Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIŠLJAGIĆ: ODLUČILI SMO SAKRITI GLAVAŠA

Glavaš u videoporuci: Neću vam reći zbogom nego doviđenja

Autori: Nikola Sever Šeni, Silvana Perica, Marko Kuman, Karolina Lubina
08.05.2009.
u 12:31

Nakon što je izrečena nepravomoćna presuda Branimiru Glavašu, predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić podijelio je novinarima snimku na kojoj Glavaš neizravno poručuje da ga vlasti treći put neće uhvatiti. Unatoč izrečenoj nepravomoćnoj presudi od 10 godina, Branimir Glavaš je slobodan čovjek dok saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) ne odobri njegovo pritvaranje.

Šišljagić: Odlučili smo skloniti Glavaša
Presudu Branimiru Glavašu komentirao je predsjednik njegova HDSSB-a Vladimir Šišljagić koji je premijera Sanadera optužio za uplitanje u sudsku vlast:

- Još početkom tjedna iz državnog vrha, i to iz kruga najbližih Sanaderovih suradnika, javljeno nam je da premijer ultimativno zahtijeva od suca Željka Horvatovića da pod svaku cijenu i bez pravnog utemeljenja dosudi Branimiru Glavašu višegodišnju kaznu zatvora.

Da sud nije donio presudu, nego proveo Sanaderov politički nalog potvrđeno nam je i proteklih dana iz pravosudnih krugova. To je bio razlog što je najuže vodstvo stranke donijelo odluku da se hrvatski general Branimir Glavaš skloni na sigurno. Današnja presuda nije samo sumrak pravne države, to je uvreda i poniženje za branitelje cijele Hrvatske.

Ivo Sanader postaje čovjek opasnih namjera za svakog tko ne misli kao on. Hrvatska je postala zemlja opasnog življenja. Svaka diktatura ima svoj kraj, imat će uskoro i ova Sanaderova rekao je Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a.

Videoporuka Branimira Glavaša:

Obraćam vam se u trenutku koji dramatično određuje moju daljnju sudbinu kao čovjeka, političara i hrvatskog generala. Obraćam vam se u trenutku kada je nepobitno potvrđeno da su u Hrvatskoj pravo i pravda doživjeli tko zna koji put u vrijeme ove mračne vladavine Ive Sanadera još jedan poraz.

Ne pristajem na uhićenje po treći put
Uhićen sam po njegovu nalogu bez razloga dva puta, treći mu put to zadovoljstvo neću priuštiti.

"Scenaristi" i "redatelji" ove pravosudne farse su državni odvjetnik Mladen Bajić i njegov poslušnik Vladimir Faber, a "producent" je Ivo Sanader.

Zato vama, ali i Ivi Sanaderu neću reći zbogom nego doviđenja - istaknuo je Glavaš u videoporuci.

Četiri godine pravosudnog cirkusa

Odvjetnik Madunić: Glavašu je danas Vukovar drugi put pao

Od presude do pritvora: Slijedi skidanje imuniteta

Sin Branimira Glavaša Filip uvjeren je da je njegov otac heroj i da svi znaju kako je on 1991. branio Osijek i da nije nikakav ratni zločinac.

Glavaš osuđen na deset godina zatvora za zločine nad srpskim civilima
Na Županijskome sudu u Zagrebu Branimir Glavaš proglašen je krivim za zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. Sudsko vijeće pod predsjedanjem Željka Horvatovića nepravomoćno je saborskog zastupnika HDSSB-a osudilo na jedinstvenu kaznu na 10 godina zatvora.

Glavaš je za slučaj "garaža" osuđen na pet, a za slučaj "selotejp" na osam godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu prvostupanjsku presudu od deset godina zatvora.

Drugooptuženi Ivica Krnjak osuđen je na osam, Gordana Getoš Magdić na sedam, a preostala trojica optuženika Zdravko Dragić, Tihomir Valentić i Dino Kontić na pet godina zatvora. U sudnici nije bio ni Branimir Glavaš niti Gordana Getoš Magdić, koje zakon niti ne obvezuje da budu nazočni na izricanju presude. U sudnici su zato presudu saslušali, među ostalima, Glavašev sin Filip i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić.


Glavaševi prosvjednici zapalili HDZ-ovu zastavu

Ispred osječkog suda okupilo se 200-tinjak ljudi koji uz pjesmu Miroslava Škore "Sude mi" prosvjeduju zbog presude Glavašu. Prosvjednicima se priključio i Glavašev sin Filip koji je stigao iz Zagreba. Glavaševi prosvjednici ispred prostorija osječkog HDZ-a zapalili su njihovu zastavu, a zgradu gađali jajima i kamenjem. Sve su promatrali Šišljagić i Bubalo.


Vlada ne želi komentirati

Vlada Republike Hrvatske poštujući zakonske odredbe nikada dosada nije komentirala nepravomoćno izrečene presude sudskih tijela pa u tom smislu ne želi komentirati niti najnovije nepravomoćne presude u postupku za slučajeve „Garaža“ i „Selotejp“. Najoštrije odbacujemo neistinite, tendenciozne i zlonamjerne tvrdnje o bilo kakvom utjecaju na pravosudna tijela tijekom sudskog postupka kao i za izrečene presude. Takve su tvrdnje, naime, unaprijed propali pokušaji da se cijeli predmet prebaci sa pravosudnog na politički teren, što također najodlučnije odbacujemo, stoji u Vladinom priopćenju.


Ispred suda pedesetak branitelja

Članovi braniteljskih udruga iz Osijeka i Zagreba, njih pedestak, ispred glavnog ulaza u Županijski sud postavili su transparent: "Osijek nepokoreni grad" i pored njega postavili zastavu osječke HVIDRA-e. Među okupljenim braniteljima našao se i predsjednik zagrebačke HVIDRA-e Ivan Pandža. (N. S. Š.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije