Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulovljeni na granici

BiH uhićene tereti za terorizam, a Švedska tvrdi da je to obični obračun kriminalaca

bombaši,BIH
Foto: Reuters/SIPA/Pixsell
1/2
14.03.2015.
u 21:54

Boris Grubešić: Oni su otkriveni s eksplozivnim napravama i u BiH se to vodi i procesuira kao kazneno djelo terorizma

Benelux je kodni naziv međunarodne policijske akcije u okviru koje su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u petak navečer uhitili pet osoba koje su pokušale eksplozivnu napravu sastavljenu od ručnih bombi iz Sarajeva prebaciti u švedski Malmö.

Iako je SIPA objavila da je riječ o protuterorističkoj akciji u kojoj su sudjelovale i policijske službe Švedske i Nizozemske, švedski istražitelji objasnili su kako se vjeruje da je eksploziv zapravo bio namijenjen za obračun kriminalnih skupina u Malmöu.

Uhićen i policijski specijalac

Švedski državljanin arapskog podrijetla Osman Abdel Selam te državljani BiH Adis Ramić i Enver Džanko uhićeni su u policijskoj zasjedi u petak uvečer na graničnom prijelazu u Bosanskom Brodu, dok su Željko Malenica i Amar Šljivo, inače poznat kao bivši policijski specijalac i vlasnik jednog restorana, uhićeni u Sarajevu.

U vozilu koje su koristili uhićeni pronađen je eksploziv, a SIPA je po nalogu državnog suda i tužiteljstva pretražila i više objekata u Sarajevu.

Lotta Hansson, šefica odjela za komunikacije policije regije Skane u Švedskoj, tvrdi da uhićenja nemaju veze s terorizmom.


– Ovo nije nikakva teroristička istraga, već je vezano za istragu koju vodimo u Malmöu već dulje. Radi se o istrazi različitih kriminalnih skupina povezanih s Malmöom – izjavila je Hanson za švedske medije.

Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić pokušao je objasniti kako je do različite kvalifikacije kaznenog djela za koje se terete uhićeni došlo zbog inicijalne informacije u međunarodnoj komunikaciji da se radi o terorizmu.

– Mi smo dobili informaciju da se radi o kaznenom djelu terorizma, što ono zapravo i jest. Osobe su otkrivene s eksplozivnim napravama i u BiH se to vodi i procesuira kao kazneno djelo terorizma – kazao je Grubešić.

Bez obzira na vjerojatno pogrešno „imenovanje" kaznenog djela u ovom slučaju, SIPA, OSA i druge policijske agencije u BiH proteklih su mjeseci izrazito aktivne u nastojanjima da suzbiju djelovanje radikalnih islamista na teritoriju ove zemlje.

BiH trenutačno ima prilično lošu reputaciju u međunarodnoj javnosti zbog sve većeg broja svojih državljana koji se priključuju terorističkoj organizaciji Islamska država u Siriji i Iraku. Stoga su i aktivnosti obavještajnih i policijskih struktura u BiH sve više fokusirane na suzbijanje ove pojave.

Vehabije provociraju

Dodatni problem predstavlja ponašanje vehabija u naselju Gornja Maoča kod Brčkog, koje je već obilježeno kao jedno od središta radikalnih islamista u Europi. Tamo su se u nekoliko navrata pojavile i zastave ISIL-a, ali su uklonjene prije nego što je policija stigla intervenirati.

Dokazano je da je više državljana BiH, koji su se proteklih mjeseci priključili ISIL-u, prethodno boravilo upravo u Gornjoj Maoči. Parlament BiH prošle je godine usvojio zakon kojim su propisane zatvorske kazne za sudjelovanje u paravojnim postrojbama izvan BiH, kao i za one koji organiziraju odlazak državljana BiH na strana ratišta. 


>>U BiH pronašli bombu namijenjenu za teroristički napad u Švedskoj

>>Zapad u stvari ne želi slom ISIL-a jer on čini ravnotežu s Hezbolahom

Komentara 1

AA
aabbcc
22:26 14.03.2015.

Mozda nekom treba ta bomba da smakne Fatu u Malmo kao i onom Bosancu u Svici i to je iz ljubavi a ne terorizam...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije