Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Lisičine vrlo vrijedne kao opomena

01.10.2006.
u 16:46

Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Hrvoje Minigo očito ne čita crnu kroniku. Jer - da čita, onda tražeći jednak medijski tretman za osumnjičene liječnike ne bi pogrešno tvrdio kako se i osumnjičenima za ubojstvo objavljuju samo inicijali. Čak i da se ne objavljuje identitet osumnjičenih za najteže zločine, taj kriterij ne bi se mogao koristiti u zaštiti identiteta liječnika jer se s gledišta interesa javnosti, ubojica ili pljaškaš ne može uspoređivati s liječnikom.

Liječnici su uvijek bili na vrhu društvene ljestvice, jedan od stupova društva, ne samo zbog iznimne važnosti njihove profesije, već i zbog njihove intelektualne uloge. Iako u Hrvatskoj liječnička plaća to baš i ne potvrđuje. Kad-tad svi trebamo liječnika, i stoga je ta profesija jedna od najjavnijih. Imena cijenjenih liječnika znaju čak i oni koje zanima samo nogomet ili sapunice. I njihove uspjehe mediji tretiraju gotovo kao i sportske.

 Tako je i dr. Ognjen Šimić bio liječnička zvijezda. Ne samo u Rijeci. Jedan od rijetkih koji je tako i tretiran. I saborski zastupnici su tražili njegovo društvo. Kao jednakiji od drugih, uz te, legalno je uživao i materijalne  povlastice. I onda, kad se takav "povlašteni" građanin nađe na meti prijave "običnog" građanina, zar bi to trebalo zatajiti!? Radi dobrobiti pacijenata!?

Pa, i kad je riječ o policijski potvrđenoj utemeljenosti prijave za mito. Tako nas uvjerava prvi među 16.000 hrvatskih liječnika, koji ovaj put zaboravljajući na jednakost svih pred zakonom, rogobori i zbog lisičina na rukama dr. Šimića jer struka to doživljava kao atak na sebe, na cijelo liječništvo. Zašto?! Pa, dr. Šimić je samo jedan od 16.000 liječnika. Samo se on suočava s teškim sumnjama.

I na slučaju odvjetnika Velimira Došena, ili dr. Mate Granića, uvjerili smo se da nije lako suočiti se sa srozavanjem teško stečenog ugleda. Uloga lisičina na takvim rukama doista je dvojbena kako sa sigurnosnog tako i s gledišta poštovanja dostojanstva ličnosti, ali u očima onih kojima su namjere slične onima za koje se sumnjiči šef riječke kardiokirurgije, lisičine imaju psihološki važno simbolično značenje i iznimnu vrijednost s gledišta generalne prevencije.

 Neka se sjete slike dr. Šimića u lisičinama svaki put svi oni koji kane uzeti mito. Ta demonstracija represije u zemlji u kojoj je borba s korupcijom u začecima, toliko je važna da je briga o pravima i dostojanstvu pojedinca ustuknula prema potrebi da se iskaže odlučnost državnog aparata.

Upravo zahvaljujući tome i imenovanju sumnjivca, koji je bio tako ugledan, gotovo nedodirljiv, USKOK-u se zasad javilo još 18 osoba koje tvrde da su podmićivali dr. Šimića. Da su se mediji držali onoga što dr. Minigo traži, za Šimićevu mitologiju ne bi znali. Za dobrobit pacijenata. Osobito onih koji mogu platiti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije