Morinj kao nepomičan svjedok užasa: 'To je bilo mučilište. Kad su nam dali deke za pokrivanje, bile su natopljene vodom'

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja
1/6
13.10.2022.
u 09:36

Ministar obrane Crne Gore Raško Konjević: I pored fizičkog užasa i straha, daleko je strašnije što ovaj logor u sebi i dalje drži zarobljene umove batinaša...

Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotilo ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi! – stoji na upravo otkrivenoj spomen-ploči na mjestu negdašnjeg logora u Boki kotorskoj, uz podatak da je tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku na tome mjestu od 3. listopada 1991. do 18. kolovoza 1992. bio tzv. Centar Morinj, za zatočene hrvatske civile i branitelje, a u potpisu su Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstvo obrane Crne Gore.

Bagoje: To je bilo mučilište

Ploča je otkrivena na visokoj međudržavnoj razini, u nazočnosti dvojice potpredsjednika vlade, Tome Medveda i Raška Konjevića, ministara vanjskih poslova Gorana Grlića Radmana i Ranka Krivokapića, veleposlanika RH u Crnoj Gori Veselka Grubišića, gradonačelnika Dubrovnika Mate Frankovića i drugih visokih dužnosnika dviju država, ali i predstavnika Udruge dubrovačkih logoraša te zatočenika logora Morinj.

Prilikom otkrivanja spomen-ploče potpredsjednik Vlade i ministar obrane Crne Gore Raško Konjević izjavio je kako se dio Crne Gore našao u ratnom vrtlogu tuđih velikodržavnih interesa i ciljeva do kojih su kanili stići kroz gnjusnost zločina.

– Morinj je nepomičan svjedok užasa u kojem se mali čovjek preko noći pretvori u velikog mučitelja, a bezgrešni u pogrešno stradanje. I pored fizičkog užasa i straha, daleko je strašnije što ovaj logor u sebi i dalje drži zarobljene umove batinaša, ali i onih koji su im tu batinu stavili u ruke – kazao je Konjević, a nazočnima se obratio i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved.

– Svjedočili smo otkrivanju spomen-ploče, simboličnom, ali iznimno važnom činu priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime velikosrpske ideologije, koju su nažalost prihvatile i prosrpske snage u Crnoj Gori, kao i žaljenja zbog svih patnji koje su proživjeli zatočenici logora Morinj. Ovo je velik korak za naše dobrosusjedske odnose, ovo je velik korak za suočavanje Crne Gore s prošlošću, kao i za njen ulazak u europsku obitelj, kojoj pripada – poručio je Medved, a na skupu je govorio i ministar Grlić Radman.

– Neka ovaj čin bude svjedočanstvo koje se ne smije ponoviti, a ni zaboraviti, kao i zalog budućim generacijama, koje iz ove ploče trebaju iščitati patnje, bol i žaljenje, ali i svijest o pravu na svoje ime, slobodu i život kako nikad nitko više ne bi morao sebi oduzeti život kao admiral Barović ili zatočenik logora Morinj koji to nije učinio samo zato što nije imao oružje – poručio je Grlić Radman.

Prema svjedočenju bivšeg zatočenika Zlatka Bagoje, Morinj je bio klasični koncentracijski logor u kojem su zlostavljani zarobljeni civili s područja Konavala, Župe dubrovačke i Dubrovnika, kao i hrvatski vojnici zarobljeni na ratištima oko Dubrovnika.

– To je bilo mučilište. Kad su nam dali deke za pokrivanje, bile su natopljene vodom. Smršavio sam 25 kila u 72 dana – kazao je Bagoje, dok se njegov suborac Zdenko Bulić prisjetio da su ih njihovi mučitelji odvodili pred televizijske kamere i prisiljavali ih da govore kako su Hrvati krivi za rat te da njihova vojska zapravo oslobađa Hrvatsku od ustaša.

Put koji treba slijediti Srbija

Valja podsjetiti i kako je u listopadu 2018. godine Crna Gora podmirila i sve svoje materijalne obveze prema bivšim zatočenicima logora Morinj. Naime, svih 220 Hrvata tužitelja ukupno je ostvarilo pravo na 1,43 milijuna eura odštete za vrijeme koje su ondje proveli, a pravni zastupnik morinjskih logoraša Zdravko Begović kazao je tada za crnogorski dnevnik Dan da je nalog suda potpuno izvršen i da je njegovim klijentima isplaćen "svaki cent".

Materijalna odšteta, ali i upravo otkrivena spomen-ploča zasigurno su dobar zalog za bolju zajedničku dobrosusjedsku budućnost, čiji bi put trebala slijediti i Srbija. Naime, 16. srpnja 2016. tadašnji srpski premijer Aleksandar Vučić primio je u Beogradu izaslanstvo Udruge pravnika Vukovar 1991. i na sastanku obećao da će hrvatskim logorašima omogućiti posjet mjestu bivšeg logora Stajićevo, postavljanje spomen-ploče, paljenje svijeća i polaganje cvijeća već za nekoliko mjeseci. No, ni sedam godina poslije Vučić svoje obećanje nije ispunio.

Komentara 5

DU
Deleted user
17:40 13.10.2022.

A zašto novinarka u članku nije spomenula prosvjede domaćih mještana protiv postavljanja spomen ploče? Cesta je bila blokirana. O tome ni slova.

DU
Deleted user
10:44 13.10.2022.

Obraz se ne može oprati odštetom.

JA
Jania
14:09 13.10.2022.

Čestitam na moralnoj hrabrosti. Onome tko se pokaje, može se oprostiti. Ova gesta je još jedan pokazatelj da se Crnogorci žele distancirati od Srbije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije