Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA U BEČU

Ostojić: Niti jedna zemlja nije izolirana od moguće terorističke prijetnje

konferencija u Beču
Foto: Snježana Herek
1/2
20.03.2015.
u 16:07

U središtu rasprave bio je zajednički koncept i aktivnosti u borbi protiv ekstremizma i terorizma, budući da su upravo ove države regije, zajedno s Austrijom, tranzitna ruta potencijalnih terorista, kao i prostor u kojem dolazi do regrutacije tzv. „stranih boraca“.

– Hrvatska ovdje sudjeluje kao dio Europske unije i time dijeli europsku sigurnosnu politiku – rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić hrvatskim novinarima na marginama konferencije ministara unutarnjih i vanjskih poslova srednje i jugoistočne Europe, održane u petak u Beču pod nazivom „Zajedničko djelovanje protiv džihadizma“, na inicijativu austrijske ministrice unutarnjih poslova Johanne Mikl-Leitner i ministra vanjskih poslova Austrije Sebastiana Kurza.

U središtu rasprave bio je zajednički koncept i aktivnosti u borbi protiv ekstremizma i terorizma, budući da su upravo ove države regije, zajedno s Austrijom, tranzitna ruta potencijalnih terorista, kao i prostor u kojem dolazi do regrutacije tzv. stranih boraca.

– Željeli smo s ostalim zemljama jugoistočne Europe podijeliti iskustva i pronaći način kako da se zajedničkim snagama ovi trendovi koji muče ne samo Austriju i europske zemlje nego i Hrvatsku zaustave jer niti jedna zemlja nije izolirana od moguće terorističke prijetnje– istakao je Ostojić dodavši kako je konferencija podijeljena u tri panela: spoznaja, prevencija i reakcija.

Hrvatski je ministar sudjelovao u drugom panelu o prevenciji, u čije je središte, između ostalog, stavljen internet i njegova zloupotreba od terorista i ekstremista, sigurnost mreža i zaštita infrastrukture kritičnih informacija itd.

Na novinarski upit nije li prekasno za prevenciju kad su „strani borci“ već na ratištima, Ostojić je odgovorio da problem nije riješen kada se oni vrate i da se prevencijom sprečava dodatna radikalizacija.

Vezano uz ilegalne migracije, hrvatski ministar ustvrdio je kako Hrvatska ima „Kvalitetne rezultate u suzbijanju ilegale migracije, što potvrđuju i brojke Frontexa. 

Uz Ostojića, s hrvatske strane skupu je bio nazočan i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova RH Joško Klisović, koji je sudjelovao u radu trećeg panela o reakcijama.

Uz austrijske domaćine, konferenciji su nazočili i ministri unutarnjih i vanjskih poslova i drugi visoki dužnosnici Albanije, BiH, Crne Gore, Italije Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Ispred EU u raspravi su sudjelovali i povjerenik EU za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos, koordinator EU za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove, direktor EU agencije za temeljna prava Morten Kjaerum, zamjenik direktora EUROPOL-a Oldrich Martinu te predsjedavajući OESS-a i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Potvrđujući značaj bečke ministarske konferencije kao neformalne inicijative za unutarnju i vanjsku sigurnost srednje i JI Europe i učinkovitog instrumenta za stratešku i praktičnu suradnju, ministri su usvojili odgovarajuću završnu izjavu. 

Svi sudionici bili su jedinstvenog mišljenja da se samo zajedništvom može uspješno suprotstaviti svim sadašnjim i budućim sigurnosnim izazovima i prijetnjama. Potvrdili su spremnost da se zajednički suprotstave džihadizmu, jednoj od najvećih terorističkih prijetnji na svijetu. Skrenuta je pozornost na potrebu učinkovitije razmjene informacija i boljom suradnjom s Europolom i Frontexom te EU koordinatorom za borbu protiv terorizma. Dogovoreno je da treba pojačati nadzor granica kako bi se spriječio ulazak i izlazak stranih terorističkih boraca, donijeti mjere za sprečavanje radikalizacije u realnom i digitalnom svijetu, jačati zajednički rad MUP-a s Googleom i YouTubeom te drugim komunikacijskim platformama, razmotriti uključivanje zemalja JI Europe u EU centar za prijavu ilegalnih internetskih sadržaja, nakon njegova otvaranja 1. srpnja ove godine, početi provoditi u praksi zajednički dogovorenu platformu „Mreža za borbu protiv terorizma“ itd.

Na novinskoj konferenciji govorili su austrijski ministri Mikl-Leitner i Kurz te EU povjerenik Avramopoulos, predsjedavajući OESS-a Dačić i ministar unutarnjih poslova Albanije Tahiri.

Mikl-Leitner je rekla da Konvencija o policijskoj suradnji u JI Europi ima „najviši prioritet“ kako bi informacije o džihadistima promptno došle do Europola.

– Stabilnost u regiji ima, naime, pozitivno djelovanje na Austriju – rekao je Kurz, dodavši kako Austrija, kad je riječ o ekstremizmu i terorizmu, ne smije živjeti u zabludi da je „otok blaženih“.
Avramopoulos smatra da se problem džihadizma može riješiti isključivo „uskom suradnjom europskih država“. Dačić je oštro kritizirao sve one koji su godinama olako shvaćali džihadističke prijetnje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije