Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Druge spajaju

Linić najavio uštede: Do kraja godine ukidamo neke agencije

Slavko Linić
Patrik Macek/PIXSELL
27.03.2014.
u 12:12

- Primjerice, od dvije ustanove koje smo spojili u jednu ostvarili smo uštedu samo na plaćama od 30 posto - rekao je ministar Bauk.

Ministar financija Slavko Linić danas je najavio da će do kraja godine neke državne agencije, zavode i institute spojiti, ali i one koje nemaju uvjete za rad zbog premalog broja stručnog kadra, da će ukinuti. Ministar je zapravo komentirao analizu Instituta za javne financije koja je obuhvatila svih 44 državnih agencija i došli su do zaključka da ih je previše, da se osnivaju bez strategije i da su tu moguće velike uštede.

- Vlada je formirala tim za strateške reforme, a jedna od njih je i reforma institucija pa tako i državnih agencija, zavoda i instituta. To je projekt koji je vlada manje-više dovršila i do kraja ove godine će se provesti mnoge uštede, a to znači spajanje nekih agencija, ukidanje instituta koji nemaju uvjeta za rad jer nemaju dovoljno stručnog kadra. Sve te mjere vidjet će se već u proračunima za 2015. i 2016. godinu - rekao je Linić, ali napomenuo da ne postoji neka prosječna hrvatska agencija, da ne smijemo generalizirati jer postoje izvrsno organizirane agencije i instituti, ali i vrlo neuspješni i neracionalni.

Spajanjem agencija samo na plaćama uštedjeli 30 posto

Novinari su ministra Linića pitali i što će biti sa milijardu kuna koje su agencije (ponajprije regulatorne) zaradile lani, to jest hoće li taj novac biti vraćen u proračun ili gospodarstvenicima od kojih su u najvećem dijelu taj novac i namaknuli. - Višak tog novca koji sada postoji, u trenutku kada imamo problema sa prekomjernim deficitom, trebalo bi uključiti u državni proračun, a u narednim godinama te bi agencije trebale smanjiti naknade i tako gospodarstvu vratiti dio novca. Upravo o tome ovaj Vladin tim za strateške reforme razgovara. Kada su u pitanju regulatorna tijela, agencije koje namjenski dobivaju novac iz gospodarstva, oni će u narednim godinama smanjiti svoje naknade i uskladiti se sa realnim potrebama. Njima je novac svakako potreban, jer obavljaju posao reguliranja odnosa na tržištu, kao i zaštite potrošača - kazao je ministar Linić.

O istoj temi govorio je danas i ministar uprave Arsen Bauk i rekao da su sva ministarstva već dobila zadaću da u okviru svojeg djelovanja analiziraju da li su im baš sve te agencije potrebne, ali i da predlože mjere racionalizacije. Ministar Bauk naveo je i jedan živi primjer. - Primjerice, od dvije ustanove koje smo spojili u jednu ostvarili smo uštedu samo na plaćama od 30 posto - rekao je ministar Bauk.

>>Milanović: Ne ukidamo poticaje za zapošljavanje!

>>Mrsiću rebalans uzeo 177 milijuna kuna za zapošljavanje

Komentara 13

KA
kafka
12:26 27.03.2014.

Vjerojatno ukidaju one agencije u kojima se uhljebio HDZov kadar nakon što su otvorili nove u koje su uhljebili svoje.

CR
crocro
12:56 27.03.2014.

Zar samo neke agencije misli ukinuti. Koliko sam neki dan pročitao 34 državne agencije sisaju novac iz državnog proračuna od ukupno 43 ili 44 agencije. Ne mogu vam istaknuti koliko novca iz džepova građana posisaju jer gotovo ne bi stalo u jedan red. To je skandalozno. Takve agencije nekada nisu postojale i bez njih se bolje živjelo. Sada postoje a mi nikako dobro ne živimo. Pa dajte njihov posao natovarite na leđa onih koji rade u ministarstvima a nemaju dovoljno svojeg posla, dakle onima, koji su i u ministarstvima ionako gotovo višak. Sve ih treba ukinuti a poslove preraspodijeliti malo opterećenim službenicima. A takvih malo opterećenih imate za izvoz. U svim državnim službama. Koliko ih samo u HEP-u imate, čitaju novine, piju kavu, onda malo nešto rade, pa onda malo glume da rade da izgleda da su zaposleni, pa onda rade što ne bi trebali raditi, pa onda svakih 10 minuta gledaju na prozor tko prolazi i što se događa, pa onda opet čitaju ono što su pročitali, pa ih onda jedno vrijeme nema, onda su na WC-u, pa onda malo telefoniraju, a onda od 14,00 na dalje gledaju na sat spremni u niskom startu da se izgube u 15,00 sati. A koliko toga ima. Nisam spominjao međusobna posjećivanja po kancelarijama da si ubiju vrijeme. Takvima treba dati da rade kada im ionako neće dati otkaz. Pa neka takvi rade posao agencija. A oni i da odmah rasformiraju sve agencije, dali bi im drugi posao. I opet smo na istom. Nema racionalnosti niti ozbiljnosti. Sve to plaćaju građani iz svojeg siromašnog i praznog džepa.

ĆA
ćaćaća
13:06 27.03.2014.

najveća lopina koja je oprostio parijateljima i partijskim polovnjacima na stotine milijuna kuna..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije