Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HZJZ ogorčen na testiranja u privatnika

Biznis na bolesti: Brzi su testovi za gripu skupi, netočni i nisu potrebni

gripa
Foto: Arhiva VL
1/2
Autor
Sonja Hoffman
17.11.2009.
u 18:53

Unatoč upozorenjima infektologa da oboljeli ne izlaze iz kuće ako nije nužno, privatni laboratoriji sve su testove potrošili na gripozne građane.

Epidemija svinjske gripe, nakon prvih smrtnih slučajeva, nagnala je prestrašene Hrvate da se pod svaku cijenu testiraju na virus svinjske gripe. Na internetu su se pojavile reklame dva privatna laboratorija koji rade, kako sami tvrde, “brze testove na virus H1N1”.

Nema do ponedjeljka
Riječ je o zagrebačkom Labor centru i Poliklinici dr. Sabol.

– Točno, radimo testove na svinjsku gripu iz brisa nosa – rekla je djelatnica iz laboratorija koja je željela ostati anonimna.

Testiranje na virus H1N1, tvrdi, traje samo 15 minuta, a stoji 180 kuna.

– Napomenite da do ponedjeljka nemamo testera – upozorila je djelatnica i dodala da ne zna razliku između “brzih” testova i onih koje provodi laboratorij Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U Poliklinici dr. Sabol rekli su da su brzo testiranje radili, no navala je bila tolika da su svi testovi potrošeni.

Na vijest o brzom testiranju na virus H1N1 u HZJZ su preneraženi.

>>Pogledajte: Razlika između simptoma prehlade, sezonske gripe i H1N1

– Ne samo da neprovjerenim testovima daju dijagnoze ljudima nego to i naplaćuju. Sramota! – rekla je prof. dr. Ira Gjenero Margan, voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti na HZJZ. To je, tvrdi prof. Margan, neprofesionalno iz dva razloga.

– Prvi je da se dokazivanjem virusa svinjske gripe ona ne liječi, niti rezultat može 
pomoći ozdravljenju pacijenta – upozorava prof. Margan.

Drugi je razlog, ističe, što se time krši pandemijski program Ministarstva zdravstva, a narušava se i pravilo o potrebi testiranja koje donosi liječnik. Testovi koje radi HZJZ vrlo su točni i provjereni, a dokazivanje virusa traje jedan dan.

– Pacijenti koji se privatno testiraju hodaju okolo šireći gripu, a nisu ni prijavljeni službi za epidemiologiju – istakla je prof. Margan.

Testiraju se i šire gripu
Dodala da poziva građane da ne nasjedaju i olako daju svoj novac. Inače, epidemija gripe ne jenjava, a u zagrebačkoj Zaraznoj bolnici su 103 hospitalizirana pacijenta.

– Desetogodišnja djevojčica još je na respiratoru, kao i šestero odraslih – rekao je ravnatelj prof. A. Beus i dodao da su gripu dobili i 16 sestara te tri liječnika.

Ključne riječi

Komentara 2

MO
morales
21:08 18.11.2009.

Taj Labor Centar mi je i otprije poznat po svojim \"stručnim\" brisevima

JM
ja-ma
22:04 17.11.2009.

Sklonite one usporedbe viroza,sezonska gripa,H1N1 jer su to nebuloze.Pogledajte kutijicu cjepiva protiv sezonske gripe pa ćete vidjeti da u sastavu sezonske gripe postoji gripa H1N1 tipa A.Gripa je gripa bila ona sezonska ili svinjska i SVAKA mora imati temperaturu preko 39 da bi uopće bila gripa.Dakle postoji samo razlika između viroze i gripe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije