Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje drugo suđenje

Horvatinčić govori da nam je nudio odštetu, ali to nije istina

Federico Salpietro
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/5
18.02.2017.
u 08:15

Prvu presudu kojom je Horvatinčić osuđen na uvjetnu kaznu od godinu i osam mjeseci ukinuo je Županijski sud u Zadru

Kazneni postupak na sudu u Šibeniku čini se beskonačnim i s neizvjesnim ishodom, kažu nam Gaia i Federico Salpietro, djeca bračnog para Salpietro na čiju je jedrilicu kod otočića Maslinovika u primoštenskom akvatoriju 16. kolovoza 2011. udario gliser Tomislava Horvatinčića usmrtivši ih. Horvatinčiću u ponedjeljak počinje drugo suđenje za smrt talijanskih supružnika jer je prva presuda ukinuta.

Na jedrilici “Santa Piacenza”, u koju je svojim gliserom udario Horvatinčić, poginuli su supružnici iz Padove Francesco Salpietro i Marinela Patella Salpietro. Uz to što se proces odužio, njihovu djecu muči i to što Horvatinčić govori da im je ponudio odštetu, a to nije istina.

Zabrinjavajuća faza

Podsjetimo, glasnogovornica Općinskog suda u Šibeniku, sutkinja Melina Gulin-Pavlaković, obznanila je 11. studenoga 2016. da su “odlukom Vijeća Županijskog suda u Zadru prihvaćene žalbe Općinskog državnog odvjetništva i optuženog Tome Horvatinčića, te je povodom tih žalbi i po službenoj dužnosti, ukinuta prvostupanjska presuda Općinskog suda u Šibeniku od 18. studenoga 2015. godine te je spis predmeta vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje”.

No, kako na vraćanje procesa na početak gledaju djeca stradalih nautičara? – To znači da ni danas ne znamo kakav bi ishod mogao imati cijeli slučaj, uz produljenje procesa koji je ionako već bio dug – kažu nam Gaia i Federico Salpietro.

– Nakon što sam prošao više od 30.000 km kako bih sudjelovao na brojnim ročištima, beskonačnim raspravama, tehničkim i liječničkim vještačenjima te zbunjen i zabrinut prisustvovao opovrgavanim svjedočenjima, nakon što sam podnio visoke troškove za putovanja, prevođenje na hrvatski jezik itd., sada smo stigli do nove faze koja mi se čini zaista zabrinjavajuća – kaže Federico Salpietro i podsjeća da je prvostupanjska presuda donesena u studenome 2015., kojom je Horvatinčić kažnjen na godinu i osam mjeseci uvjetno. – Mislim da je sud bio blagonaklon jer je optuženik bio teško recidivan s istim kaznenim djelom, odnosno ubojstvom iz nehaja – kaže Federico Salpietro.

Županijski sud u Zadru je ne ulazeći u činjenice poništio presudu iz Šibenika i vratio je istome sudu s prijedlogom da produbi i provjeri Horvatinčićevu sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara. Čini se kao da su prihvaćene izjave Horvatinčića i njegove tvrtke da je on, zapravo, iznenada bio pogođen nekom boli, pa nije mogao promptno reagirati.

Želimo da se stvari razjasne

Općinska državna odvjetnica Irena Senečić podnijela je žalbu na presudu šibenske sutkinje Maje Šupe navodeći da je u slučaju Horvatinčić presudom Općinskog suda u Šibeniku došlo do bitnih povreda odredaba kaznenog postupka. Tužiteljica Senečić u svojoj žalbi iznosi i da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje te je za Tomislava Horvatinčića zatražila bezuvjetni zatvor navodeći proceduralne propuste u presudi.

Uz neizvjesnost trajanja procesa, Federica Salpietra zabrinjava još jedna činjenica. – Naime, ako se svemu pridoda i ono što optuženik govori, a što nije istina, jer nije ni pokušao potvrditi ili dokazati da je više puta uzaludno pokušavao stupiti s nama u kontakt kako bi dogovorio plaćanje odštete, što smo mi navodno odbacili, a čime nas želi diskreditirati i pridobiti na svoju stranu javnost a možda i suce, jer su te izjave prenesene i pozitivno ocijenjene u presudi, kasnije poništenoj, pa su uzete kao olakšavajuće okolnosti pri izricanju kazne, osjećamo potrebu i da iznesemo našu stranu – kažu brat i sestra Salpietro.

– Potaknuti iskrenom i stalnom boli, želimo da se stvari razjasne i da nas podupru institucije i svi koji to mogu – kažu Gaia i Federico Salpietro.

>>Tomislav Horvatinčić: Izražavam sućut, ali nisam kriv!

>>Horvatinčić gliserom usmrtio dvoje Talijana, a krivi upravljački sustav

Komentara 8

ST
Stojko
09:36 18.02.2017.

Koliko sam shvatio ponovno suđenje vodi ista sutkinja koja je donijela prvu presudu sa onim sramotnim obrazloženjem?! Talijan valjda još nije shvatio da su kod nas moćnici debelo zaštićeni korumpiranim sudstvom.

MA
marvel123
09:36 18.02.2017.

Tko zna sta je radio za vrijeme voznje. Kriv je za ubojstvo dvoje ljudi. Po zakonu u RH trebao bi dobiti minimalno 5 godina, Minimum. Ovo je inace sramota za Sibenik i Hrvatsku. Ubiti dvoje ljudi i reci kriv je volan a ne vozac je nevjerojatno. Mito i korupcija. Sramota.

MA
marvel123
10:02 18.02.2017.

Treba mu dati 10 godina. I za bezobrazluk izgovorenog jos 5, a casnoj sutkinji otkaz i optuziti za mito i korupciju. Sud se mora promjeniti i to u veci grad. Ionako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije