Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoran Milanović:

'Pričekat ćemo dva tjedna s ustavnim promjenama. Nije nam o glavu'

milanovic
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.12.2013.
u 17:16

O odgađanju izglasavanja ustavnih promjena premijer Milanović kaže kako će vladajuća koalicija "pričekati još dva tjedna" te da "nije o glavu"

- Ja na to nemam utjecaja - odgovorio je danas premijer Zoran Milanović na pitanje hoće li Hrvatska 1. siječnja 2014. ispoštivati europski uhidbeni nalog na ime Josipa Perkovića. - Ne mogu komentirati pojedinačne slučajeve i neću. Vidim da se sad mnogi na tome iživljavaju, mnogi koji bi trebali šutjeti. Neka ljudi koji su za to nadležni rade svoj posao - dodao je Milanović.

O odgađanju izglasavanja ustavnih promjena premijer Milanović kaže kako će vladajuća koalicija "pričekati još dva tjedna" te da "nije o glavu".

- HDSSB je od početka pregovora bio vrlo konstruktivan. NJihov jedini prijedlog bile su regije, što je svima bilo prihvatljivo. Do zadnjeg trenutka nije bilo nesporazuma. A ovaj preokret neka svatko tumači na svoj način. Svatko ima svoje razloge. Ali mogu reći da je ovo bio jedan dogovor koji je išao relativno glatko. Nitko nikoga nije ničim pritiskao. Mi smatramo da su te promjene dobre i potrebne, da je potrebno urediti problematiku referenduma. Tko hoće napraviti dobru stvar za Hrvatsku dobrodošao je, tko neće ne mora - izjavio je premijer Milanović.

Premijer Zoran Milanović zaključuje da je po pitanju prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj njegova Vlada na pravom putu, a dokaz za to je što ne dobija podršku ni iz HDZ-a ni iz - Beograda. Milanović je u opširnoj izjavi u Bruxellesu poželio da iz Beograda čuje “neku riječ u pozitivnom tonu” o naporima svoje Vlade u zaštiti prava nacionalnih manjina, ali dodao je i kako Beogradu ne zamjera izostanak takve pozitivne poruke.

- Imate u Hrvatskoj neke ljude koji su, neću reći, neprincipijelni, ali tužno se ponašaju. A bogami ni iz Beograda nemamo baš nekakvu podršku. Što je znak da smo u pravu - rekao je Milanović, odgovarajući na pitanje o diplomatskom pismu odlaslanom diljem svijeta iz Beograda, u kojem se Srbija žali na težak položaj srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Milanović je rekao da ne zna detalje te diplomatske inicijative Srbije, ali ponovio je da će se on osobno uvijek zalagati za prava manjina.

- Jer u to vjerujem i mislim da je to ispravna stvar. Zalagat ću se za prava bilo koje manjine: srpske, talijanske, spolne manjine… Vidimo sad da su neki imali krajnje licemjernu poziciju o tome, ružnu i neljudsku. Ali mi tu nećemo odstuptii. Što god dio Zagreba, HDZ-a, i vlast u Beogradu govorila, mi imamo svoj put i svoje vjerovanje. Vidite kako se ponaša dio opozicije u Hrvatskoj. Mislim da bi vlasti u Beogradu trebale… Ne treba nam njihova podrška, ali bilo bi dobro čuti neku riječ u pozitivnom tonu. Nema toga, ok, nećemo im to zamjeriti. U politici je komplicirano i neisplativo biti principijelan - zaključio je Milanović na ulasku na summit EU koji sutra prijepodne odlučuje, uz jasnu pdorške Hrvatske, da se Srbiji odobri početak pregovora s EU 21. siječnja. Hrvatski premijer poručio je da Srbiji želi uspjeh i da je Srbiji mjesto u Europskoj uniji. 

>> Odgađanjem ustavnih promjena Perković je bliži izručenju Njemačkoj

Komentara 29

KR
kresimirn
17:38 19.12.2013.

uvedite lustraciju u ustav

KR
KroničarHr
17:41 19.12.2013.

"..... Vidim da se sad mnogi na tome iživljavaju, mnogi koji bi trebali šutjeti...." Ne može čovjek bez autogola. Ni bez prijetnji. ni bez vokabulara KPJ. Naime, korektno komuniciranje prilikom optužbi jeste - Mirko Mirković bi trebao šutjeti....., a ne ne ostavljati prijetnju pod "neki", "pojedini", "izvjesni", što je samo uvod u "radničku klasu, radne ljude i građane, poštenu inteligenciju", nakon čega slijedi selekcija i sankcioniranje na način da svatko može biti - kriv. Demokracija Milanoviću počiva na sasvim drugim premisama. Ali, možeš komunistu odvesti iz komunizma, samo tko će njemu komunizam istjerati iz glave!

Avatar Ribnik7
Ribnik7
17:45 19.12.2013.

Milanoviću, molim te reci da nije istina da razmišljaš dati ostavku, kao što neki forumi o tome pišu. Ti si nam najjači adut u rukama da na sljedećim izborima srušimo tvoju zločinačku SDP jugopartiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije