Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukrajina u mraku

Satelitske snimke otkrile totalno zamračenje: Pogledajte nebo nad Ukrajinom prije mjesec dana i sad

09.03.2022.
u 11:35

Svjetla oko Mikulajeva gotovo su potpuno nestala, dok okupirani, a prilično veliki grad Herson noću isijava malu količinu vidljive svjetlosti

Rat je Ukrajinu doslovce zavio u mrak. Noćne slike koje objavljuje NASA LAADS pokazuju da je Ukrajina noću znatno manje osvijetljena no susjedne zemlje. DATA forenzična ekipa Sky Newsa usporedila je satelitske snimke od 7. veljače i 7. ožujka. Skupine svjetala u gradovima i na dijelovima autoputova na karti se pojavljuju kao bijele, a ako su malo prigušena, to je zbog naoblake.

Na snimkama od 7. ožujka vidi se utjecaj rata na zemlju. Tek malo svijetla iznad Kijeva i Odese. Ali su i ona prigušenija no 7. veljače. Prije rata vidi se da je ukrajinska prijestolnica bila poprilično jako osvijetljena, sada je znatno manje. Grad poput Lavova, koji je veličine Zagreba, na krajnjem zapadu osvijetljen je, ali slabo.

Foto: NASA

 

Na jugu primjetna je razlika između svjetala Odese i Sevastopolja na Krimu, kojeg je Rusija okupirala još 2014. Svjetla oko Mikulajeva gotovo su potpuno nestala, dok okupirani, a prilično veliki grad Herson noću isijava malu količinu vidljive svjetlosti. Svjetla oko Sevastopolja, skraćena na karti na 'Sev', ostala su nepromijenjena nakon 7. veljače, ista su kao 7. ožujka. Uglavnom, noćnih svjetala još ima samo iznad Kijeva i Odese.

U vrijeme Domovinskog rata, početkom rata 1991. godine, Hrvatska je bila u potpunom mraku, nije bilo vidljivih svjetala za satelit. Vlada RH naredila je potpuno zamračenje. Jedno vrijeme čak su i farovi na vozilima morali biti prelijepljeni izolir-trakama, uz zadržavanje tek malog "prozorčića" za trak svijetla koji se nije mogao vidjeti iz zraka, dovoljnog da se vidi nekoliko metara ispred sebe.

VIDEO Tko je zapravo Vladimir Putin? Hrvatski psiholog napravio njegov detaljan profil

 

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Mario
08:37 10.03.2022.

Tko garantira da je ta satelitska slika nije montaža? Po njoj je onda prije mjesec dana bio rat u Hrvatskoj, jer je na njoj Hrvatska bila mračnija od Ukraine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?