Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada ga proziva za politikantstvo

Bivši ministar podigao prašinu: Je li trebalo potpisati deklaraciju sa Srbijom?

grabar kitarović, aleksandar vučić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
22.11.2016.
u 10:21

Kovač tvrdi da je to bila podvala predsjednici, a izvori bliski Vladi poručuju: Ne treba stvarati dojam o podjelama u hrvatskoj vlasti

Nakon što je Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova i aktualni predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, otkrio da ni on ni tadašnja Vlada nisu bili uključeni u pripremu deklaracije koju je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potpisala u lipnju s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, izvori bliski Pantovčaku prozivaju Kovača za politikantstvo i otkrivaju da je za predsjednicu on bio najveće razočaranje u bivšoj Vladi premijera Tihomira Oreškovića. Kovač je, podsjetimo, u razgovoru za Večernji list izjavio da nikad nije razumio kako je došlo do toga da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potpisuje deklaraciju s Vučićem.

– Ne znam tko je osmislio takvo postupanje. Svatko tko je dobronamjeran, a ja to jesam, vjerovat će da predsjednica Grabar-Kitarović nije, sama je bila ministrica. Iz današnje perspektive to nekome može izgledati i kao podvala njoj. Naime, cijela priča oko toga, ako je sagledamo hladne glave, ispada apsurdna – rekao je Kovač dodavši da je postojao nerazmjer u zastupljenosti država jer “na jednoj strani imamo predsjednicu Republike Hrvatske”, a “na drugoj pak strani nema njezina kolege, predsjednika Republike Srbije”, nego “umjesto njega imamo tehničkog predsjednika vlade Srbije i njegova tehničkog ministra vanjskih poslova”.

Kovač nije bio prisutan na potpisivanju deklaracije u Subotici.

– Drugo, u izradi same deklaracije nije sudjelovala hrvatska Vlada, dok ju je srpska vlada čak na jednoj od svojih sjednica službeno usvojila, i to na dan kada je potpisana. To se zove politički nadrealizam – dodao je Kovač u intervjuu.

No od upućenog izvora koji je govorio pod uvjetom anonimnosti doznajemo da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović puno prije no što je počela priprema deklaracije sa Srbijom stekla o Kovaču poprilično loše mišljenje jer navodno nije realizirao dogovore koje je on kao ministar vanjskih poslova imao s predsjednicom Republike o imenovanju nekih veleposlanika. Neslužbeno, na Pantovčaku je prevladao stav da ministar Kovač “nije čovjek s kojim se može razgovarati, a s druge strane premijer Tihomir Orešković nije se razumio u vanjsku politiku”. Iz takve perspektive, predsjedničina odluka da pripremi i potpiše deklaraciju sa Srbijom objašnjena je kao postupak koji bi svaka državnica ili državnik napravili.

Deklaracija o unapređenju odnosa i rješavanju otvorenih pitanja Hrvatske i Srbije potpisana je 20. lipnja u Subotici, a u to vrijeme ministar Kovač pokušavao je, kroz Vijeće EU, nametnuti Srbiji uvjet da promijeni svoj zakon o regionalnoj jurisdikciji za suđenje za ratne zločine. Taj uvjet na kraju nije ni spomenut u potpisanoj deklaraciji.

Izvori bliži Vladi premijera Andreja Plenkovića nego Uredu predsjednice jučer su reagirali na Kovačev intervju riječima da nije potrebno sada stvarati dojam o podjelama između različitih grana hrvatske vlasti, pogotovo ne na vanjskopolitičkim temama i ne na temi odnosa sa Srbijom.

Iz ove Vlade odašilju uvjerenja da se ne može ponoviti slična situacija izostavljanja ministra vanjskih poslova iz diplomatskih inicijativa predsjednice, kakva se očito dogodila u slučaju 
Kovača.     

>> Kovač: Želim da Hrvatska postigne odnos sa Srbijom koji Francuska ima s Njemačkom

Komentara 80

DU
Deleted user
10:44 22.11.2016.

Prije svega moramo znati da je Srbija neprijateljska država prema Hrvatskoj, prema Hrvatima i prema pomisli da Hrvati imaju državu. Svi političari Hrvati čast izuzecima su naivni i može se reći ni da nisu političari nego klimatori, o one Hrvate političare koje Srbi nazivaju sebi svojstvenim imenima su pravi političari. Povijest toga teče od Ante Trumbića , Supila sve do 1990.g. Samo jedan političar u skupštini jugoslavije je rekao laku noć Srbima. Da nije bilo gigantske pojave Franje Tuđmana sada bi mi učili plesne korake žikina kola. Ovi današnji političari Hrvati su premaleni ispod zvijezda da bi ihs ekomentirali posebno kad je u pitanju Srbija i srpska politika. Tako Srbima koji žive kod nas tepaju hrvatski Srbi, hrvatski Srbi, terorizam nazivaju pobuna, dnevnik počima riječima npr. Vukovar je razoren 1991. g, a ispravno je Srbi su Vukovar 1991.g sravnili sa zemljom.etc.etc

PR
pricalica
11:17 22.11.2016.

Bojim se da niti novi ministar D. Stier nije dorastao bizantskoj srpskoj politici.

HR
hrvatska91
11:05 22.11.2016.

Nije. Ništa sa Srbijom više se ne smije potpisivati. Sve je to zamka koja vodi ka ugrozi nacionalnih interesa !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije