Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNE PROMJENE

Josipović istupio samostalno, SDP će ga ignorirati

Ivo Josipović i Zoran Milanović
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
31.12.2013.
u 19:00

Josipović će inicirati opsežnije promjene temeljnog državnog akta

Najava predsjednika Republike Ive Josipovića da će predložiti opsežnu izmjenu Ustava ostala je bez ikakve reakcije u vladajućem SDP-u. U ovom trenutku vladajuća ekipa čak se i ne bavi Ustavom. Ta će tema ponovno doći na dnevni red nakon Nove godine, kada opet počne zasjedati Sabor. A prvi će korak biti provjera što je sa stavom HDSSB-a koji je doslovno preko noći odustao od dogovorene izmjene Ustava.

Povlačenje HDSSB-a

Osoba iz vrha vlasti kaže da je premijer Zoran Milanović kao predsjednik SDP-a čiji je klub u Saboru inicirao izmjene Ustava osobno razgovarao s Vladimirom Šišljagićem o izmjenama temeljnog državnog akta, te da su dogovorili svaki zarez. Zato im je bilo potpuno neočekivano povlačenje HDSSB-a. U međuvremenu nisu kontaktirali, niti je itko više temu Ustava stavljao na dnevni red, pa tek treba vidjeti hoće li Šišljagićeva stranka imati kakve dodatne uvjete.Naš sugovornik iz vrha SDP-a kaže da je Milanović više puta o potrebi ustavnih promjena razgovarao s predsjednikom Ivom Josipovićem, no posljednja predsjednikova najava da će osnovati grupu stručnjaka i predložiti opsežnije ustavne promjene njegov je samostalni istup.

Iz razgovora koji smo vodili o tome proizlazi da će SDP ignorirati predsjednikove najave i prijedloge za izmjenu temeljnog državnog akta. Tim prije što u vrhu SDP-a drže da je predsjednikova ustavna ovlast da predlaže izmjene temeljnog državnog akta relikt zaostao u Ustavu iz vremena polupredsjedničkog sustava.

– Kako će predsjednik države osigurati dvotrećinsku većinu potrebnu za izmjenu Ustava? Hoće li u Saboru otvoriti kiosk i nagovarati zastupnike na podršku za ustavne promjene? – bio je ironičan naš sugovornik koji je inicijativu predsjednika Josipovića stavio u kontekst nadolazećih izbora za šefa države i funkciju kampanje za drugi mandat. Tome je dodao da bi predsjednik možda želio više ovlasti i više posla.

Što sve predlaže

Predsjednik Josipović iznio je ideju da se predsjedniku države, Vladi i Saboru omogući da od Ustavnog suda zatraže ocjenu međunarodnih ugovora i zakona, predložio je da se tužiteljima oduzme ovlast zastupanja države u imovinskim stvarima i da se za to opet oformi Državno pravobraniteljstvo, zatim da se promijeni procedura za izbor ustavnih sudaca, da se suzi sudački imunitet jer dolazi do zloporaba, da se pojasne ovlasti predsjednika i premijera pri sukreiranju vanjske politike, te da se bolje i učinkovitije kontrolira trodioba vlasti – izvršne, sudbene i zakonodavne.

Komentara 39

DI
Demokracija i sloboda
19:22 31.12.2013.

Samo ostavke i ništa više!

BI
bijeliptic
19:44 31.12.2013.

ko BOGA vas molim sve iz te partije idite samo što dalje od hrvata i hrvatske vaši interesi nisu interesi hrvata i hrvatske-

PO
poludiopremijer
19:22 31.12.2013.

koga briga za ovu dvojicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije