Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMANITARNA AKCIJA

Samohrana majka petero djece živi u kući kojoj prijeti urušavanje

Nada Križan
10.09.2015.
u 17:54

Nadi Križan suprug je umro 2009., a jedino primanje joj je 1500 kuna dječjeg doplatka

"Daj pet za Borisov topli dom" naziv je nove humanitarne akcije za pomoć samohranoj majci Nadi Križan i njezino petoro djece koji u teškim uvjetima žive u Suzi u Baranji.

Akcija koju su osmislili Vesna Mišak i Marijana Matešić iz Zagreba te Miro Pažulinec iz Samobora traje do 10. listopada, a sve je krenulo 28. veljače, kada se 42-godišnja Nada Križan putem poruke na Facebooku obratila Vesni Mišak. N. Križan i njezino petero djece, naime, žive u kući kojoj prijeti velika opasnost od urušavanja. Vesna Mišak i Marijana Matešić zaputile su se put Baranje s dosta hrane, odjeće, obuće, higijenskih potrepština, nešto igračaka i novca, prikupljenima među prijateljima, te su oko podneva stigle ispred trošne kuće obitelji Križan.

– Uvjerila sam se u sve navode iz priče koju je ona meni ispričala putem poruke, dakle kuća je trošna i oronula, jako je opasna za život i djeci i majci – navodi Vesna Mišak.

N. Križan ima petoricu sinova. Boris (7), Antonio (13) i Edi (15) idu u osnovnu školu, 19-godišnji Alen je nezaposlen, Šandor (18) ide u školu za kuhare u Opatiji, a za dom u Lovranu njegova majka plaća 630 kuna. Otac dječaka umro je od moždanog udara 2009. godine, a iako je bio branitelj, nije bio primatelj mirovine, kaže majka.

– Od tada sam sama sa svojih pet sinova. Primam dječji doplatak u iznosu 1500 kuna i to su mi jedina primanja. Socijalno mi je ukinuto prije jer nisam uspjela na vrijeme predati papire – navodi N. Križan.

Hitnost intervencije prepoznao je i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koji je Vesni Mišak odobrio suglasnost za organiziranje humanitarne akcije. Bitno je naglasiti da se akcija provodi u skladu s važećim Zakonom o prikupljanju humanitarne pomoći te će po njenom završetku biti objavljeno Izvješće s rezultatima, a prikupljena financijska sredstva prema Planu će se uplatiti shodno dogovoru između voditeljice akcije i obitelji Križan na njihov račun, uz uvjet da se obvezuju novac utrošiti isključivo u svrhu obnove kuće ili izvođenju radova na obnovi kuće.

– Potrudimo se još jednom pokazati veliko srce! Od ideje do realizacije u današnje vrijeme ne treba puno, samo malo truda, dobre volje i čuda se mogu postići – poručuje Vesna Mišak, na čijem Facebook-profilu svi humanitarci mogu ponuditi ideje za ovu akciju, koja je dobila ime jer je maleni Boris Vesni Mišak i Marijani Matešić poslao "pet" za laku noć i sve što su učinile kako bi pomogle njegovoj obitelji.

Za donacije je otvoren poseban račun:

ZAGREBAČKA BANKA d.d. ZAGREB,

(IBAN) HR8523600003512012462

(BIC) identifikacijska šifra banke - ZABAHR2X

>> Pjevajući osigurali donaciju za Socijalnu samoposlugu u Zadru

>> BBB i udruga "Jedni za druge" pomažu osobama s invaliditetom

Komentara 91

Avatar dmitarX
dmitarX
20:17 10.09.2015.

Oni najsiromašniji i najugroženiji pate u tišini. Tužno.

DA
Dabiša
19:44 10.09.2015.

Pet sinova je veliko bogatstvo. Bar dvojica od njih bi već mogli srediti ovo dvorište i malo se potruditi. Nitko, koliko čitam, nije bolestan. Treba pomoći da se školuju i rade, jedan je očito već izgubio godinu. Sretno.

Avatar MENSA
MENSA
22:31 10.09.2015.

Treba pomoći ovoj ženi, a ne preseravati se s pomaganjem navodnim izbjeglicama koji furaju najnovije mobitele i imaju za put na drugi kontinent i koji valjda očekuju da se mi umjesto njih idemo boriti protiv ISIL-a u njihovoj domovini.?! II pitam se gdje su sada Đuro i Klem i ostali "šatoraši" iz Savske pa da se sad na u konkretnoj situaciji pokažu, kad treba pomoći obitelji preminulog branitelja?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije