Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USTAVNE PROMJENE

Josipović: Neke ustavne odredbe pregazilo je vrijeme

Ivo Josipović
Goran Stanzl/PIXSELL
28.12.2013.
u 19:54

Gledajući naš današnji Ustav vrijeme je na neki način pregazilo neke odredbe, poručio je predsjednik

Neke ustavne odredbe pregazilo je vrijeme, poručio je predsjednik Ivo Josipović gostujući u Dnevniku Nove TV komentirajući ustavne promjene.

- Pa evo znamo da neke zemlje, pa i Njemačka kao stabilna država, vrlo često mijenjaju Ustav. Gledajući naš današnji Ustav vrijeme je na neki način pregazilo neke odredbe - rekao je Josipović.

Dodao je kako namjerava kao ovlašteni predlagatelj pozvati jednu skupinu ljudi da radi na jednom ustavnom projektu koji bi možda za jedno godinu dana, ako on dobije iduće izbore, predložio Saboru kao jedan projekt novih ustavnih promjena.

Josipović je izrazio nadu da će na idućim izborima ponovno biti kandidat SDP-a, a na pitanje boji li se protukandidata s desnice rekao je da bi volio da bude puno dobrih kandidata. Odbacio je navode o Kolindi Grabar Kitarović kao njegovoj noćnoj mori.

- Nije ona moja noćna mora, ona je jedna sposobna gospođa koja bi bila dobra kandidatkinja - rekao je.

Komentara 25

DU
Deleted user
22:35 28.12.2013.

Kada taj govori i promjenama Ustava u Njemačkoj onda zaboravlja i bitne stvari izgovoriti. Kao na primjer da se Ustav u Njemačkoj ne mijenja nikada s namjerom silovanja demokracije i na štetu vlastitog naroda. Da se nikad ne mijenja Ustav da bi se spriječilo kazneno gonjenje bilo kojeg zločinca. Da se ne mijenja Ustav za potrebe jedne stranke ili jednog predsjednika. Da se Ustav u Njemačkoj nije nikad mijenjao u smislu ograničavanja prava večine. Nije ni spomenuo da si nikad ni jedan njemački političar ne bi dopusti idiotariju i predložiti da se Ustavni zakoni, donešeni jednostavnom večinom, stave u rang Ustava. Takvog nešto značilo bi političku smrt za onog koji bi došao na takvu suludu ideju. U Njemačkoj se nikada nije i neće mijenjati Ustav koji otvara izigravanje demokracije i tridiobe vlasti. I što je najvaćnije Ustav je tamo da štiti grašane a ne jednu političku partiju. Kod nas pak se je sve ovo dogodilo. Ostaje samo za nadati se da izmjene Ustava u siječnju isto neće proči jer bi doista predstavljalo silovanje demokracije i slobodne volje večine hrvatskih građana. Da se Ustav svake države s vremena na vrijeme treba u nekim djelovima izmijeniti, to nitko ne osporava. Osporava pak gotovo cijela razumna, civilizirana javnost da se Ustav mijenja za potrebe zaštite pojedinog udbaškog zločinca i potrebi današnjeg vladajućeg cirkusa.

Avatar Karamba
Karamba
21:13 28.12.2013.

Josipoviću.....samo se nadaj. Ali znaj, vrijeme neće pregaziti ustavnu odredbu kojom će ti se suditi za izdaju.

LO
lojtra1
22:52 28.12.2013.

Promjeni ustava mora prethoditi široka javna rasprava. Sve ostalo mijenjanje ustava je falsifikat i trebalo bi biti kažnjivo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije