Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blagdansko obraćanje

Josipović: Tonemo u recesiju, nestaju tvrtke i radna mjesta

zicbo
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/6
20.12.2013.
u 15:20

– Znam da Hrvatska jest društvo koje će znati zaštititi demokraciju, slobodu i prava svih ljudi, posebno onih koji su u društvu manjina – rekao je Josipović

Predsjednik Ivo Josipović u svom je obraćanju brojnim uzvanicima na prijmu u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti pokazao kritičnost prema Vladi, ali i prema onima koji su s Vladom ušli u svjetonazorske sukobe. – Umjesto željenog gospodarskog uzleta, gospodarstvo nastavlja tonuti u recesiju, nestaju tvrtke i radna mjesta. Ljudi sve teže žive – rekao je Josipović ciljajući na neuspješnu Vladinu gospodarsku politiku.

Zatim je prešao na drugu stranu, očito govoreći o sukobima zbog prava homoseksualaca i srpske manjine na ćirilicu jer je upitao: – Jesmo li zaista prihvatili europske demokratske vrijednosti ili je postupak pristupanja EU bio tek maskenbal, jesmo li se samo pravili da uvažavamo ljudska i manjinska prava? – rekao je predsjednik pa se osvrnuo i na nedavni referendum. – Koristimo li demokratske institucije da ostvarimo nedemokratske ciljeve? Jesmo li se pretvarali da poštujemo svakog čovjeka i dajemo mu šansu jednaku našoj? – pitao je predsjednik pa opet nastavio po Vladinu neuspjehu u pokretanju ekonomije: – Jesmo li tek umišljali da smo sposobni ući u tržišnu utakmicu po europskim pravilima i glumili kako vjerujemo u svoje sposobnosti i ambiciju da pokrenemo gospodarstvo, zaposlimo ljude, učinimo naše obitelji i društvo bogatijim i sretnijim?

Konačno, jesmo li zaista vjerovali u Hrvatsku kao društvo znanja, pravednosti i solidarnosti, jesmo li zaista vjerovali u europsku Hrvatsku? Mnogi su razočarani što, evo, vidimo i ono naše drugo lice. Vidimo sliku društva koje gospodarski stagnira, ako ne i nazaduje, državu u kojoj nisu provedene nužne reforme, u kojoj je javni sektor prevelik i neefikasan, koja troši više nego što zarađuje.

Pecnuo je i privatno poduzetništvo: – Ali, ni privatni sektor nije ostvario željene rezultate, ne samo krivnjom neefikasne i neracionalne države.

Pred kraj bilo je riječi i o koketiranju s ustaštvom, koje je Joea Šimunića stajalo sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu. – Mnogi su s pravom razočarani jer su duh političke, nacionalne, vjerske i druge isključivosti i radikalizam ponovno tu, trujući naše duše, posebno mladih, mržnjom i isključivošću. Zemlja kao što je naša morala bi znati kuda vode ekstremizmi i netolerancija. Imali smo tragično 20. stoljeće i ne želimo da nam se ono ponovi u istom ili sličnom izdanju. Politike mržnje, koketiranje s fašizmom i totalitarizmom iskušenje su, ne samo za nas, već i za mnoge države, pa i etablirane demokracije Europske unije – rekao je Josipović.

Kako to i mora biti na prigodnom okupljanju, na kojem se brojnim uzvanicima nudilo samo piće, predsjednik je završio u optimističnom tonu, poručujući da ipak unatoč svim teškoćama Hrvatska može puno bolje. – Znam da Hrvatska jest društvo koje će znati zaštititi demokraciju, slobodu i prava svih ljudi, posebno onih koji su u društvu manjina. Jedni drugima budimo ljudi, a ne vukovi – poručio je predsjednik. Među uzvanicima bili su i predsjednik Sabora Josip Leko, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, kardinal Josip Bozanić, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i šef Uskoka Dinko Cvitan te mnogi menadžeri, među njima i Tomislav Debeljak, kupac Brodosplita, bankari, suci, odvjetnici, tužitelji, novinari, a najviše zanimanja izazvao je, pogađate, Ante Gotovina.

Komentara 69

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
16:19 20.12.2013.

ovaj je definitivno...defektan...od vanjštine, pa prema unutrašnjosti a i od ovog bih volio vidjet diplomske radove....ili i oni kao i zmija skrivaju noge?

DI
Dijaspora
15:47 20.12.2013.

Hrvatska tone,a on o pravima manjina????

C6
crni 6
15:36 20.12.2013.

Lijepa kapa i zvijezda, drže predavanje o totalitarizmu i ekstremizmu.Nekako mi je uvjerljivije kad prostitutka priča o poštenju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije